Karar yazarı Ahmet Taşgetiren: Önce oy, sonra kalp temizliği

Karar yazarı Ahmet Taşgetiren: Önce oy, sonra kalp temizliği

Karar yazarı Ahmet Taşgetiren: Önce oy, sonr... İnsanlar sandığa bir “motivasyon”la gidiyor. “Motivasyon” yönlendirme demek.

Seçim, sandığa gitmek ve ülkeyi yönetecek kadroyu seçmek demek.

İnsanlar sandığa bir “motivasyon”la gidiyor. “Motivasyon” yönlendirme demek.

İnsanların duyguları yönlendiriliyor, sonunda kalbi bir kanaat oluşuyor.

Yönlendirme iki türlü yapılıyor; bir, “Öteki” kişi veya cenahın bu işi asla yapamayacağını, iki, bu işi ancak kendisinin ve kadrosunun başarabileceğini anlatmak.

Bunu negatif propaganda – pozitif propaganda diye tanımlayabiliriz.

Negatif propaganda ile “Öteki”ni bitiriyorsunuz, “Pozitif” propaganda ile de “Kendi”nizi, en ideal kişi – kadro haline getiriyorsunuz.

Propaganda etkili oldukça, önce hedef kişiyi kazanıyorsunuz, sonra da onu “Taşıyıcı”, yani “Sizi çoğaltan bir eleman” haline getiriyorsunuz.

Her iki halde de, kişilerin kalbî hayatını etkilemeniz gerekiyor. Sevgiler, nefretler orada oluşuyor çünkü.

Propagandada “Akla ulaşmak” da hedeflenir ama, akıl yeterli heyecanı üretemeyebilir, heyecan vs gibi duygular kalbin işidir.

Propagandanın insanların içinde “iyi” diye bir sembol oluşturmasında, “iyi” diye kanaat getirdiği bir kişiyi - kadroyu desteklemeye yöneltmesinde bir sorun yoktur.

Ama iş orada kalmaz. En azından kişiye işi gücü bıraktırıp sandığa götürecek “Motivasyon”un pekişmesi için, daha sonra da “Taşıyıcı” hale getirmek için, “Öteki”ne doğru “Tepki”nin de oluşturulmasına ihtiyaç vardır. Tepki ne kadar büyük olursa, motivasyon da o ölçüde etkili olur. Tarafların “kamplaşma” arayışı bu yüzdendir. “Kendi kitlesini konsolide etmek” bu anlama geliyor.

Bence, kitleleri bir kadronun ülkeye en iyi hizmeti vereceğine inandırmakta herhangi bir sorun yok. Aday kişi – kadro, kendi marifetlerini en etkili biçimde anlatabilir. Belki oradaki sınır “Yaradan’ın hukuku”na dikkat etmek ve kişiyi “kutsallaştırmamak”tır. İnanç sınırı, demek istiyorum. İnancı belirleyici değer olarak görenler için…

Diğer boyut sorunlu. “Öteki”ni kötülemekten, kitlelerin gözünden düşürmek için “Nefret objesi” haline getirmekten söz ediyorum.

Bu yapılıyor mu? Yapılıyor. Kimi zaman “Bel altı vuruş” diye tanımlanacak boyutta yapılıyor. Bazen, “Liderlikler” sakınsa bile, alt kademelere doğru, insanlık sınırını aşacak ölçüde yapılıyor. “Kaybetme kaygıları” oluştuğunda ise liderlikler seviyesinde bile akla hayale gelmeyecek “Ötekileştirme” yapılabiliyor. Alana bakıldığında burada ifade ettiğim “Ötekileştirme” ifadesinin çok nazik kaldığı bile düşünülebilir.

Bu tavır, bana göre iki açıdan problemli. Birisi, inanç değerlerimiz açısından. Hem Kur’an, hem Allah Rasûlü’nün uyarıları çok net. “Kin duyduğunuz insanlara bile adaletten ayrılmayın” uyarısı var. “Gıybet” “kardeşini içinde öldürmek ve etini çiğnemek” gibi tanımlanıyor ve inançlı insanın bundan tiksineceği ifade ediliyor. “Kalplerimizde inanmış insanlara karşı kin bırakma” duası öğretiliyor.

Propaganda bir noktada insanları “kardeşlikten çıkarma” boyutunda ilerleyebiliyor. Hani denir ya, “Kedi yavrusunu yemek isterse önce fareye benzetirmiş” diye…Siyasi propagandada bu yöntem çok kıyıcı biçimde devreye girebiliyor.

İnanç açısından ortaya çıkan problemi ne yapacağız? Mesela, kinleri biriktirmişsek, gıybetleri - bühtanları biriktirmişsek, “Öteki”nde olan olmayan özellikleri hiçbir sınırlama yapmaksızın çoğaltmışsak…. Ve içimizde bir “Bu işlerin hesabı olmalı” inancı varsa…. Ne yapacağız? Bırakın bütün hesaplar Mahşer ortamında görülsün, gibi bir cesaret mi sergileyeceğiz yoksa içimizde bir “Telaş” mı oluşacak?

