Kanal İstanbul''un ilk konut projesi belli oldu

Kanal İstanbul''un ilk konut projesi belli oldu

Kanal İstanbul''un ilk konut projesi belli oldu Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kanal İstanbul Projesi kapsamında Türk Hava Yolları (THY) ile Emlak Konut''a ait 3 milyon 600 bin metrekarelik alanda İstanbul Havalimanı çalışanları için ilk etapta 7 bin konut yapılacağını bildirdi.

Kurum, gazetecilerin Kanal İstanbul Projesi kapsamında offshore finans merkezi adası yapılıp yapılmayacağına ilişkin sorusu üzerine, "Biz, öncelikli olarak, Kanal İstanbul Projesi'ne yoğunlaştık. Kanal İstanbul'un 1/100.000 ölçekli planları hazır, bunları yayımlamadık ama hazır. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız da ihale sürecini yürütüyor. İhaleye esas olmak üzere onlar bize belli noktalar verdiler. Buraların alt ölçekli planları da bitiyor. Yani 5000'lik, 1000'lik planları da çalışılıyor." diye konuştu.

Kanal İstanbul güzergahı içinde yapılacak düzenlemelere ilişkin bilgi veren Kurum, "Buranın master planı yapılırken, bölgesel olarak finans adası, fuar alanı, üniversite alanı, yerleşim alanı gibi bir çok alanlarda çalışmalar da yaptık. Belki bu süreçte önceliğimiz bizim Kanal İstanbul Projesi olduğu için oraya yoğunlaşıyoruz. İleriki süreçte bu çalışmalar daha çok ön plana çıkacak." ifadelerini kullandı.

Proje kapsamında yaklaşık 500 bin kişilik bir nüfus öngörüldüğünü belirten Kurum, buraya yapacakları konut projelerini aynı zamanda İstanbul'un deprem dönüşümünde rezerv konut olarak kullanmak istediklerini belirtti.

'İLK ETAPTA YAKLAŞIK 7 BİN CİVARINDA KONUT PROJEMİZ VAR'
Kurum, şöyle konuştu: "Şehir meydanlarının olduğu, meydanların etrafında camiler, yeşil alanlar, sosyal alanların yerleştiği örnek bir proje olsun istiyoruz hatta bunun belki bir kısım örneğini de Türk Hava Yolları (THY) ile Emlak Konut'un beraber 3 milyon 600 bin metrekarelik bir alanı var, orada yapacağız. İnşallah ilk yerleşimi de orada, 3. Havalimanında çalışanlara yapacağımız, ilk etapta yaklaşık 7 bin civarında konut projemiz var. Bunun da inşallah Şubat ayında ihalesini gerçekleştirmeyi planlıyoruz."

Kurum, "Bu projede zemin artı 4'ü geçmeyecek. Örnek bir proje olacak ve 3. Havalimanında çalışanların erişiminin kolay olduğu bir proje olarak karşımıza çıkacak" dedi.

AKP’nin “çılgın” projesi Kanal İstanbul, 2011’de dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan tarafından ortaya atılmış bir su yolu projesi. Uzun süre adı, içeriği ve yeri gizli tutulan proje, İstanbul Boğazı’na alternatif bir su yolu projesi olarak sunuldu. Küçükçekmece Gölü’nden başlayıp Sazlıdere ve Durusu koridorundan Karadeniz’e açılacak 45 kilometrelik yapay bir boğaz yolu olarak tanıtılan proje, kamuoyunda tartışmalara yol açtı. Bilim insanları, meslek odaları, doğa ve yaşam savunucuları, Kanal İstanbul projesinin getireceği yıkımlara dikkat çekiyorlar ancak AKP iktidarının bunlara kulak asmadığı görülüyor.

“Çılgın” projenin Karadeniz ve Marmara Denizi’nin ekosistemini tamamen bozacağı, İstanbul’un yaşam destek sistemleri olan kuzey ormanları, su havzaları, tarım ve mera alanları, yer altı suları ile biyolojik çeşitlilik üzerinde oluşturacağı tehditler ve yer altı su drenajının bozulacağı, dile getirilen bilimsel iddialar arasında yer alıyor.

