Karar yazarı Elif Çakır: “Gelip geçici uygulamanın” ülkeye maliyeti 833 milyar TL

Karar yazarı Elif Çakır: “Gelip geçici uygulamanın” ülkeye maliyeti 833 milyar TL

Karar yazarı Elif Çakır: “Gelip geçici uygul... Ya çıkıp özür dileyin ya da öyle çıkıp “gelip geçiciydi” açıklamaları yapmayın.

Katıldığı bir televizyon programında soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz "KKM zaten başından itibaren gelip geçici bir düzenlemeydi, görevini yaptı, artık adım adım oradan çıkıyoruz" dedi.

İktidar 20 Aralık 2021 tarihinde Türkiye’nin Kur Korumalı Mevduat modeline geçtiğini ilan ederlerken "gelip geçici bir düzenleme" olduğunu söylememişlerdi.

Hatta çok yakın tarihte, bir yıl önce, 14 Mayıs seçimlerinin arifesinde dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati çıktığı bir televizyon programında Kur Korumalı Mevduat için "çağın buluşu" nitelemesi yapmış, seçim sonrası dönemde iktidarın para politikasında herhangi bir değişiklik yapmayacağını açıklamıştı, demişti ki:

"Politikaların setini oluşturan Cumhurbaşkanımız seçmene bir vaatte bulunuyor. Bu da faizlerin artırılmaması yönünde. Bu politikalara uygun şekilde bir yapı ile ilerleyeceğiz. Kur Korumalı Mevduat dönemin buluşu oldu. Önümüzdeki dönemde de olmaya devam edecek." (10 Mayıs 2023)

Dönemin bakanı dönemin buluşu olarak nitelediği modelin önümüzdeki dönemde de devam edeceğini duyuruyor, "gelip geçici bir düzenleme" olduğunu söylemiyor.

İktidarın "çağın buluşu" olarak sunduğu KKM’leri ülkemizin saygın iktisatçıları eleştirmiş, bunun yeni bir icat falan olmadığını, Türkiye’de ilk kez 1960’larda Dövize Çevrilebilir Mevduat ismiyle, dışarıdan döviz girişini teşvik etmek amacıyla uygulandığını, DÇM’lerin enflasyonun hızlanmasına ve devlet hazinesine yük binmesine neden olduğunu hatırlatmasında bulunmuşlardı.

Yine iktisatçılarımız 1974 senesinde Demirel hükümetinin DÇM’leri geri getirmesinin ülkeye ağır maliyetler oluşturduğunu merhum Turgut Özal’ın başbakan olduğu dönemdeki şu sözlerini hatırlatarak uyarmışlardı. DÇM’nin ‘bilgisizliğin vesikası’ olduğunu söyleyen merhum Özal’ın gelecek siyasetçilere uyarı niteliğindeki sözleri şu şekilde:

"İnşallah gençlerimiz bundan ders alır. Bir daha böyle hesapsız kitapsız hatalar yaparak, gelecek nesilleri zor taşınan yük altına sokmaz. 84-89 arasında bu ödemeleri yapmasaydık aile başına herkese 1 milyon TL para ödeyebilirdik. 9 bin ilave okul, 900 orta boy fabrika, 500 hastane ve 4 bin km otoyol daha yapardık. 100 bin insan iş sahibi olabilirdi. İşte geçmişin hatalarının bir topluma ne kadara mal olduğunun basit bir bilançosu budur." (17 Eylül 1989)

Partisinin 21. kuruluş yıldönümü töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan KKM’yi "milli para" sözüyle savunmuş, KKM’yi eleştiren iktisatçıları "kur garantili milli parayı hazmedememekle" suçlamıştı. Kur Korumalı Mevduatın temel dayanağı olduğu yeni ekonomik modellerinin, geçmişin değil geleceğin üzerine kurulu olduğunu ifade etmişti:

