Karar yazarı Mehmet Ocaktan. Büyük felaketler başımıza geldiğinde ilk aklımıza gelen okulları tatil etmek oluy

Karar yazarı Mehmet Ocaktan. Büyük felaketler başımıza geldiğinde ilk aklımıza gelen okulları tatil etmek oluy

Karar yazarı Mehmet Ocaktan. Büyük felaketle... Ne hikmetse böylesi büyük felaketler başımıza geldiğinde ilk aklımıza gelen okulları tatil etmek oluyor, cehaleti teşvik gibi adeta…

Öyle bir ülkede yaşıyoruz ki olup bitenleri akıl ve mantıkla izah etmekte güçlük çektiğimizi söylerken bile içimizde müthiş bir umutsuzluk dalgası yükseliyor.

Yıllar geçse de felaketlerden ders almıyoruz, çünkü yaşadıklarımızın esas sebebinin akıl ve bilimle hareket etmeyi bir türlü beceremediğimizi de bilmiyoruz.

Oysa bu ülkenin insanları deprem dahil bütün felaketlerde tek yürek olup, hem ayni hem de nakdi yardımlar konusunda bir seferberlik havasında adeta birbirleriyle yarışıyorlar.

Bütün bunlar elbette güzel hasletlerimiz, ancak neden böyle büyük bir felaket karşısında yeterli organizasyonu sağlayamadık, neden bir deprem ülkesi olduğumuzu bile bile yıllardır tedbir almayı akıl edip depreme dayanıklı evler yapmayı başaramadık şeklindeki sorular karşısında ne yazık ki verebileceğimiz hiçbir cevabımız yok.

Ne hikmetse böylesi büyük felaketler başımıza geldiğinde ilk aklımıza gelen okulları tatil etmek oluyor, cehaleti teşvik gibi adeta…

Peki neden? Çünkü akla ve bilime inanmıyoruz, daha doğrusu sadece deprem konusunda değil, ekonomik refah toplumu olabilmek, güçlü bir adalet sistemi oluşturabilmek, insanlarımızın sağlığını koruyabilmek için öncelikle akademik düzeyde bilimsel çalışmalara ve bilimsel bir hafızaya ihtiyacımız olduğunu nedense akledemiyoruz. Haksızlık etmeyelim, elbette teorik olarak bütün bunları biliyoruz lakin zihin dünyamızda ‘bilim’ önceliklerimiz arasında yer almıyor.

Bu yüzden de bütün kriz dönemlerinde ilk aklımıza gelen okulları kapatmak oluyor. Siyasi iktidarlar açısından bu tür kararların pratik tarafları var elbette. Mesela Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yeni alaturka sistemin kendisine verdiği yetkiye dayanarak KYK yurtlarının depremzedelere tahsisi için üniversitelerin bahar dönemini tatil ettiğini açıklıyor.

Normal demokratik sistemlerde bu tür kararlar eğitim uzmanlarının, kurumsal analistlerin değerlendirmeleri alınarak ve de eksileri-artıları tartışılarak verilir. Ama bizde alaturka sistemin ruhu gereği cumhurbaşkanının lafı üzerine başka laf olmaz, ‘güç bende’ dediğinde kurumlar, kişiler susar…
İşte bugün yaşadığımız problemlerin esas kaynağı tam da bu zihniyet yapısında yatıyor. Maalesef yıllardır ilk okuldan üniversiteye kadar gelişmiş dünya ile rekabet edebilecek bir eğitim sistemi inşa edemediğimiz için dünya çapında hukukçular, ekonomistler, felsefeciler, tıpçılar, yani bilim insanları yetiştiremedik. Gerçi var olanları da değersizleştirip itip-kakarak adeta ülkeyi terk etmeye zorluyoruz ama…

Dünyadaki bilimsel çalışmalar dikkate alındığında görülecektir ki sadece gelişmiş demokratik dünyada değil, otokrat ve diktatöryal yapılarda bile Türkiye gibi bilimsel çalışmalara itibar etmeyen çok az sayıda ülke vardır herhalde. Maalesef iktidarımız akademik özgürlüklerden pek hoşlanmıyor, bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıdaki kaliteli üniversitelerimizin değerini düşürmek için ya başlarına liyakatsiz rektörler atıyor ya da onları ‘hain’ kategorisinde değerlendiriyor.

Ama bugün bambaşka bir durumla karşı karşıyayız, üniversiteleri tatil etmek… Bizim dışımızda deprem felaketi yaşayan başka ülkeler yok mu bu dünyada? Elbette var, mesela Japonya… Ama nedense onların aklına “Şu okulları kapatalım da ülkeyi daha kolay yönetelim” gibi cin fikirler gelmiyor hiç.
Her vesileyle Japonya’nın teknolojik gelişmesinden, depremle nasıl bilimsel bir mücadele yaptığından övgüyle söz ederiz lakin eğitime verdiği önemi asla hatırlamak istemeyiz.

