Kanal İstanbul’a Mudanya’dan da itiraz: Geriye dönülemez tahribata neden olabilir

Kanal İstanbul’a Mudanya’dan da itiraz: Geriye dönülemez tahribata neden olabilir

Kanal İstanbul’a Mudanya’dan da itiraz: Geri... Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Gemlik Körfezi’ne kimyasal madde üretimi için kurulması planlanan Derin Deniz Deşarj Ünitesi ile Kanal İstanbul...

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Gemlik Körfezi’ne kimyasal madde üretimi için kurulması planlanan Derin Deniz Deşarj Ünitesi ile Kanal İstanbul projelerinin Marmara Denizi’nde geriye dönülemez tahribata neden olabileceğini belirterek, “Mudanya, Gemlik, İstanbul ve Marmara’ya kıyısı olan tüm belediyeler bilimsel ve hukuksal çalışmalar ışığında bir araya gelmeli kentlerimizin ve ülkemizin geleceğine sahip çıkmalıyız” dedi.

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Gemlik Körfezi’ne kimyasal madde üretimi için kurulması planlanan, Derin Deniz Deşarj Ünitesi ile ilgili Gemlik Belediye Başkanı Uğur Sertaslan’a destek vererek, “Gemlik Körfezi’ne kurulacak bu tesis Marmara Denizi’ndeki canlı çeşitliliğinde geri dönülemez şekilde azalmalara neden olabilir. Tarih, doğa, kültür hepimizin. Marmara’yı, geleceğimizi hep birlikte mücadele ederek korumalıyız” dedi

ÇED raporunda pek çok eksik bulunuyor

Kimyasal madde üretiminde kapasite artışı ile Formik Asit, Sodyum idrosülfit, Sodyum Sülfit, Sodyum Metabisülfit, Sodyum Sülfat, Sülfürik Asit Üretimi için denizden su alma, derin deniz deşarjı planlandığını hatırlatan Başkan Türkyılmaz, konunun uzmanlarıyla yaptıkları görüşmelerde ÇED raporunda pek çok eksik bulunduğunu, kimyasalların Gemlik Körfezi’ndeki ekolojik etkilerinin değerlendirilmediğini belirtti. Başkan Türkyılmaz, projenin yalnızca Gemlik’in değil, Mudanya için de büyük bir çevresel sorun yaratacağını vurgularken, yapılacak olan her türlü mücadeleye destek vereceklerinin altını çizdi. Proje kapsamında denizden saatte 5 bin 500 metreküp deniz suyunun alınıp, soğutma amaçlı kullanılacağını belirten Başkan Türkyılmaz, “Deniz suyunda yaşanacak 10 derecelik sıcaklık artışı, soğutma kulelerinde soğutulduktan sonra denize deşarj edilecek. Soğutma kulelerinde kullanılacak kimyasalların denize salınması gerçekleşecek. Bunun gerçekleşebilmesi için denize verilecek  kimyasallar bazı canlı türlerini yok ederken dayanıklı olan canlı türlerinin de artmasına neden olabilir” dedi.

Canlı çeşitliliğinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu Marmara Denizi için bir yıkım projesinin de Karadeniz’le Marmara’yı yapay boğazla birbirine bağlamayı hedefleyen Kanal İstanbul olduğunu hatırlatan Başkan Türkyılmaz, “Mudanya, Gemlik, İstanbul ve Marmara’ya kıyısı olan tüm belediyeler bilimsel ve hukuksal çalışmalar ışığında bir araya gelmeli kentlerimizin ve ülkemizin geleceğine sahip çıkmalıyız. Nasıl ki Ahırkapı’da karaya oturan petrol tankeri,İstanbullular için ciddi bir problem kaynağı olan Haliç’in temizlenmesi ile bölgenin bütün kirliliği Mudanya ve Gemlik’e ulaştıysa, sadece İstanbul değil, Karadeniz, Marmara Denizi ve Trakya içinde telafisi imkansız tahribatlar yaratacağı bilimsel olarak da kanıtlanan proje hayata geçtiğinde bunun bedelini hepimiz ödeyeceğiz.Hep birlikte el ele verip bu konunun uzmanlarının Marmara’da yapacağı bilimsel çalışmaları desteklemeliyiz” ifadelerini kullandı.

"Kanal İstanbul’a Mudanya’dan da itiraz: Geriye dönülemez tahribata neden olabilir" haberi, 26 Aralık 2019 tarihinde yazılmıştır. Son Dakika kategorisi altında bulunan Kanal İstanbul’a Mudanya’dan da itiraz: Geriye dönülemez tahribata neden olabilir haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kanal İstanbul’a Mudanya’dan da itiraz: Geriye dönülemez tahribata neden olabilir 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Son Dakika konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:21 Ankara'da şiddetli fırtına hakim
  2. 13:17 Erdal Beşikçioğlu: "Enver Bey bize belediyeyi borçsuz bir şekilde teslim etti"
  3. 13:14 Altın Piyasasında Durağan Seyir: Gram ve Çeyrek Altın Fiyatları Sabit, Ons Fiyatı İstikrarlı
  4. 13:14 Hasan Can Kaya acil ameliyata alındı
  5. 13:10 Beşiktaş'ta ayrılık rüzgarı: O isimle yollar ayrıldı!
  6. 13:08 Batman Merkezli 'Mahzen-30' Operasyonu: 'Odacılar' Organize Suç Örgütü Çökertildi!
  7. 13:01 İsrail'in Refah'a düzenlediği saldırıda ölü ve yaralılar var
  8. 12:58 Hamas ve İslami Cihad, İsrail Saldırılarını Kınayarak Filistin Halkını Direnişe Çağırıyor
  9. 12:54 Hızlı ve Pratik: Pirinçle Avokado Olgunlaştırma Yöntemi!
  10. 12:49 Siber Tehlike: Yapay Zeka İle Birlikte Kötü Amaçlı Yazılımların Yüzde 600'den Fazla Artışı
  11. 12:45 Yavaş: 'Lüks Belediye Binaları İsraf, Halkın Parasını Harcamak Doğru Değil'
  12. 12:40 New York'ta Trump Davası Sırasında Trajik Olay: Şahıs Kendini Ateşe Vererek Hayatını Kaybetti
  13. 12:36 Kuzguncuk'ta Antep Fıstıklı Kurabiyeler Tartışma Yarattı: Maliyet 110 Lira!
  14. 12:31 Denizli Belediye Başkanı Çavuşoğlu'dan İsraf Protestosu: 45 Kiralık Araç Sergilendi
  15. 12:23 İran-İsrail Gerilimi Petrol Fiyatlarını Uçurdu: Türkiye Enerji Arayışlarını Sürdürüyor
  16. 11:42 İstanbul Valisi Gaziosmanpaşa'daki Toprak Kaymasıyla İlgili İncelemelerde Bulundu
  17. 11:39 Fenerbahçe'de Sadettin Saran Adaylığını Açıkladı
  18. 11:34 NASA Başkanı: Çin'in Gizli Uzay Varlığı ve Ay İddiaları ABD'yi Endişelendiriyor
  19. 11:31 Ortadoğu Gerilimi: Piyasalarda Hareketlilik Devam Ediyor
  20. 11:28 İçişleri Bakanı: Mardin ve Diyarbakır Belediyeleri İddiaları İçin Soruşturma Başlatıldı
Haberleri