Bunu soru olarak bırakayım.

Problemin ikinci boyutu, memleketteki “İç barış” sorunu ile ilgili. Sonuçta bir “Millet”ten söz ediyoruz. Kimi zaman vatan savunması için aynı sipere yattığımız bir “Millet bütünlüğü” olmalı değil mi? Hele hiç kimsenin içinden gitmeyen bir “Beka – Var olma sorunu”nuz var ise… Bunun için en azından “İç barış” gerekli değil mi? İlk okul çocuklarına kadar inen, aileleri birbiri ile konuşamaz hale getiren siyasi dil, “iç barış” üretebilir mi?

Mevcut siyasi sistem, toplumsal eğilimleri yüzde 50’ye yakın oranlarda ayrıştırıyor. “Artı 1” diye bahsediyoruz değil mi ipi göğüsleme kriteri olarak. Demek ki, toplumun yarısı şu kadronun memleketi iyi yöneteceğini düşünüyor öbür yarısı da öbür kadroyu tercih ediyor.

Yani ayrışırsak, nerede ise yarı yarıya ayrışacağız.

Ne dersiniz bu yarı yarıya öfke anlamına gelsin mi, nefret ne kadar olsun?

Kalplerimizi kine mi teslim edelim nefrete mi?

İşte orada diyorum, bugün oyları verelim ve bir kalp temizliği işine soyunalım. Emaneti teslim alan kadro, “Emanete hakkıyla riayet etsin” diye dua edelim. Destek verenler ve karşı çıkanlar olarak da, “Gözümüz üzerinizde” diyelim. “Size memleketin tapusunu vermedik, sadece emanet ettik, hizmet ederseniz şereflenirsiniz, emanete riayet etmezseniz, vebal yüklenirsiniz” diyelim, bunu çok açık hissettirelim.

Kin ve nefret, yüktür kalpler için. Benden söylemesi.

"Karar yazarı Ahmet Taşgetiren: Önce oy, sonra kalp temizliği" haberi, 28 Mayıs 2023 tarihinde yazılmıştır. 28 Mayıs 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan Karar yazarı Ahmet Taşgetiren: Önce oy, sonra kalp temizliği haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Karar yazarı Ahmet Taşgetiren: Önce oy, sonra kalp temizliği 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 23 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 07:53 Çin Sokağı ve Lojistik Merkezi Projesi: Manisa’da Büyük Dönüşüm!
  2. 07:47 NOW TV’nin Sevilen Dizisi Final Kararıyla Sosyal Medyada Gündem Oldu!
  3. 02:06 Özel'den kayyum açıklaması geldi: İktidarı topa tuttu!
  4. 01:56 Kılıçdaroğlu'ndan Kayyım Tepkisi: 'Tek Adam Rejimi Neden, Kayyımlar Sonuçtur'
  5. 01:33 CHP 414 belediye başkanını Genel Merkez'e çağırdı
  6. 01:31 Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi Orhan Aydoğdu, rezidanstan düşerek hayatını haybetti
  7. 01:23 Okan Buruk'un yardımcısı Osimhen için konuştu: "Ekonomik kısımlar önemli değil"
  8. 01:20 Sağanak yağış için ABB Başkanı Yavaş'tan uyarı geldi: "Tedbirli olun"
  9. 01:18 Belediye uyardı: Ankara'da hafta sonu kar yağısı ve sağanak bekleniyor
  10. 01:16 İşte Dünya'nın en pahalı metali: Altın ya da platin sanıyorsanız yanılıyorsunuz!
  11. 01:11 İzmir’de suya yüzde 30 zam: 2025 bütçesi onaylandı
  12. 01:09 Bursa’da torun dehşeti: Dedesini bıçakladı, kendini apartmana kilitledi
  13. 01:05 Ekrem İmamoğlu'dan kayyum tepkisi: "Mevcut uygulama milli iradeyi yok saymaktadır"
  14. 00:16 76 Yaşındaki Şahıs Köpeğe Cinsel Saldırıdan Tutuklandı!
  15. 00:13 Dünyaca ünlü batarya devi iflasın eşiğine geldi: Elektrikli araçlara pil üretiyor
  16. 00:12 İmamoğlu'ndan 'kayyum' tepkisi geldi: "Seçme ve seçilme hakkını ihlal etmektir!"
  17. 00:08 Galatasaray'ın Hayalleri Suya Düştü: Heung-min Son Tottenham'da Kalıyor
  18. 00:06 Kılıçdaroğlu kayyum atamalarına tepki verdi: 'Mücadele ederek tek adam rejiminden kurtulacağız"
  19. 00:06 Erken Emeklilikte Şok Fırsat: 1790-3650-4250 Günle Emekliliğin Kapıları Aralanıyor!
  20. 00:03 Özgür Özel’den Kayyum Tepkisi: 'Milli İrade Hırsızlığı!
Medya Haberleri