Mesela ABD'nin İkinci Dünya Savaşı'nda Japonya'nın Hiroşima kentini atom bombasıyla vurduğu saldırıda 90 bin insan hayatını kaybetti ve felaketten 1 ay sonra eğitime ara verilmedi, sokaklar adeta dersliğe dönüştürüldü. Yıl 2011. Ülkeyi bu kez tsunami felaketi vurdu. Bu depremde tsunamiyle sarsılan Japonya'da yaklaşık 20 bin insanın hayatını kaybetmesine rağmen yine 1 ay sonra spor salonlarında eğitim almayı sürdürdü.

Bu konuda Türk Eğitim Derneği Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu’nun geçtiğimiz günlerde bir televizyon kanalında söylediği şu ifadelerin altını çizmek gerekiyor: ''Eğitim bugünü kurtarmak kadar yarını kurtarmaktır. Geleceği kurtarmaktır, bir ülkenin güçlü olmasını sağlamaktır. Dolayısıyla üniversitelerin kapatılmasıyla ilgili kararın tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.''

Eğer bugün yaşadığımız ekonomik krize, fukaralığa, hukuksuzluklara ve depremde bariz bir şekilde ortaya çıkan liyakatsizlik facialarına rağmen, hala temel meselemizin akıl ve bilim fukaralığı olduğunu anlamadıysak, bu ülke için yapılabilecek bir şey yok demektir.

"Karar yazarı Mehmet Ocaktan. Büyük felaketler başımıza geldiğinde ilk aklımıza gelen okulları tati." haberi, 20 Şubat 2023 tarihinde yazılmıştır. 20 Şubat 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan Karar yazarı Mehmet Ocaktan. Büyük felaketler başımıza geldiğinde ilk aklımıza gelen okulları tati.. haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Karar yazarı Mehmet Ocaktan. Büyük felaketler başımıza geldiğinde ilk aklımıza gelen okulları tati.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 02 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 02:58 Google Chrome tarayıcısındaki adres çubuğuna yapay zeka özelliği geldi!
  2. 02:58 Sims'e meydan okuyan yaşam simülasyon oyunu inZOI'nin erken erişim tarihi duyuruldu!
  3. 02:54 Ay'da astronotlara, "Ölüm Duvarı" çevresinde koşmaları öneriliyor
  4. 01:46 Diego Maradona’nın ölümüne ilişkin çarpıcı bulgular açıklandı! “Biri doğal diğeri zehirli madde…”
  5. 01:05 "Kürk Mantolu Madonna" adlı eserin dizi uyarlaması yapılacak
  6. 01:05 Fordham Üniversitesi, ABD'de Filistin'e destek gösterilerinin son adresi haline geldi
  7. 01:05 Yeni bir batarya teknolojisi, elektrikli araçların menzil sorununu çözecek!
  8. 00:47 Erzincanlılar dikkat! Meteoroloji uyarıda bulundu: O saatlerde dışarıya çıkmayın
  9. 00:42 Fed'in faiz kararı, New York borsasında dalgalanmalara neden oldu
  10. 00:42 Alp Dağlarına bile 1000 basacak güzellik: Giden asla dönmek istemiyor!
  11. 00:38 Dolar sahipleri yakında dört dönecekler! Doların 7 lira yükseleceği tarih belli oldu
  12. 00:37 Edebiyatın "rock yıldızı" Paul Auster hayatını kaybetti
  13. 00:28 Beşiktaş'ta yeni bir Şenol Güneş dönemi başlayabilir! Hasan Arat itiraf etti
  14. 00:28 Bakan Tekin'den öğretmen atamaları ile ilgili açıklama geldi
  15. 00:25 Fenerbahçe, Konyaspor Maçı Hazırlıklarına Hızlı Başladı
  16. 00:21 Ankara'daki ekmek zammına vatandaşlardan tepki geldi: "Bu nasıl bir vicdansızlık?"
  17. 00:21 TGC, 1 Mayıs'ta İstanbul'da Gazetecilere Yönelik Polis Müdahalesini Sert Bir Şekilde Kınadı
  18. 00:20 Plastik kirliliğine en fazla sebebiyet veren markalar belirlendi!
  19. 00:18 Bayburt ve Çevresinde Beklenen Kuvvetli Yağışlar İçin Meteorolojiden Uyarı: Dikkatli Olun!
  20. 00:17 KYK yurdunda ekmeğin içinden çıkan şeyin görüntüleri mide bulandırdı: Kimse inanamadı!
Medya Haberleri