Ayrıca Kanal İstanbul’un, “Boğazlar Rejimi” konusunda bir dizi hukuki sorunu da beraberinde getireceği, hukukçular tarafından dile getiriliyor.

Akılla, bilimle, bilgiyle hiçbir ilgisinin olmadığı vurgulanan bu “çılgın” projenin, bir yıkım projesi olduğu savunuluyor.

KANAL İSTANBUL’UN GETİRECEĞİ YIKIM

  • Projeden çıkacak olan hafriyatın taşınması için hafriyat kamyonlarının 100 milyon sefer yapması bekleniyor. Bunun yaratacağı toz ve hava kirliliği, on binlerce hafriyat kamyonunun karışacağı İstanbul trafiği korkunç bir tabloyu gözler önüne seriyor.
  • Kanal İstanbul’un Karadeniz tarafına inşa edilecek konteyner limanı için milyonlarca metrekare dolgu alanı yapılacak. Karadeniz kıyıları yok edilecek.
  • Kanal İstanbul’a yapılacak yat limanları bölgede rantı artıracak.
  • Proje güzergahındaki yerleşim alanları, tarım alanları kamulaştırılacak, sahiplerinin elinden alınacak.
  • Proje güzergahındaki Sazlıdere Barajı yok olacak, Terkos tehdit altında kalacak. İstabul’un su kaynakları tahrip olacak.

"Kanal İstanbul''un ilk konut projesi belli oldu" haberi, 17 Aralık 2018 tarihinde yazılmıştır. 17 Aralık 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Kanal İstanbul''un ilk konut projesi belli oldu haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kanal İstanbul''un ilk konut projesi belli oldu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:26 Huawei, 2023'te Gelirlerini Artırarak Başarıyı Yakaladı
  2. 16:23 Balıkesir'in 'Kirli Hanım' Peyniri Norveç'te Bronz Madalya Kazandı
  3. 16:12 Yeniden Refah Partisi'nin adayı, AKP'nin lehine geri adım attı!
  4. 16:04 Fenerbahçe'nin Transfer Hızı: Lorran ve Rodriguinho Gündemde!
  5. 15:58 ABD'de Şubat Ayında Tüketim Harcamaları Yükseldi, Ancak Gelirler Beklentilerin Altında Kaldı
  6. 15:55 Mossad Başkanı Hamas ile Rehine Takası Önerdi, Netanyahu Reddetti
  7. 15:52 Güven Hokna'nın Set İtirafı: Yaprak Dökümü'nde Tuvalet Temizliği!
  8. 15:47 Kırlangıçların Uzun Mesafeli Uçuş Yetenekleri: İsveç Araştırması Detayları Ortaya Çıktı
  9. 15:33 RTÜK, Yerel Seçim Öncesi Siyasi Reklamların Yasaklanacağını Duyurdu!
  10. 15:28 Fiorentina, Zaniolo Hamlesiyle Transfer Pazarında Hareketlilik Yaratıyor
  11. 15:21 İsrail'in Halep'e Hava Saldırısında 38 Kişi Öldü
  12. 15:15 Beşiktaş, 2024-2025 Sezonu İçin Transfer Komitesi Kurdu
  13. 15:10 Xabi Alonso, Gelecek Sezon İçin Kararını Verdi: Leverkusen'de Kalacak!
  14. 15:05 Kurtuluş Kuş'un Evlilik Heyecanı Acı Haberle Karıştı: Eşi Nezaket Şimşek'in Düşük Haberi
  15. 15:04 Perde Arkasında Gizlenen Cinayet: 'Anneme Taciz Etti, Öldürdüm'!
  16. 15:00 Wasco'da Korkunç Olay: İnşaat İşçileri Bacak Çiğneyen Adamla Karşılaştı!
  17. 14:55 İsrail Kısıtlamalarına Rağmen Mescid-i Aksa’da Cuma Namazı Kılındı
  18. 14:51 Lamborghini'nin Yenilenen Logosu: Güçlü, Zarif, Cesur
  19. 14:43 Yapay Zeka: İş Dünyasında Devrim, Akademide Yenilik
  20. 14:39 Kosova'nın Kuzey Mitroviça Bölgesinde Türkçe Resmi Dil Oldu!
Gündem Haberleri