Kandilli'den kritik uyarı: İstanbul'da deniz seviyesi 20 santimetre yükseldi, altyapı sistemleri çökebilir

Kandilli'den kritik uyarı: İstanbul'da deniz seviyesi 20 santimetre yükseldi, altyapı sistemleri çökebilir

Kandilli'den kritik uyarı: İstanbul'da deniz... Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, ''Yapılan ölçümlerde son 100 yılda İstanbul’un deniz seviyesinde 20 santimetrelik bir artış olduğunu görüyoruz.'' açıklamasında bulundu.

Kuraklık, sel, dolu, fırtınalar ve aşırı sıcaklar son dönemde dünyada gittikçe daha fazla etkisini gösteriyor. Şüphesiz bunun en temel sebebi uzun yıllardır içinde bulunduğunuz iklim krizi. Önceki yıllarda kendini ara sıra gösteren bu afetler artık hayatımızın bir parçası oldu.

Dünyanın son dönemde yaşadığı sıcaklık artışının Türkiye’de de aynı şekilde gerçekleştiğini belirten Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, “Ortalama sıcaklıktaki 1.5 derecelik artış aynı zamanda çok fazla alanda da kendisini gösteriyor” ifadesini kullandı.

''İstanbul’un deniz seviyesinde 20 santimetrelik bir artış olduğunu görüyoruz''

Hürriyet'in aktardığı habere göre; artık kentlerin aşırı hava olayları tehlikesi ile de karşı karşıya olduğunu söyleyen Tek, “Çevremizde olan her şey birbiri ile net olarak bağlantılı. İklim olaylarını görmezden gelemeyiz. Yapılan ölçümlerde son 100 yılda İstanbul’un deniz seviyesinde 20 santimetrelik bir artış olduğunu görüyoruz. Üstelik deniz seviyesindeki yükselmenin hızı gittikçe artıyor. Asıl tehlike bu ivmelenmenin hızlanması. Bu küresel bir sorun ama yerelde her bölgede farklı etkileri, zararları var” dedi.

Bu artışın küçük bir seviye gibi görünse de beraberinde İstanbul için çok büyük maddi etkilerinin de olacağını aktaran Tek, “Dev bir kentten ve bunun altyapı sistemlerinden bahsediyoruz. Şimdilik sorun yok gibi görünse de bu kentler için deniz seviyesindeki yükselme büyük bir tehlike. Altyapı sistemleri çöker. Daha sonra kentleri kazıp yeniden altyapı yapmak çok zor. Su kanallarını, kanalizasyonları değiştirmek maalesef çok büyük yatırımlar gerektiriyor. Bu milyarlarca dolarlık bir maliyet demek” diye konuştu.

“Sıcak hava dalgaları beraberinde ciddi sağlık problemlerini de getiriyor''

Son yıllarda kentlerde yaşanan aşırı sıcaklara da dikkat çeken Adil Tek, “Sıcak hava dalgaları beraberinde ciddi sağlık problemlerini de getiriyor. Hem ekosistem hem de insan sağlığı için son derece etkili olan bu sıcak hava dalgalarının şiddeti ve yaşanma sıklığı İstanbul’da her yıl daha fazla artıyor. İstatistiklerde bu olayların son yıllarda biriktiğini görebiliyoruz” şeklinde konuştu.

''Doğaya ve ekosisteme daha fazla dikkat etmemiz gerekiyor''

Tatlı su kaynaklarının azalırken deniz suyu seviyesinin yükselmesinin çoğu içme suyu kaynağı için risk oluşturduğunu ifade eden Adil Tek, su kalitesini korumak için doğaya ve ekosisteme daha fazla dikkat etmemiz gerektiğini ve gelecek nesilleri de düşünmemizin şart olduğunu söylüyor.

Dev yatırımları etkiliyor

İklim krizine bağlı olarak yaşanan deniz seviyesindeki yükselmenin kıyı şeritlerini tehdit ettiğini aktaran Adil Tek, “Bu aynı zamanda deniz kenarındaki büyün yatırımlar için de önemli bir etken. Şöyle düşünün, siz milyarlarca dolarlık bir yatırım yaparak bir liman inşa ediyorsunuz. Bu limanı 200-300 yıllık kullanım ömrü ile yapıyorsunuz. Ama deniz seviyesi hızla yükselmeye başlıyor. Sizin limanınız işlevini kaybediyor. Yaptığınız milyarlarca dolar yatırım da çöpe gidiyor” dedi.

