Kamuoyu araştırmacısı Roj Girasun: HDP, Altılı Masa’ya balans ayarı çekti, Kılıçdaroğlu’nun elini güçlendirdi

Kamuoyu araştırmacısı Roj Girasun: HDP, Altılı Masa’ya balans ayarı çekti, Kılıçdaroğlu’nun elini güçlendirdi

Kamuoyu araştırmacısı Roj Girasun: HDP, Altı... RAWEST Araştırma Yönetim Kurulu Başkanı Roj Girasun HDP’nin cumhurbaşkanlığı seçimi için kendi adayını açıklama kararını ve Güneydoğu’daki son araştırma sonuçlarını yorumladı.

Girasun, “HDP, aslında bu çıkışıyla biraz tartışmanın odağını daha merkezi bir konuma çekti. İyi Parti, tek başına muhalefetin adayının kim olabileceğine karar verebilecek bir merci olmamalı itirazını içeriyor. 6’lı Masa’ya aslında bu biraz da balans ayarı. HDP’nin bu çıkışının asıl olarak masada Kemal Kılıçdaroğlu’nun elini güçlendirdiğini dışarıda da kendisinin elini güçlendirdiği kanaatindeyim” dedi.

Girasun'un Radyo Sputnik’te Atilla Güner’le Akşam Postası’na yaptığı değerlendirmeler şöyle:

HDP, ortak aday meselesinden uzaklaşmış değil. HDP, uzun zamandır ayrı lakin yanaşık bir yol izliyordu Millet ittifakıyla ve ortak aday gösterme stratejisine bu anlamda yakın duruyordu. Yapılan açıklama HDP’nin biraz tartışmanın odağına itirazıyla alakalı. 3-4 aydır muhalefetin ortak adaylık tartışmalarına İYİ Parti’nin itirazları üzerinden okuyoruz. İYİ Parti, Kılıçdaroğlu’nun adaylığına mı itiraz edecek, Mansur Yavaş’ı mı aday gösterecek yoksa İmamoğlu’na mı tav olacak? gibi bir strateji üzerinden tartışmalar dönüyor.

Roj Girasun

HDP sanki Meclis’in 3. büyük partisi değilmiş gibi ya da buraya muhakkak oy verilecekmiş şeklinde algı oluştu. HDP, aslında bu çıkışıyla biraz tartışmanın odağını daha merkezi bir konuma çekti. İYİ Parti, tek başına muhalefetin adayının kim olabileceğine karar verebilecek bir merci olmamalı itirazını içeriyor. Öte taraftan muhalefetin HDP’yi geçiştirmesi yüzlerine çarpılıyor. 6’lı masaya aslında bu biraz da balans ayarı. 6’lı masanın dengelerini yeniden düzenlemek üzere diye de okunabilir. HDP’nin bu çıkışının asıl olarak masada Kemal Kılıçdaroğlu’nun elini güçlendirdiğini dışarıda da kendisinin elini güçlendirdiği kanaatindeyim.

"AK Parti 100 Kürt seçmenin 30’unu kaybetti"

2018 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine göre baktığımızda AK Parti bugün her 100 Kürt seçmeninin 30’unu kaybettiğini görüyoruz. AK Parti’nin, Türkiye genelinde en fazla oy kaybettiği seçmen grubu Kürt seçmen grubu. Bölgede gerçekleştirdiğimiz araştırmalarda ise CHP’nin oyunu 4 katına yakın arttırdığını görüyoruz. Diyarbakır, Urfa ve Van gibi CHP’nin daha önce milletvekili çıkaramadığı illerde CHP’nin artık vekil çıkarma ihtimalini kuvvet ve muhtemel bakıyoruz. Bu konunun vekil dengeleri üzerinden etkisi olabilir ve hem CHP’nin güçlenmesi hem de AK Parti karşıtı pozisyonun güçlenmesi, Erdoğan karşısındaki ortak bir adaya oy verme davranışını güçlendirecek bir etken olarak karşımıza çıkıyor.

