Karar yazarı Mehmet Ocaktan: Siz nasıl bir peygambere inanıyorsunuz?

Karar yazarı Mehmet Ocaktan: Siz nasıl bir peygambere inanıyorsunuz?

Karar yazarı Mehmet Ocaktan: Siz nasıl bir p... AK Partili bir arkadaşım aradı ve yazılarımla ilgili eleştirilerde bulundu.

Çoğu zaman yaşadıklarımızın muhasebesini yapmakta güçlük çekiyoruz. Ama biliyoruz ki yaşamımıza ilişkin bir iç muhasebe yapamadığımız sürece, hem kişi olarak hem de toplumsal olarak savrulmalardan asla kurtulamayız.

Son yıllarda öylesine bir savrulma yaşıyoruz ki geriye dönüp baktığımızda, günlük hayatımızda yapıp ettiklerimizin vicdani anlamda izahını yapmak ne yazık ki mümkün değil. Çünkü gerek dini gerekse insani anlamda bizi bağlayan değerleri hayatımızdan tümüyle kovmuş bulunuyoruz.

Maalesef günümüz dindarları başkalarının hakkı-hukuku, şerefi ve haysiyeti mevzusunda o kadar duyarsız hale geldiler ki her önüne geleni ötekileştirmede ve onları itibarsızlaştırmada hiçbir sınır tanımıyorlar.

Siyaset dilinin kirlettiği zihinler, neredeyse kendisi haricinde herkesi ‘terörist’, ‘ajan’, ‘din düşmanı’ gibi tanımlarla itibarsızlaştırmakta bir beis görmüyorlar.

Bu ifadeleri biraz abartılı bulanlar olabilir, bunu biliyorum. Ama ne yazık ki her gün şahit olduğumuz bazı gerçekler, bu cümlelerin bile ötesinde vahim bir duruma işaret ediyor. Geçtiğimiz günlerde, dindarlık hassasiyetine sahip olduğuna inandığım AK Partili bir arkadaşım aradı ve yazılarımla ilgili eleştirilerde bulunmuş oldu. Dediği aynen şu şekilde: “Görüyorum ki sen de istikamet değiştirmişsin; Osman Kavala ve Can Atalay gibi teröristlerin haklarını savunuyorsun.”

Eleştirilerin daha da fazlası var fakat yalnız bu kadarını yazıya alabildim. Bu ifadeleri dindar birisinin söylemesi içimi o kadar acıttı ki bir Müslüman olarak hicap duydum ve arkadaşım adına da gerçekten çok üzüldüm.

Bu nasıl bir zihniyet yapısıdır ki herhangi bir olay ya da kişiyle ilgili bu tür suçlamalarda bulunmadan önce işin aslını araştırmadan, bu insanların özgürlüklerinden yoksun edilmelerine yol açacak nasıl bir suç işlemiş olduklarına bir kez olsun bakmadan böylesi ithamlarda bulunabiliyorlar doğrusu inanılır gibi değil.

Eğer hayata bu ideolojik ve partili gözlüklerini çıkartarak hakkaniyetle bakmayı deneseler, inanıyorum ki iyi ile kötünün nasıl bir şey olduğunun da ayırdına varacaklar. Çünkü o zaman gerçekten vicdanlarının sesini duyacaklar.

Değişik zamanlarda bu köşede, ‘dindarlık hassasiyeti’ mevzusunda benim için de hayati bir öneme sahip olan Hz. Peygamberle ilgili bir mesela altını çiziyorum. Galiba bir kez daha yeniden etmekte yarar var. Hz. Peygamber döneminde Vabisa adlı bir sahabe, Peygambere “İyilik nedir, kötülük nedir” diye bir soru sorar, yanıt aynen şu şekilde: “Ey Vabisa! Kalbine danış, nefsine danış, iyilik gönlünü huzura kavuşturan ve içine sinen şeydir; kötülük ise sana fetva verseler bile, gönlünü (kalbini, vicdanını) huzursuz eden ve içinde şüphe bırakan şeydir.”

Dinin adeta özeti durumunda olan Hz. Peygamberin bu sözleri, inanan insanlar açısından çok önemli olması gerektiği kanaatindeyim. Dolayısıyla dini hassasiyete sahip olan insanlar gerek bizzat kendi hayatlarını tanzim ederken, gerekse başkalarıyla ilgili kanaatlerini ortaya koyarken ve onlarla ilgili konuşurken Hz. Peygamberin bu sözlerini asla yok sayamazlar.