''Gelişmişlik endeksleri yeniden yazılıyor''

Önceden dünyanın büyüme ile ilgili göstergelerinin enerji istatistikleri ile ölçüldüğünü söyleyen Adil Tek, şöyle devam etti: “Ülkelerin gelişmişlik endeksi enerji tüketimi ile paraleldi. En gelişmiş ülkeler en fazla tüketime sahipti. Ama hangi enerji kaynağının tüketildiği çok önemsenmezdi. Artık bu tamamen değişti. Gelişmişlik endeksleri yeniden yazılıyor. Artık ne kadar verimli tükettiğin ve hangi kaynaktan beslendiğin önemli.”

"Kandilli'den kritik uyarı: İstanbul'da deniz seviyesi 20 santimetre yükseldi, altyapı sistemleri ç." haberi, 19 Aralık 2020 tarihinde yazılmıştır. 19 Aralık 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Kandilli'den kritik uyarı: İstanbul'da deniz seviyesi 20 santimetre yükseldi, altyapı sistemleri ç.. haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kandilli'den kritik uyarı: İstanbul'da deniz seviyesi 20 santimetre yükseldi, altyapı sistemleri ç.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:41 Kuşum Aydın isyan etti: Param bitti
  2. 11:35 Süleyman Soylu icralık oldu: Borcunu 7 gün içinde öde yazısı gitti
  3. 11:24 Karar yazarı Mehmet Ali Verçin: Ey Ak Partililer, Ak Partiyi seviyorsanız Ak Parti’ye oy vermeyin
  4. 11:21 YSK seçim hazırlıklarını tamamladı; Türkiye, önce büyükşehirlerde kazananları öğrenecek
  5. 11:19 Evrenin gizemleri birer birer çözülüyor! Kara deliğin manyetik alanları görüntülendi
  6. 11:18 Çakarlı konvoyla gündem olan muhtardan açıklama: "Araçlar bana ait değil, kiralık"
  7. 11:18 TÜİK verileri ortaya koydu: Emeklilere maaşları artık yetmiyor!
  8. 11:18 Vladimir Putin: Diğer silahlar gibi F-16’ları da yok edeceğiz
  9. 10:52 Hollanda'da bir ineğe tecavüz eden Türk sınır dışı edildi
  10. 10:48 Menzil cemaatine bağlı Semerkand Vakfı Cumhur İttifakı'na desteğini açıkladı
  11. 10:42 Çocuklar Duymasın'ın yıldızı Hayal Garip'ten şiddet itirafı: Hakaret, iftira, dayak
  12. 10:35 Cübbeli Ahmet'ten İsmailağa'ya yanıt: Mürit müridi nasıl ihraç edecek
  13. 10:32 Türkiye İstatistik Kurumu: Ekonomiye güven martta arttı
  14. 10:27 Prof. Ahmet Ercan, İstanbul'da riskli 5 ilçeyi açıkladı: İşte en riskli 5 ilçe
  15. 10:24 Eşitsizlik artıyor: Türkiye'de yüzde 1’lik kesim servetin yüzde 40’ını alıyor
  16. 10:20 İspanyol basını: Fenerbahçe'nin La Liga'da yer almasına hukuki engel
  17. 10:07 Orkun Kökçü, Beşiktaş Teklifini Geri Çevirerek Avrupa Macerasına Devam Ediyor
  18. 10:01 Japonya'da Sağlık Skandalı: Kobayashi Pharmaceutical Co.'nun Ürünü Ölümlere Neden Oluyor
  19. 09:57 2024 Ramazan Bayramı Öncesi Bayram Şekeri Fiyatlarında Yüzde 50 Artış: Pazarı Nasıl Etkiliyor?
  20. 09:56 Özgür Özel: 11 büyükşehire 3, 4, 5 büyükşehir eklememiz mümkün
Gündem Haberleri