Karadeniz'in HES kabusu bitmiyor: Artvinlilerin üç kez kovduğu şirket, jandarmayla geri geldi

Karadeniz'in HES kabusu bitmiyor: Artvinlilerin üç kez kovduğu şirket, jandarmayla geri geldi

Karadeniz'in HES kabusu bitmiyor: Artvinlile... Artvin Yusufeli’de Demirdöven, Yaylalar ve Altıparmak köylerinde yaşayan yurttaşların daha önce 3 kez kovduğu HES şirketi, 2 tabur askerle köye gelerek çalışmalara başladı.

Artvin Yusufeli’de Demirdöven, Yaylalar ve Altıparmak köylerinde yaşayan yurttaşların daha önce 3 kez kovduğu HES şirketi, 2 tabur askerle köye gelerek çalışmalara başladı.

Sendika.Org'a konuşan İsa Zor isimli yurttaş, Erarı Elektromekanik Enerji Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nin suyu kanallara hapsetmesinden ve yapacakları patlatma işleminden dolayı toplamda 26 mahallenin zarar göreceğini anlattı. Kilometrelerce uzunlukta tünellerin inşaa edileceğinden bahseden Zor, bu tünellerin köylünün suyunu bir yerde toplayacağını ve 7 mahallenin HES projesinden doğrudan etkileceğini ifade etti.

Zor, “Bizler bu projeyi hiç istemediğimiz halde, HES’çi şirket defalarca kovulduğu halde yeniden geldi. Jandarma korumasında kazılar yapılıyor. Biz ne zaman göndersek ufak tefek değişiklikler yapıp aynı projeyi karşımıza çıkarıyorlar” dedi.

YARGI SÜRECİ DEVAM EDİYOR

Artvin ili Yusufeli ilçesi Demirdöven köyünde yapılması planlanan Damla Hes projesinin Rize İdare Mahkemesi’nde yargılaması devam ediyor. Geçtiğimiz ay Artvin il Genel Meclisinde nazım-uygulama imar planları kabul edilmiş askıya çıktı. Ancak ilgili şirket imar planları kesinleşmemiş olmasına rağmen köyde inşaat faaliyetlerini usulsüz bir şekilde sürdürüyor.

"YUSUFELİ HALKININ ELİNDE KALAN BİRKAÇ DERE ALINMAK İSTENİYOR"

Yusufeli Köyleri ve Muhtarları imzasıyla bir basın açıklaması yayımlandı.

“Ülkemizin enerji ihtiyacını iliklerinde hisseden Yusufeli halkı, Artvin halkı fedakarlıkları, bu ihtiyaca evlerini, barklarını, atalarının mezarlarını ve bütün yaşadıkları anılarını feda ederek katkıda bulunmuştur. Şimdi Yusufeli halkının elinde kalan birkaç küçük deresi de alınmak isteniyor” denilen açıklamada, ''Barhal vadisinin sonunu getirecek Damla HES ler, 16 Kasım 2020 tarihinde uygulama imar planı ve nazım imar planın oylaması Artvin İl Genel Meclisi’nde yapıldı. Şirket izinlerini tamamlamaya çalışıyor olmasına rağmen 8 ay önce şahısa ve hazineye ait arazilere izinsiz konarak ve ancak 4 ay önce kamulaştırma yaptıkları alana şantiye kurarak çalışmalarını sürdürüyor. Yani kanunsuz ve izinsiz şekilde başladığı çalışma izinlerini yeni yeni tamamlıyor. Şu anda Rize İdare Mahkemesinde bulunan dava neticesinde bu projenin iptal edilmesi söz konusudur. Yürütmeyi durdurma kararı olmadığı için şirket çalışmalara başlamak için hazırlık yapmakta. Davanın ne zaman sonuçlanacağı belli olmadığından bu süre zarfında doğaya geriye dönüşü olmayan tahribatlar yapılacaktır. Bu akıbetle Bıçakçılar Vadisi, Kılıçkaya Deresi ve sonrasında diğer derelerin de karşı karşıya kalacağını ifade eden muhtarlar açıklamasını “Çoruh tabanında bulunan verimli arazilerimiz sular altında kaldı ve kalıyor. Barhal Vadisi’nde tespit edilen tehlike altında 21 tür bitki var. Aynı şekilde Türkiye nin çok az yerinde bulunan Dağ Keçileri, Dağ Horozu, Kafkas Semenderi ve ayrıca 12 si endemik 142 kelebek türü ve birçok başka türler. Doğayı tahrip eden HES ler bu canlıların yaşam alanlarında yapılıyor” ifadeleri yer aldı.