Çünkü Kur’an’ın hitabına muhatap olan insanın, yeryüzündeki tüm yaratılmışlara karşı hak-hukuk, adalet, ahlak ve temel insani değerler çerçevesinde hareket etmek gibi bir yükümlülüğü bulunmaktadır.
Ama gelin görün ki zihin dünyaları siyasal bir kirlenme ile malul durumda bulunan günümüz Müslümanları, İslam’ı bile utandıran bir tavır içindeler. Geçtiğimiz günlerde KARAR tv’de konuşan Ali Bardakoğlu Hoca’nın şu sözleri hepimiz için bir uyarı niteliği taşıyor: “İslam dünyasının Hz. Peygamberi anlama mevzusunda yeterince özenli davranmadığı kanaatindeyim. Müslümanlığımızı İslam’a doğru yükseltmek zorundayız. Bugünkü Müslümanlar İslam’ın önüne perde oluyorlar ve dışarıdan bakanlar Müslümanlığın halini görüyor fakat İslam’ı göremiyorlar.”

Biliyoruz ki o ‘rahmet ve merhamet peygamberi’, yaşamı süresince kimseyi ayıplamamış, düşmanlarına bile beddua etmemiş, kötülüğe kötülükle karşılık vermemiş, kendi nefsi söz konusu olduğunda hiçbir zaman intikamcı olmamıştır.

Yaşayışıyla iyilik yapmayı, bizlere miras olarak bırakan Hz. Peygamberin şu sözleri hepimiz için en önemli örnek olmalıdır: “İman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de gerçek anlamda iman etmiş olamazsınız.”

Ama ne yazık ki günümüzün Müslümanları insanlara karşı ‘iyilik’ ve merhametli davranmayı değil, kötücül örnekler sunmayı tercih etmiş bulunuyorlar. Galiba nasıl bir peygambere inandığımızı sorgulamamız gerekiyor…

"Karar yazarı Mehmet Ocaktan: Siz nasıl bir peygambere inanıyorsunuz?" haberi, 15 Kasım 2023 tarihinde yazılmıştır. 15 Kasım 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan Karar yazarı Mehmet Ocaktan: Siz nasıl bir peygambere inanıyorsunuz? haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Karar yazarı Mehmet Ocaktan: Siz nasıl bir peygambere inanıyorsunuz? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 02 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:Karar

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:41 Erbakan'dan Bahçeli'nin 'Soyadının ağırlığını taşımaktan aciz' sözlerine yanıt geldi
  2. 13:40 OECD'den Türkiye için ürküten enflasyon tahmini geldi: İki yıl boyunca yüksek seyredecek
  3. 13:38 İsmail Kartal'dan sert tepki: ''Onlara göstereceğiz mayıslar kiminmiş''
  4. 13:37 Elon Musk, Taylor Swift'e övgüler yağdırdı: Kendini aştın
  5. 13:33 Sıfır araç fiyatına zam yapılamayacak! Devam eden zam skandalına son
  6. 13:26 ABD'den Türk şirketlere yeni yaptırımlar gündemde
  7. 13:23 Yenilenen Cupra Formentor: Düşük bütçe ve hız arayanlara dikkat!
  8. 13:22 Mercedes-Benz'de bir dönem sona erdi: Artık Apple CarPlay desteklenmiyor
  9. 13:13 BİM'den Yeni Ürün: Para Sayma Makinesi! Tedavüle Çıkacak Yeni Para Birimi Detayı Dikkat Çekti!
  10. 13:13 Gelecek Varlık Yönetiminde, 2024'ün İlk Çeyreğinde 325,3 Milyon TL Kâr!
  11. 13:11 Ece Üner'den AKP'nin Taksim ablukasına sert tepki geldi: 'Şizofren oldum bu ülkede!'
  12. 13:09 Çinliler sonunda bunu da yaptı: 440 bine sıfır lüks otomobil!
  13. 13:07 Herkes Porsche yerine onu almak istiyor: Xiaomi SU7 üretimi çoğaltıyor!
  14. 13:06 Tesla küresel çapta işgücünü azaltıyor! Yüzlerce kişinin işten çıkarılacağı açıklandı
  15. 13:05 Ece Seçkin'in Albüm Kapağı Arabistan'da Başörtülü Olarak Yayınlandı! Ünlü Şarkıcı Tiye Aldı!
  16. 13:04 ABD'den Ford'a soruşturma açıldı! Yeni nesil otomobillerde 'ölümcül' özellik'
  17. 13:02 Beyaz ekmekten vazgeçemeyenler için büyük müjde!: Daha sağlıklı bir beyaz ekmek geliyor!
  18. 13:02 Türkiye'de üretilecek ilk Volkswagen'den büyük sürpriz yapıldı! Dünyada ilk kez Türkler binecek
  19. 12:52 Üretimi Durdurulmuştu! Akıllı Telefon Devi Yeniden Üretim İçin Türkiye'ye Döndü!
  20. 12:51 Yerli elektrikli TOGG'lar artık zırhlandı! Koruma seviyesi yükseltildi
Medya Haberleri