‘‘Esasen dünyada her ülkeye uyacak tek tip bir ekonomi modeli yok. Her ülke bizim de yakından takip ettiğimiz genel yaklaşımlardan istifadeyle kendi şartlarına göre kendi ekonomi programını geliştirir ve hayata geçirir. Biz ne diyoruz? Evet, kur garantili milli paradan bahsediyoruz fakat bunu hazmedemiyorlar. İktisatçıların bazıları bu gerçekleri bildikleri halde sahiplerine yaranmak için programımızı kötülerken, bir kısmı cehaletleri sebebiyle bizlere kör düşmanlık yapıyor." (16 Ağustos 2022)

Erdoğan 20 Aralık 2021 akşamı bakanlarıyla yaptığı toplantının peşinden "Naslar neyi gerektiriyorsa yapacağım elbet, hüküm bu" diyerek fakat "faize faiz demeden, faize mevduat kazancı" diyerek açıklamıştı KKM’yi! Mevduat getirisiyle faiz aynı şey değil mi, aynı elbet. Ama, artık, tamam, buraları çoktan geçtik elbet.

Kur Korumalı Mevduat modeline geçildiği tarihte Sayın Cevdet Yılmaz da Plan Bütçe Komisyonu Başkanıydı. Bildiğim kadarıyla o tarihlerde KKM’lerin gelip geçici bir düzenleme olduğuna dair herhangi bir demeci de yok.

Mehmet Şimşek 4 Haziran 2023 tarihinde "Türkiye’nin rasyonel zemine dönme haricinde bir seçeneği kalmamıştır" sözleriyle Hazine ve Maliye Bakanlığı görevini teslim aldığı günden bu yana ülkeyi ekonomik krizden çıkarabilmek için rasyonel adımlar atıyor.

Dillerinde artık "nas" söylemi yok. "Faiz sebep enflasyon sonuçtur" diyen de yok. Cumhurbaşkanı Erdoğan sessiz, "Naslar neyi gerektiyorsa onu yapacağım elbet, hüküm bu" demiyor, ekonomiye de karışmıyor, faizleri beşer onar artıran Merkez Bankasına da…

Ekonomiyi kurtarmak için rasyonel adımlar atan Mehmet Şimşek rasyonel zemine uymayan KKM’lerden de Türkiye’yi çıkarıyor, KKM’ler son buluyor.

Son bulması da gerekiyor. Merkez Bankası’nın 2023 yılı için açıkladığı zarar 833 milyar TL. Milli para diyerek, dönemin buluşu diyerek uygulamaya koydukları KKM’nin ülkemize verdiği zarar.

833 milyar TL Kur Korumalı Mevduat için mevduat sahiplerine ödenen kur farkı faturası. Kim ödedi bunu, kimin cebinden çıktı. Kimin cebinden alındı, kime ödendi?

Faiz günahtı bu daha çok günah değil mi?

833 milyar TL devlette kalsaydı, devlete zarar ettirilmeseydi bu kadar parayla neler yapılabilirdi?

833 milyar TL devletin üzerine yük binmiş ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı çıkıp diyor ki bu "model gelip geçici bir uygulamaydı zaten"!?

Bu kadar kolay mı böyle söylemek?

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın "KKM zaten gelip geçici bir uygulamaydı" sözlerini iktisatçı Serkan Özcan’a sordum, cevabı şu şekilde oldu:

"KKM sistemi elbet geçici bir önlemdi. Ama geçici bir tedbir olması ne kadar hatalı bir politika olduğu gerçeğini ortadan kaldırmıyor. Akıl, bilim ve rasyonalitenin bir kenara bırakılıp olmayacak bir "faiz düşerse enflasyonda düşer" teorisi uygulandı. Bunun sonucunda Türk finansal sistemi öylesine bozuldu ki bir noktada hükümet kendi kredisi yetmediği için devletin itibarini yani hazinesini kullanarak döviz artışına garanti vermek zorunda kaldı.

Bu yolla Türk ekonomi tarihinin en vahşi servet transferi gerçekleştirilmiş oldu.