NE OLMUŞTU?

Köylülerin 6 yıl önce kovdukları Erarı HES firmasını üçüncü kez bölgede çalışma yapmak için gelince yeniden kovulmuş ve çalışmaları köylüler tarafından bir kez daha engellenmişti. Geçen ay köye gelen ve “Demir direk dikiyoruz” diyen çalışanların HES çalışması yapmak istedikleri anlaşılınca köylüler bir kez daha tepki göstermişti. HES çalışanları köylülerin üzerine mikserlerden beton dökmeye çalışmıştı. Köylülerin direnişi sonrası şirket 3. kez vadiden kovulmuştu. Demirdöven Köyü sınırları içerisinde yapımı planlanan Damla HES ve Regratörü projesine yörede yaşayan Demirdöven, Yaylalar ve Altıparmak köyleri yıllardır karşı çıkıyorlar. 2014 yılında bölgeye gelen ve 2015 yılı Ocak ayında HES için şantiye kurma çalışmalarına başlayan Erarı Elektromekanik Enerji Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin çalışmaları köylülerin direnişi ile karşılaşmıştı.

"Karadeniz'in HES kabusu bitmiyor: Artvinlilerin üç kez kovduğu şirket, jandarmayla geri geldi" haberi, 09 Aralık 2020 tarihinde yazılmıştır. 09 Aralık 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Yaşam kategorisi altında bulunan Karadeniz'in HES kabusu bitmiyor: Artvinlilerin üç kez kovduğu şirket, jandarmayla geri geldi haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Karadeniz'in HES kabusu bitmiyor: Artvinlilerin üç kez kovduğu şirket, jandarmayla geri geldi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:30 Mobil operatör abone sayısı şaşırttı: Türkiye nüfusundan fazla!
  2. 01:28 Yeni robot hem hazırlayacak hem de pişirecek
  3. 01:15 Range Rover'ın Yerine Göz Atın! Jeep'in 2 Milyon Satış Barajını Aşan Modeli Artık Türkiye'de!
  4. 00:42 Evlilik Gününüz Hayatınızı Etkileyebilir: Astrolog Günlerin Anlamlarını Açıklıyor!
  5. 00:40 'Bahçeli' Paylaşımı! 'Ben Sana Dost Oldum, Sen Bana Düşman'
  6. 00:35 Kupada gol düellosunu Trabzonspor elde etti!
  7. 00:31 Fatih Terimli Panathinaikos'a, AEK'dan Fark!
  8. 00:25 Yepyeni Tesla Model 3 Performance modeli resmi olarak duyuruldu!
  9. 00:21 ABD üniversitelerindeki Filistin gösterileri, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun endişesini uyandırdı
  10. 00:18 Fenerbahçe Beko'dan; Final Four'a Dev Adım Atıldı!
  11. 00:17 Mehmet Yılmaz değerlendirdi: "Erdoğan’ın MHP’yi itekleme gücü yok!"
  12. 00:14 Batman'da, DEM Parti'nin il binasında arama gerçekleştirildi
  13. 00:03 Özgür Özel'in Steinmeier Görüşmesi Detayları Tek Tek Ortaya Çıktı!
  14. 23:56 Ali Koç'tan Ahmet Ketenci'ye sitem geldi!
  15. 23:44 Estetik Yaptıran Selen Görgüzel Beğeni Yağmuruna Tutuldu!
  16. 23:39 BM, Gazze'deki toplu mezarlarla ilgili bağımsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu
  17. 23:34 Valilik, iki gün boyunca Kuzey Afrika'dan toz taşınacağını bildirdi: Halkı uyardı
  18. 23:26 Koç Ailesi'ne büyük bir darbe geldi: Bir haftada 150 milyon dolarlık bir değer kaybı yaşadılar
  19. 23:19 Yeliz Yeşilmen'den Hadise'ye Tam Destek!
  20. 23:13 Seda Sayan ve Çağlar Ökten'in yeni aşk yuvası! Yuva değil saray!
Yaşam Haberleri