Karar yazarı Mehmet Ocaktan: AK Parti’nin ‘yumuşama’ resmi erken soldu

Karar yazarı Mehmet Ocaktan: AK Parti’nin ‘yumuşama’ resmi erken soldu

Karar yazarı Mehmet Ocaktan: AK Parti’nin ‘y... Yumuşama, normalleşme rüyasına kimin ne kadar inandığını kestirmek elbet zor fakat ‘kaybetme’ psikolojisinin AK Parti’de kalıcı hale geldiği kesin.

Aklı selimle ve hakkaniyetle bakan herkes, AK parti iktidarının son on senesinde belli dönemler hariç, uçağın burnunun devamlı iniş modunda olduğunu ve buradan yukarıya dönük bir hamle yapmasının artık mümkün olmadığını kolaylıkla görebilir.

Esas itibariyle 2015 senesinde 7 Haziran seçimleriyle başlayan iniş süreci iyi analiz edilip toplumun verdiği mesaj doğru okunamadığı için, kaybetme psikolojisi giderek bir travmaya dönüşmüş bulunuyor.
Belli aralıklarla seçmenin yaptığı ikazları dikkate almayan AK Parti, sonunda 31 Mart seçimlerinde yaşadığı hezimetle yüzleşmek zorunda kaldı. Ve bizzat Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafınca dillendirilen "Hatalarımızı düzeltmeliyiz, yoksa güneşin altında eriyen kar gibi eririz" sözleriyle yeni bir toparlanma umudu ortaya çıktı.

Ama ne hikmetse bu toparlanma söylemlerinin ömrü de kısa sürdü. Çünkü AK Parti ilk kez hiç yaşamadığı bir mağlubiyet travmasıyla karşı karşıyaydı, kuruluşundan bu yana hep galibiyetlerin partisi oldu, bu yüzden de kaybetmenin yarattığı psikolojik tahribatı nasıl yöneteceğini bilmiyordu. Muhtemelen bundan sonraki süreçte hatalarını düzeltmeye çalışacaktır fakat öğrendiğinde AK Parti için çok geç olabilir.

Oysa CHP lideri Özgür Özel’in 31 Mart seçiminden galibiyetle çıkmış olmasına ve AK Parti’ye hiç ihtiyacı olmamasına rağmen, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan randevu talep etmesi Türk siyasetinin nefes alması açısından büyük bir fırsattı. Nitekim Erdoğan- Özel görüşmeleri vesilesiyle, gene bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafınca dillendirilen ‘yumuşama’ söylemleri toplumda normalleşme umudunu canlandırmış ve önemli bir beklenti oluşturmuştu.

Bu görüşmeler vesilesiyle de yaşayarak öğrendik ki AK Parti’nin, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den izin almadan ‘yumuşama’ adımı atması, Türkiye’yi normalleştirecek bir demokrasi iklimine geri dönmesi asla mümkün değildir. Nitekim ‘yumuşama’ işine bozulan Bahçeli önce "AK Parti-CHP ittifak kursun" diyerek AK Parti’ye aba altından sopa gösterdi, sonra da normalleşme adımlarını ‘sinsi emeller’ olarak vasıflandırdı. Mesajı alan Erdoğan doğrudan Özgür Özel’e yüklenerek "Bir kibarlık getirelim dedik, CHP’nin başındaki dost bizi hazmedemedi" diyerek yumuşamayı bitiren son noktayı koydu.

Ve böylece AK Parti yeniden 31 Mart mağlubiyetini yaratan o toplumla gönül köprülerini yıkan jakoben AK Parti genlerine geri dönmüş oldu. Aslında şu ana kadar hiçbir şey değişmemişti, yalnız toplum "acaba siyasette bir normalleşme olur mu" diye bir umuda kapılmıştı o kadar… Anlaşıldı ki bu yalancı bir baharmış, bulutların arasından güneş kısa süreliğine göründü ve kayboldu.

Yumuşama, normalleşme rüyasına kimin ne kadar inandığını kestirmek elbet zor fakat ‘kaybetme’ psikolojisinin AK Parti’de kalıcı hale geldiği kesin… Çünkü bir kez daha gördük ki AK Parti’nin Türkiye’de ikinci parti olmasına yol açan zihniyet yapısından kurtularak yeni bir değişim adımı atması pek mümkün gözükmüyor.

Hiç lafı dolandırmadan açıklayalım ‘yumuşama’ izni alabilmek için MHP’nin kapısında bekleyen AK parti, toplumun hafızasına siyasi irade gücü zayıf bir parti olarak nakşolmuştur.