Bugün ortaya çıkan bu yıkımı ‘geçici bir tedbirdi’ diye açıklamak yerine fakirleştirilmiş, açlığa mahkum bırakılmış tüm toplum kesimlerinden özür dilenmesi çok daha doğru olurdu."

Doğrusu tüm bir toplumdan özür dilenmesidir. Beş senedir kötü ekonomi politikalarıyla uçurumun kenarına getirip bırakıp bir de ekabir bir şekilde çıkıp da "zaten gelip geçici bir düzenlemeydi" demek değil.

İktidar "Faiz sebeptir enflasyon sonuçtur" tezini halk oylamasına sunmadı, halkın onayı alınmadı fakat bugün maliyeti halk ödüyor.

Hem de on yıldan beri böyle. Erdoğan daha 2013’lerde, 2014’lerde "faiz sebeptir" diyerek Merkez Bankası’na ağır baskılar yapmaya başlamıştı.

Ya çıkıp özür dileyin ya da öyle çıkıp "gelip geçiciydi" açıklamaları yapmayın.

"Karar yazarı Elif Çakır: “Gelip geçici uygulamanın” ülkeye maliyeti 833 milyar TL" haberi, 12 Haziran 2024 tarihinde yazılmıştır. 12 Haziran 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan Karar yazarı Elif Çakır: “Gelip geçici uygulamanın” ülkeye maliyeti 833 milyar TL haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Karar yazarı Elif Çakır: “Gelip geçici uygulamanın” ülkeye maliyeti 833 milyar TL 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 22 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:Karar

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
(1) Yorum
SON HABERLER
  1. 03:15 İki baykuş arasındaki 3 farkı sadece dâhiler 14 saniyede buluyor!
  2. 02:23 Milli Eğitim Bakanlığı 50 uzman yardımcısı alacak
  3. 02:21 ABD, Yemen’in Sana şehrine hava saldırısı düzenledi
  4. 02:18 Şam Büyükelçisi açıkladı: Erdoğan Şam'a gidecek mi?
  5. 02:16 Güney Kore, 3. yerli casus uydusunu yörüngeye gönderdi
  6. 02:15 SMA hastası İkbal bebeğin babası intihar etti: Videolarına tepki yağmıştı
  7. 02:10 SMA hastası İkbal bebek için yardım kampanyasında şok iddia: Baba parayı eğlenceye harcadı
  8. 02:06 E-ticarette yüzde 1 tevkifat oranı uygulaması başlıyor
  9. 02:02 Diyanet İşleri Başkanlığı 4 bin sözleşmeli imam hatip alımı yapacak
  10. 01:59 Köpeğiyle oynayan iki kız arasındaki 3 farkı sadece yüksek IQ'su olanlar 12 saniyede görüyor!
  11. 01:05 56 Yıllık Dev Şirket Konkordato Başvurusunda Bulundu! Satış İddiaları Arasında İflas Kararı Alındı
  12. 01:04 22 Aralık hava durumu tahminleri: türkiye genelinde yağış bekleniyor
  13. 00:49 Felix Uduokhai: "Hiçbirimiz memnun değiliz, herkes mutsuz"
  14. 00:42 Beşar Esad rejimini deviren komutan Murhaf Ebu Kasra, Savunma Bakanı oldu
  15. 00:37 Borsa yatırımcısına kötü haber: Temettü gelirleri için daha fazla vergi ödenecek!
  16. 00:33 Kurumlar vergisine zam geldi
  17. 00:31 Afyonkarahisar'da tır ve otobüs çarpıştı: 18 yaralı
  18. 00:27 Galatasaray, Kayserispor ile 57. randevusuna çıkıyor
  19. 00:25 T24 haber sitesine "terör propagandası yapmak" suçundan soruşturma açıldı
  20. 00:21 Hakem Cihan Aydın, Beşiktaş formasını imzaladı: Sosyal medyada gündem oldu
Medya Haberleri