Karar yazarı Elif Çakır: İktidar, bağış şovcularını ifşa etmek için daha ne bekliyor?

Karar yazarı Elif Çakır: İktidar, bağış şovcularını ifşa etmek için daha ne bekliyor?

Karar yazarı Elif Çakır: İktidar, bağış şovc... Bizler bu bağış şovcularının kimler bilmiyoruz fakat Cumhurbaşkanı Erdoğan, AFAD ve -muhtemelen kuvvetli bir ihtimal- iktidar medyası da tek tek adları biliyor.

6 Şubat depreminin peşinden düzenlenen, tüm televizyon kanallarının canlı olarak yayınladığı “Türkiye Tek Yürek” kampanyasına katılan “bazı kişi ve kuruluşlar” taahhüt ettikleri bağışları hala vermedi.

10 ay geçmesine rağmen sözlerini yerine getirmeyen bu “bazı kişi ve kuruluşların” kimler olduğunu bilmiyoruz fakat bağışladıkları toplam rakamı biliyoruz: 30 milyar lira.

Bizler bu bağış şovcularının kimler bilmiyoruz fakat Cumhurbaşkanı Erdoğan, AFAD ve -muhtemelen kuvvetli bir ihtimal- iktidar medyası da tek tek adları biliyor.

Ama nedense bir şekilde koruyup kolladıkları için de ifşa etmiyorlar.

Biliyorsunuz 15 Şubat gecesi düzenlenen bağış gecesinden sonra 86 milyarı kamu kesiminden, 29 milyarı şirket ve kişilerden olmak üzere toplam 115 milyar lira toplandığı açıklanmıştı.

kar06-elif2.jpg

Merkez Bankası 30 milyar, Ziraat Bankası 20 milyar, Vakıfbank 12 milyar, Halkbank 7 milyar lira kampanyaya bağış yapacağını söylemişlerdi.

İktidar medyası ertesi günü tam sayfa duyurdu “tek yürek olan ve rekor bağışta bulunan yerli ve milli şirketlerin” isimlerini ve bağış miktarlarını.

Kimler yoktu ki..

Cengiz Holding 3 milyar, Türk Telekom 2 milyar, Borsa İstanbul 2 milyar, Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik 2 milyar, THY 2 milyar, Ahlatçı Holding 100 Milyon, Alagöz Holding 30 milyon, Akmercan Holding 30 milyon, ASTAŞ Holding 10 Milyon, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü 5 Milyon yatıracaktı.

Bir de kişiler vardı. Tansu Çiller 1 milyon, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici 500 bin, Neşet Koçkar 50 milyon, Nihat Zeybekçi 3 milyon, TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi 1 milyon, Göksel Gümüşdağ 2 milyon, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin 200 bin lira bağış yapacağını açıklamıştı.

Toplamda 115 milyar lira... Az para değildi!

AFAD, 9 ay önce yaptığı açıklamada 115 milyar liranın, 74 milyar 200 milyon lirasının yatırıldığını, taahhüt edilen 41 milyar liranın yatırılmadığını, o gece canlı yayına bağlanıp bağış sözü bazı kişi ve kuruluşların söz verdikleri bağışları yatırmadıklarını ifade etmişti.

AFAD bu kişi ve kurumların tek tek tespit edildiğini, kendileriyle iletişime geçildiğini, verdiği sözü yerine getirmeyenlerin önümüzdeki günlerde “tek tek ifşa” edileceğini söylemişti.

İktidar medyası AFAD’ın bu açıklamasını (büyük ihtimalle bağış şovcularının üzerinde baskı unsuru oluştursun diye) 18 Mart 2023 günü büyük puntolarla manşetlerine taşıdılar.

TGRT Haber “Bağış yapıp parayı ödemeyenler tek tek ifşa edilecek.”

Sabah Gazetesi “Türkiye Tek Yürek kampanyasında taahhüt ettikleri parayı vermeyenler ifşa edilecek.”

kar06-elif4.jpg

CNN Türk “Türkiye tek yürek olmuştu: Bağış şovu yapıp parayı ödemediler, ifşa edilecekler!”

Hürriyet “Canlı yayında bağış şovu yapıp parayı ödemeyenler ifşa edilecek!”

kar06-elif1.jpg

Yeni Şafak “Türkiye tek yürek olmuştu. Bağış şovu yapıp parayı ödemeyenler ifşa edilecekler”

kar06-elif7.jpg

Takvim “Depremzedeler için bağış şovu yapıp parayı ödemeyenler yandı! Tek tek ifşa edilecekler”

kar06-elif8.jpg
Dokuz ay önce ödenmeyen miktar 41 milyar liraydı, şimdi 30 milyar lira.

AFAD “o gece yayına bağlanıp kendisinin ve şirketinin reklamıyla şov yapan” bu isimlere tek tek ulaştığını, “neden lafınızı yerine getirmiyorsunuz” sorduğunu, bu kişilerin ise “yanlışlıkla eski parayı telaffuz etmişiz” “ani ödememiz çıktı, ödeyemiyoruz” gibi bahaneler öne sürdüklerini söylemişti. (17 Mart 2023)

CHP’nin Temmuz ayında “toplanan bağışların toplam miktarının ve nerede kullanıldığının” araştırılması için TBMM’ye verdiği önerge AK Parti ve MHP oylarıyla reddedilmişti.

Dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu muhalefet partilerinin “toplanan 115 milyar nerede” sorusunu nezaket gösterip ağız ucuyla bile yanıtlamadı, gerek duymadı.

CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBBM bütçe görüşmelerinde bir kez daha bağış paralarının akıbetini gündeme getirdi ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya 115 milyar lirayı sordu.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya efsane bir yanıt verdi.

30 milyar liranın eksik olduğunu, “bazı kişi ve kuruluşların” taahhütlerini yerine getirmediğini söyleyen Bakan Yerlikaya “bu kişi ve kuruluşlarla iletişim sürecinin” devam ettiğini açıkladı.

Vallahi billahi yanıt böyle. İçişleri Bakanı Yerlikaya aynen böyle söyledi, dedi ki “iletişim süreci” sürüyor!

Yani iktidar yetkilileri, baya baya -kimlerse artık bu isimlerini açıklamadıkları bağış yüzsüzleri- onlarla hala insani ölçüde, nezaketli bir biçimde “söz önemlidir, sözden geriye dönüş olmaz, tüm kamuoyunun önünde taahhütte bulundunuz, lütfen verdiğiniz sözü yerine getirin” diyerek bir süreç yürütüyormuş.

Hadi bakalım inşallah. Bakan Yerlikaya bu yüzsüzleri ikna edecek, inşallah onlara taahhüt etmenin önemini anlatacak. O gece yayına bağlanıp reklamlarını yapıp sonra da verdikleri sözü yerine getirmemenin etik olmadığını söyleyecek, ikna edecek.

Onlar da inşallah ikna olacak ve sözlerini yerine getirecekler. Bir 10 ay daha beklerlerse sözünü verdikleri para pula dönecek zaten. Ödeme zorluğu çekmeyecekler.

Şaka gibi fakat değil.

Bu adlar neden ifşa edilmiyor, iktidar bu adları neden koruyor, kolluyor?

İktidar için çok önemli adlar olmalılar, bu kadar korunduklarına göre. Kaç kişidir bunlar, 3 kişi mi, 5 kişi mi, 10 kişi mi?

O gece verdiği taahhüdü yerine getirenlere büyük haksızlık değil mi, bu bağış şovcularının ifşa edilmemesi.

İktidar yetkileri neyi bekliyor gerçekten?

"Karar yazarı Elif Çakır: İktidar, bağış şovcularını ifşa etmek için daha ne bekliyor?" haberi, 13 Aralık 2023 tarihinde yazılmıştır. 13 Aralık 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan Karar yazarı Elif Çakır: İktidar, bağış şovcularını ifşa etmek için daha ne bekliyor? haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Karar yazarı Elif Çakır: İktidar, bağış şovcularını ifşa etmek için daha ne bekliyor? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 28 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:Karar

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:25 Yeni Tesla Model 3 Performance resmen tanıtıldı: Adeta hız fırtınası!
  2. 01:21 Survivor'da Skandal: Yarışmacı Kendi Kaderini Belirledi!
  3. 01:19 Range Rover yerine bunu alın! Jeep’in 2 milyon satan aracı Türkiye’de!
  4. 01:19 Ayda 30 bin TL maaş var fakat kimse bu işi yapmak istemiyor!
  5. 01:17 Şikayet etmeye bayılan 3 burç!
  6. 01:16 Yenilenen dev Renault Duster, Türkiye yollarına çıkıyor! Tarih resmen açıklandı
  7. 01:15 Renault'tan tam hibrit motorlu yeni SUV!
  8. 01:15 Ersun Yanal canlı yayında İsmail Kartal'ı hedef aldı!
  9. 01:13 Tadı damakta kalan Kemalpaşalı fincan tatlısı tarifi
  10. 01:12 Çinli Otomotiv devi Geely, Türkiye pazarına gözünü dikti!
  11. 01:12 Dağ gibi kabarıyor, pamuk gibi oluyor: İşte tel tek ayrılan gözleme tarifi
  12. 01:10 Saatlerce yoğurmadan 10 dakikada çiğ köfte tarifi!
  13. 01:09 Ferrari'nin yeni harikası günler sonra yollarda: Atmosferik V12 motoru ile piyasada
  14. 01:08 Anne usulü etli lahana dolması tarifi
  15. 01:07 Sıcaklarda yapılacak pasta tarifi: Sadece 3 malzemeyle hazır!
  16. 01:03 Yerli dijital cüzdan, yurt dışı faaliyetlerine Azerbaycan ile başlıyor!
  17. 01:01 Instagram’dan ilk adım sorunu olanlara yeni özellik!
  18. 00:59 YouTube'dan soğutacak yeni özellik: Artık kapalıyken bile reklam izleyeceğiz
  19. 00:58 WhatsApp'tan beklenen özellik: İnternetsiz dosya paylaşımı geliyor!
  20. 00:55 150 yıllık tartışma: Tevhid-i kuvva mı tefrik-i kuvva mı?
Medya Haberleri