Karabük Üniversitesi'nden 'maymun çiçeği' açıklaması
Karabük Üniversitesi'nden 'maymun çiçeği' aç... Karabük Üniversitesi, maymun çiçeği virüsü (Mpox) konusunda DSÖ’nün açıklamaları doğrultusunda süreci yakından takip ettiğini bildirdi.
Karabük Üniversitesi, Afrika'da ve Avrupa'da etkili olan 'maymun çiçeği' virüsüne ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) açıklamalarının ardından sürecin dikkatle takip edildiği belirtildi.
Karabük Üniversitesi Rektörlüğü, Mpox (M çiçeği, maymun çiçeği) virüsüne dair bilgiler sundu. Afrika kıtasında görülen bu virüs, DSÖ tarafından "küresel acil durum" ilan edilmesine yol açarken, İsveç ve Pakistan'da da vakalara rastlandığı bildirildi. Türkiye'de ise Sağlık Bakanlığı, şu ana kadar herhangi bir vakanın görülmediğini açıkladı.
Üniversiteden yapılan açıklamada, uluslararası öğrencilerin de diğer tüm öğrencilerle birlikte toplum sağlığını tehdit edebilecek durumlara karşı titizlikle takip edildiği ifade edildi. Geçmişte olduğu gibi Sağlık Bakanlığı ve ilgili kurumların talimatlarına uygun hareket edildiği vurgulandı.
Rektörlük, Karabük Üniversitesi'nin sağlık başta olmak üzere her türlü riske karşı mesuliyet bilinciyle hareket ettiğini belirtti. Devletin ilgili kurumlarıyla koordineli bir şekilde önlemlerin alındığı ifade edilen açıklamada, DSÖ tarafından yapılan son açıklamalar doğrultusunda sürecin yakından takip edildiği kaydedildi.
Sağlık Bakanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü gibi resmi kurumlarla işbirliği içinde hareket edildiği belirtilirken, "Uluslararası öğrencilerimiz de diğer tüm öğrencilerimiz gibi toplum sağlığını tehdit edecek durumlara karşı titizlikle izlenmektedir. Karabük Üniversitesi olarak gerekli önlemleri ilgili birimlerle koordineli bir şekilde almakta, mensuplarının ve halkımızın sağlığını koruma konusunda büyük bir duyarlılık göstermekteyiz" denildi.
Mpox virüsü, Orta ve Batı Afrika'da endemik bir hastalıktır. Çiçek hastalığına benzer ancak daha az bulaşıcıdır. Virüs, enfekte hayvanlarla veya insanlarla yakın temastan ve kontamine gıdalardan yayılmaktadır. Ayrıca cinsel temas yoluyla da bulaşabilir ve fetüse geçiş riski bulunmaktadır.
Haziran ayında bildirilen mpox ölümlerinin yüzde doksan altısı Kongo'da gerçekleşti. Hastalık, şu anda Doğu Afrika ülkeleri dahil olmak üzere 13 ülkede tespit edildi. Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü'nün danışmanı Dr. Sylvie Jonckheere, bu salgının kontrol altına alınması konusunda belirsizlikler olduğunu belirtti. ABD'deki Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (NHS) ise, tıp uzmanlarını ve halkı yüksek alarmda kalmaları konusunda uyardı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), maymun çiçeği virüsü için küresel sağlık acil durumu ilan etti. Orta Afrika'da hızla yayılan virüsle ilgili şimdiye kadar 14 binden fazla vaka bildirilirken, 524 kişi hayatını kaybetti.
Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nden komşu ülkelere yayılan virüs, Avrupa'ya da sıçramış durumda. İsveç'te ilk maymun çiçeği vakası doğrulandı. İsveç Sağlık ve Sosyal İşler Bakanı Jakob Forssmed, yaptığı basın toplantısında, "Öğleden sonra İsveç'te daha ciddi bir tür olan Clade I olarak adlandırılan bir maymun çiçeği vakası olduğunu teyit ettik" dedi.
"Karabük Üniversitesi'nden 'maymun çiçeği' açıklaması" haberi, 16 Ağustos 2024 tarihinde yazılmıştır. 16 Ağustos 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Karabük Üniversitesi'nden 'maymun çiçeği' açıklaması haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Karabük Üniversitesi'nden 'maymun çiçeği' açıklaması 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 24 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.