Karar yazarı Mehmet Ocaktan: Düşman icat etmekten bir kurtulabilsek

Karar yazarı Mehmet Ocaktan: Düşman icat etmekten bir kurtulabilsek

Karar yazarı Mehmet Ocaktan: Düşman icat etm... “Haysiyetsiz, namussuz, şerefsiz… Akbabalar, kanı bozuklar, işbirlikçi sefiller, müfteri, müfsitler, simsarlar, izansızlar, menfaatperestler, aymazlar, asalaklar, alçaklar, sahtekârlar, mikroplar…"

Önceki gece deprem felaketinin yaralarını sarmak için başlatılan ‘tek yürek’ yardım kampanyasını izlerken, Türkiye’nin siyasi kavgalarla boşa harcadığı zamana, enerjiye bir kez daha hayıflandım.

Çünkü bu ülkenin insanları deprem dahil bütün felaketlerde tek yürek olup hem ayni hem de nakdi yardımlar konusunda üzerine düşeni yapabilecek bir erdeme sahip, yapıyorlar da zaten… Yeter ki engellenmesinler ve yapılanlar şov malzemesine dönüştürülmesin. Bu çerçevede kampanyayı içim sızlayarak izlediğimi belirtmeliyim. Zira bu kampanya ile bir kez daha ortaya çıktı ki insanlar iktidarın bir şekilde bulaştığı bu tür kampanyalara coşku ile katılmıyorlar.

Neredeyse Türkiye’deki bütün televizyon ve radyoların katıldığı organizasyonda sadece 115 milyar lira toplanabildi. Bunun da 86 milyarı devlet bankaları ve kamu kurumlarına ait. Merkez Bankası 30 milyar, Ziraat Bankası da 20 milyar lira bağışladı. Yani devletin ve milletin parasını bağışladılar. Oysa devlet zaten bu işleri yapmakla yükümlü, görevi o…

İktidar eliyle beslenen iş dünyasının belli isimlerinin verdiği paraları da çıkardığınızda geriye 15 milyar liralık bir meblağ kalıyor ki bu gerçekten hüzün verici. Ülkede büyük bir ekonomik potansiyele sahip olan geniş iş dünyasının, esnafın, sanatkarın, yani 85 milyonun gücü sadece 15 milyardan ibaret olamaz.
Peki neden?

Çünkü iktidar uzun süredir ülkenin yarısını parmak sallayarak tehdit ediyor, kutuplaştırıyor, ötekileştiriyor. AHBAP gibi pek çok sivil yardım ekiplerinin varlığından rahatsız oluyor ve onları şeytanlaştırıyor. Eğer şov derdine düşülmeyip AHBAP ve benzeri sivil kuruluşlar da kampanyaya dahil edilebilseydi çok daha büyük meblağlar toplanabilirdi.

Bu arada gecede yaşanan güzel görüntülerden birisi de muhalefet liderlerinin kampanyaya katılımıydı. Uzun zamandır, iktidar cenahı tarafından adeta düşman muamelesine maruz kalan, ötekileştirilen muhalefet partilerinin liderleri Kemal Kılıçdaroğlu, Meral Akşener, Ali Babacan ve Gültekin Uysal televizyonlara bağlanarak birer maaşlarını bağışladıklarını açıkladılar. Keşke cumhurbaşkanı, daha felaketin ilk gününde muhalefet liderlerini toplayarak yaraları birlikte sarma adımı atabilseydi… Nitekim muhalefet liderlerini kampanyaya katılımı da gösterdi ki tarifsiz acılar yaşadığımız şu günlerde illa muhalefet üzerinden ‘düşman icat etme’ derdine düşmeden de güzel şeyler olabiliyormuş.

İnanıyorum ki ülkemizin bütün insanları, yıllardır hasretini çektikleri bu tabloyu gururla izlemişlerdir.

Çünkü maruz kaldığımız bu kara günler, ayrılıkların-gayrılıkların bir kenara bırakılarak yaraların sarılması için birlik olma günleridir.

Özellikle ülkeyi yönetme sorumluluğunu üstlenmiş olan iktidarların, bu tabloyu doğru okumalarında memleket için sayısız faydalar bulunmaktadır.

İktidara düşen kimseyi ayrıştırıp ötekileştirmeden, yardım için sahaya koşan yardım kuruluşlarını itip kakmadan, iktidar-muhalefet belediyeleri ayrımı yapmadan herkesi kucaklamaktır.

