Kanser'in yayılmasını durduran buluş!

Kanser'in yayılmasını durduran buluş!

Kanser'in yayılmasını durduran buluş! Nadir görülen bazı kanser hücrelerinde, başka genlerle birleşip, kanser hücrelerine sürekli büyüme ve çoğalma sinyali göndererek, kanserin yayılma hızını artıran Tirozin Reseptör Kinaz (TRK) füzyon geninde etkili olan ve...

Nadir görülen bazı kanser hücrelerinde, başka genlerle birleşip, kanser hücrelerine sürekli büyüme ve çoğalma sinyali göndererek, kanserin yayılma hızını artıran Tirozin Reseptör Kinaz (TRK) füzyon geninde etkili olan ve kanser hücrelerindeki büyüme ve artışı durdurabilen ilaç geliştirildi. ABD'de ruhsat alarak kullanıma giren ilaç, erişkin ve çocuklardaki tümörlerde, meme, kalın bağırsak, akciğer, safra yolu, pankreas, bağ dokusu, tiroid kanserlerinde, uygun genetik özellik bulunması halinde kullanılabiliyor. Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkan Yardımcısı ve Avrupa Tıp Uzmanları Derneği Medikal Onkoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Serhal Turhal, kanserin bir yandan görülme sıklığı artarken bir yandan da tanı ve tedaviye yönelik bilimsel çalışmalarla yeni seçeneklerin gündeme geldiğini söylerek "İlaç, Kolorado ve Harvard Üniversitesi'nden iki bilim insanı tarafından TRK füzyon genine yönelik geliştirildi. Böylece ilk defa bir kanserin başladığı organa değil de tümörün var olan genetik özelliğine göre onaylanan bir ilaç oldu" dedi.

HEDEFE YÖNELİK TEDAVİ

Prof. Dr. Turhal, yeni ilacın hedefe yönelik bir tedavi olduğunu belirterek "Farklı organlardan kaynaklanan kontrolsüz tümör büyümesine yol açan sinyaller bloke edildi. İlerlemiş kanser evrelerinde de etki sağlandı. 17 farklı kansere sahip 50 hastada kullanıldı. Hastaların 38'i tedaviye olumlu yanıt verdi ve tümörü küçüldü. Tedavinin 12'nci ayında, tedaviye cevap veren hastaların yüzde 79'unda bu olumlu yanıt devam etti." diye konuştu.

TÜRKİYE'DE HENÜZ YOK

Yeni ilacın ABD'de kullanıma girdiğini ifade eden Prof. Dr Turhal, "İlaç henüz Türkiye'de yok. Ancak erken erişim programları olabiliyor. Sağlık Bakanlığı'nın izniyle yakın zamanda bu ilaca yönelik de erken erişim programı açılabilir" diye konuştu. Turhal, yeni ilacın yan etki bildirimlerinin ise kemoterapiye kıyasla çok hafif olduğunun altını çizerek, tedavinin en sık gözlenen yan etkilerinin halsizlik ve hafif baş dönmesi olarak tespit edildiğini söyledi.

"Kanser'in yayılmasını durduran buluş!" haberi, 01 Nisan 2018 tarihinde yazılmıştır. 01 Nisan 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Kanser'in yayılmasını durduran buluş! haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kanser'in yayılmasını durduran buluş! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 05:24 Instagram'a yeni özellik: Blend ile Reels algoritması değişiyor!
  2. 05:14 Ev sahipleri için 1 Nisan son gün: Kira gelirlerinizi bildirin!
  3. 04:18 2024 YDS-1 sonuç tarihi ne zaman?
  4. 04:03 Şarkı Sözlerindeki Evrim: 1980'den 2020'ye İngilizce Müziğin Dönüşümü
  5. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  6. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  7. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  8. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  9. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  10. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  11. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  12. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  13. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  14. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  15. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  16. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  17. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  18. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  19. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  20. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
Sağlık Haberleri