Şimdi siyaset AK parti için biraz daha zorlaşmış bulunuyor. Maalesef Cumhurbaşkanı Erdoğan, partinin DNA’sıyla fazla oynadığı için, şu anda ortada bir AK Parti varlığından söz etmek zor. Ayrıca partinin de devletin tüm kurumlarının da Erdoğan’a bağlı olduğu bir sistemde partiye de gereksinim yok zaten... Hal böyle olunca 31 Mart’tan bu yana dillendirilen "hatalarımızı düzelterek yeni bir değişim adımı atalım" benzeri söylemlerin hiçbir kıymeti-harbiyesi kalmamış bulunuyor.

Eğer AK Parti bir yolunu bulup Türkiye’nin normalleşmesini sağlayacak ‘yumuşama’ politikalarını sürdürmek için Bahçeli’den icazet alamazsa, bilmeli ki bu yeni sürecin de kaybedeni AK Parti olacaktır.
Kabul edelim ki CHP lideri Özgür Özel 31 Mart galibiyetinden bu yana, hiçbir alanı boş bırakmadan devamlı "kazan-kazan" politikası uyguluyor ve de bu süreci başarıyla yürütüyor. Sürecin başlangıcında CHP içindeki ulusalcı sol kesim, Özel’in bu politikasını bir bakıma ‘taviz’ olarak görüp burun kıvırmıştı.

Ama zaman ilerledikçe anlaşıldı ki CHP iktidara yönelik tüm eleştirilerine rağmen, memleket meseleleri mevzusunda hiçbir komplekse kapılmadan Erdoğan’la müzakere ederek tüm bir topluma uzlaşı fotoğrafı verirken, AK Parti kendi ortaya attığı "yumuşama" politikalarından bile yan çizen bir parti görüntüsü veriyor.

"Karar yazarı Mehmet Ocaktan: AK Parti’nin ‘yumuşama’ resmi erken soldu" haberi, 21 Haziran 2024 tarihinde yazılmıştır. 21 Haziran 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan Karar yazarı Mehmet Ocaktan: AK Parti’nin ‘yumuşama’ resmi erken soldu haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Karar yazarı Mehmet Ocaktan: AK Parti’nin ‘yumuşama’ resmi erken soldu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 28 Haziran 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:Karar

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
(1) Yorum
SON HABERLER
  1. 08:29 Asgari ücrete zam yok diyen Işıkhan'a 29 bin Şimşek’e 49 bin lira zam
  2. 08:25 Öğrenciler sansüre inat Hipokrat Yemini'ni okudu, dekan yardımcısı salonu boşalttırdı
  3. 08:21 TSK personeline düzenleme: Yeni yasaklar ve rütbe statüsü eklendi
  4. 08:17 İddia: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca istifa etti
  5. 08:11 Nuray Babacan: Sinan Ateş davası AK Parti yöneticilerinin canını sıkıyor
  6. 08:06 Aytunç Erkin yazdı: İmamoğlu ve Yavaş’a komployu kim kurdu?
  7. 08:03 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji’den Marmara’ya kuvvetli rüzgar uyarısı
  8. 01:59 Milletler Ligi'nde, Japonya ve Polonya yarı finale Kaldı
  9. 01:05 Kütahya’da samanlık yangını çıktı
  10. 00:40 Nazilli'de uyuşturucu operasyonu. 2 tutuklama var
  11. 00:22 Adana’da seyir halindeki yolcu otobüsü alev topuna dönmüş oldu
  12. 00:13 20 milyon euroluk golcü adım adım Fenerbahçe'ye! Kanarya bombayı patlatıyor!
  13. 00:10 Trabzonspor'un yeni transferi Cihan Çanak, Trabzon'a gelmiş oldu
  14. 23:57 Hande Ataizi'den Kötü Haber Geldi
  15. 23:53 Trabzonspor yeni transferine kavuşmuş oldu
  16. 23:32 Bolivya'da 17 Darbeci Gözaltına Alınmış Oldu
  17. 23:21 Cevdet Yılmaz'dan açıklama: "Enflasyonda düşüş olacak"
  18. 23:20 Beşiktaş iki transferini açıkladı!
  19. 23:11 Beşiktaş'tan flaş açıklama. İki transferi belli oldu!
  20. 23:02 Konyaspor yeni transferini duyurmuş oldu
Medya Haberleri