Maalesef depremin ilk gününden şu ana kadar yaşananlar hiç de umut verici değil. Zira iktidar daha depremin ilk gününde “Cumhur İttifakı olarak sahadayız” gibi bir ayıpla işe başladı, muhalefetle ve sivil yardım kuruluşlarıyla adeta bir kavga fotoğrafı ortaya koydu, muhalefet partileri ve belediyelerine karşı zehirli bir siyaset dili kullanmaktan çekinmedi.

Herkes elini vicdanına koysun, iktidar partisi ve ortaklarının deprem vesilesiyle kullandıkları şu kelimelerin ne anlama geldiğini dikkatlice düşünsün: “Haysiyetsiz, namussuz, şerefsiz… Akbabalar, kanı bozuklar, işbirlikçi sefiller, müfteri, müfsitler, simsarlar, izansızlar, menfaatperestler, aymazlar, asalaklar, alçaklar, sahtekârlar, mikroplar…"

Daha önce de farklı zamanlarda hatırlattığım bir örneği bu vesileyle tekrar hatırlatmakta yarar olduğu kanaatindeyim. Hz. Peygamber döneminde Vasiba adlı bir sahabe, Peygambere “İyilik nedir, kötülük nedir” diye bir soru sorar, cevap aynen şöyle: “Ey Vabisa! Kalbine danış, nefsine danış, iyilik gönlünü huzura kavuşturan ve içine sinen şeydir; kötülük ise sana fetva verseler bile, gönlünü (kalbini, vicdanını) huzursuz eden ve içinde kuşku bırakan şeydir.”

Çok umutlu değilim ama iyilikleri çoğaltmaya en çok ihtiyacımız olduğu şu günlerde, umarım yönetme makamında olanlar, Hz. Peygamberin bu sözlerini bir kez daha düşünürler.

"Karar yazarı Mehmet Ocaktan: Düşman icat etmekten bir kurtulabilsek" haberi, 17 Şubat 2023 tarihinde yazılmıştır. 17 Şubat 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan Karar yazarı Mehmet Ocaktan: Düşman icat etmekten bir kurtulabilsek haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Karar yazarı Mehmet Ocaktan: Düşman icat etmekten bir kurtulabilsek 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:49 Türkiye Ekonomisine IMF Değerlendirmesi: Reformlar Ön Planda
  2. 19:38 Prof. Dr. Canan Karatay'dan Sağlıklı Et Pişirme İpuçları!
  3. 19:37 Milletvekillerinin tüm zamları açıklandı!
  4. 19:33 Limonlu Bisküvili Pasta: Lezzetli ve Kolay Tarif
  5. 19:30 Kartlı ödemelerde rekor kırıldı! Geçen seneye göre yüzde 126 artış gözlemlendi
  6. 19:25 Fırında Mercimek Köftesi: Sağlıklı, Lezzetli ve Vegan Dostu Bir Protein Alternatifi!
  7. 19:24 Çiçeklerdeki Mantar Sivrisineği Sorununa Pratik Çözümler
  8. 19:18 İçişleri Bakanlığından İddialara Müfettiş Ataması: Mardin ve Diyarbakır Belediyeleri İncelemede
  9. 19:13 Samsunspor, Adana Demirspor Maçı Öncesi Eksiklerini Belirledi
  10. 19:12 CHP devraldığı belediyelerin borçlarını halka açtı: Toplam 100 milyar TL borç
  11. 19:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: Artık Fenerbahçeli değilim
  12. 18:59 Erdoğan Romanya Cumhurbaşkanı lohannis ile telefonda görüşmesi yaptı
  13. 18:37 Stoltenberg açıkladı: "Ukrayna'ya daha fazla hava savunma sistemi sağlama kararı aldık"
  14. 18:33 CHP'li başkan, belediyenin borcunu billboardlarda açıkladı!
  15. 18:33 Erdoğan, Romanya Cumhurbaşkanı Iohannis ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi
  16. 18:33 Galatasaray'da 5 önemli futbolcu ile sözleşmeler yenilendi!
  17. 18:24 Google Haritalar uygulamasına yepyeni bir özellik geldi
  18. 18:22 Tayvanlı Bisikletçi Jacky Chen, İsrail-İran Gerilimi Altında Dünya Turuna Devam Ediyor
  19. 18:19 Facebook, bu kez Tiktok'un o özelliğini kopyalıyor
  20. 18:17 Limonun Kabuğuyla Tüketmenin Sağlık Faydaları
Medya Haberleri