"CHP Diyarbakır’da ilk kez oy kullanacakların ikinci partisi"

İlk defa oy kullanacak genç seçmenlerde önceki yıllara göre daha farklı bir sonuç görüyoruz Diyarbakır’da uzun yıllardır birinci parti HDP, ikinci parti AK Parti. CHP ise son seçimde yüzde 2.3 oy almıştı lakin aslında son on yıldaki en yüksek oyuydu. CHP, ilk defa oy kullanacak seçmenlerin Diyarbakır’da ikinci partisi konumunda gelmiş durumunda.

TIKLAYIN | Pervin Buldan: HDP, kendi cumhurbaşkanı adayını çıkaracak, kim olacağını en yakın zamanda Türkiye halklarıyla paylaşacağız

TIKLAYIN | Pervin Buldan'ın 'cumhurbaşkanı adayı' açıklamasının ardından Selahattin Demirtaş'tan paylaşım: Yürü HDP, yolun açık olsun!

TIKLAYIN | HDP Eş Genel Başkanı Sancar: Altılı Masa adaylar açıklandıktan sonra 'gelin müzakere yönetelim' derse biz 'hayır' demeyiz

 

"Kamuoyu araştırmacısı Roj Girasun: HDP, Altılı Masa’ya balans ayarı çekti, Kılıçdaroğlu’nun elini ." haberi, 09 Ocak 2023 tarihinde yazılmıştır. 09 Ocak 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Kamuoyu araştırmacısı Roj Girasun: HDP, Altılı Masa’ya balans ayarı çekti, Kılıçdaroğlu’nun elini .. haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kamuoyu araştırmacısı Roj Girasun: HDP, Altılı Masa’ya balans ayarı çekti, Kılıçdaroğlu’nun elini .. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 28 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:00 Filistinlilerden ABD'li öğrencilere teşekkür mesajı: Kaldıkları çadırlara yazdılar
  2. 11:57 İsrail'de Netanyahu öfkesi devam ediyor: On binler yine sokağa indi
  3. 11:55 Maaşlar ilk üç ayda bitti: Emekli ve asgari ücretli enflasyona yenildi
  4. 11:54 İsrail Başbakanı Netanyahu'yu tutuklanma endişesi sardı! Görüşmeler düzenleniyor
  5. 11:50 ABD üniversitelerinde Gazze halkına destek gösterileri: Apartheid yatırımlarına son verin
  6. 11:29 WhatsApp'a Instagram Devrimi: Yeni Özellik Kullanıcıları Heyecanlandırdı!
  7. 11:27 1 Mayıs Çarşamba Günü Okullar Tatil Olacak mı?
  8. 11:27 Dolar Kuru Çöküşte! Ünlü Ekonomist Tarih Verdi: 25 TL'ye Düşecek!
  9. 11:09 Diyabetliler Dikkat! Baklavaya Şekersiz Eşlikçi Bulundu! Karadeniz'lilerin Sırrı
  10. 04:08 O Afrika ülkesinden Avrupa'ya akıl almaz tehdit!
  11. 04:06 Tadic'in Beşiktaş maçı sonrası açıklamaları: 'Hain'
  12. 04:00 Tesla'ya otomatik pilot soruşturması gündemde
  13. 03:59 İsrail'de aşırı sağcı bakanlardan Netanyahu'ya tehdit geldi
  14. 03:14 En tehlikeli 4 burç!
  15. 03:12 Trafik poliçe fiyatlarına asgari ücret ayarı!
  16. 03:00 Hırsızlar boş daireleri pes dedirten o yöntemle belirledi!
  17. 02:58 Yalnızca 1 damla sürün et benlerinden kurtulun!
  18. 02:56 Aldığınız çilek dolapta birkaç gün dayansın: İşte o yöntem!
  19. 02:54 Bu yöntemle kediniz koltuklarınızı tırmalamayacak!
  20. 02:52 50 senelik turşucuların yöntemi! Turşu bozulmadan çıtır çıtır kalıyor
Politika Haberleri