Kartal Belediyesi’nden ev kadınlarına yönelik enerji tasarrufu semineri

Kartal Belediyesi’nden ev kadınlarına yönelik enerji tasarrufu semineri

Kartal Belediyesi’nden ev kadınlarına yöneli... Kartal Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, vatandaşların çevre ve enerji tasarrufu konusunda duyarlılığını artırmak ve farkındalık...

Kartal Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, vatandaşların çevre ve enerji tasarrufu konusunda duyarlılığını artırmak ve farkındalık kazandırmak amacıyla düzenlediği seminerlere devam ediyor.

Kartal’da düzenli olarak gerçekleştirilen çevre konulu seminerlerden biri, bu kez ev kadınları için verildi. Kartal Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ve Uğur Mumcu Cemevi organizasyonu ile Kartal Cemevi’nde düzenlenen seminerde, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Dr. Dilek Kars ile Dr. Burak Olgun konuşmacı olarak yer aldı.

%10 Enerji Tasarrufu ile 132 Milyon Dolar Tasarruf Sağlanabilir

Kış aylarında elektrik ve doğalgaz gibi enerji kaynaklarının yoğun bir şekilde kullanılması dolayısıyla faturalara da yüksek rakamların yansıdığını hatırlatan Dr. Dilek Kars, hem faturalara yansıyan miktarı hem de sera gazı emisyonunu azaltmanın mümkün olduğunu vurguladığı konuşmasında şunları söyledi: “Günlük hayatımızda birçok noktada enerji tasarrufunu sağlayabileceğimiz örnekler mevcut. Evde toplam enerji kullanımının yaklaşık %40'ı sıcak su sağlama, yiyecek hazırlama ve pişirme, bulaşık yıkama, çamaşır yıkama, aydınlatma, kişisel bakım, eğlenme, dinlenme ve iletişim gibi faaliyetleri kapsıyor. %60'ı da yaşanılan yerin sahip olduğu özelliklerle ilişkilidir. Özellikle konutlarda tüketilen enerjinin toplam enerji tüketiminin yaklaşık 1/3 oranında olduğu dikkate alınırsa bu alanda yapılacak tasarrufun hem aile açısından hem de çevre açısından önemi ortaya çıkmaktadır. Evimizde tükettiğimiz enerjinin %15‘ini tek başına buzdolaplarımız harcıyor. Bu yüzden Avrupa Birliği normlarına uygun olarak geliştirilen A+ beyaz eşyaların kullanımı oldukça önemlidir. Günümüzde ise enerji kaynaklarının giderek kıtlaşması ve fiyatlarının yükselmesi, evle ilgili faaliyetlerin yürütülmesinde bizleri ekonomik yönden olumsuz olarak etkilerken, toplumsal kaynakların sürdürülebilirliğini de engellemektedir. Unutmayın, evlerde sağlanacak %10 enerji tasarrufu ile 132 milyon dolar ülke ekonomisine geri kazandırılabilir.”

Enerji Tasarrufu İçin Yapılması Gerekenler

Dr. Dilek Kars’ın ardından söz alan Dr. Burak Olgun ise enerji tasarrufu sağlamak için evde yapılması gereken değişikliklere değinerek şöyle konuştu: ''Buzdolabınızı, fırın radyatör gibi ısı üreten gereçlerden uzağa yerleştirin. Buzdolabınızda aşırı buzlanma gözlemlediğinizde buzların çözülmesini sağlayın. Aşırı buzlanma enerji tüketimini artırır. Buzdolabınızı yerleştirirken sağında ve solunda boşluk bırakın. Güneş ışıklarından olabildiğince uzak tutun. Mevsimsel ayarlarını zamanında yapın. Çamaşır makinesinden tasarruf etmek mümkün olabilir. Kurutmalı çamaşır makineleri daha fazla enerji tüketir. Çamaşırlarınızı kurutmak için makine kullanmak yerine, asmayı tercih edin. Yıkamayı zorlaştırdığı ve dolayısı ile daha fazla enerji sarfiyatına neden olduğu için çamaşır makinenizde fazla deterjan kullanmayın ve en önemlisi çamaşır makinenizi kapasiteyi aşmayacak şekilde tam dolulukta çalıştırmaya özen gösterin.

Bulaşık makinesi ise; tabaklarınızın bulaşık makinesine konulmadan önce peçete yardımı ile sıyrılmasının daha az elektrik, su ve deterjan kullanımına neden olacağını unutmayın. Bulaşık makinenizi kapasiteyi aşmayacak şekilde tam dolulukta çalıştırmaya özen gösterin. Bulaşık makinesi alırken düşük sıcaklık ayarlı program seçenekli olmasına dikkat edin. Ütünüzün ısısı yeterli olacağından ütüleme işlemi bitmeden 5 dakika önce ütünüzü fişten çekin. Ütünüzün termostatını kumaş cinsine göre en düşük seviyeye ayarlayın. Ütünüzü satın alırken buhar ayarlı ve buhar kapasitesi yüksek, termostat ayarlı ve şebeke suyu kullanımına uygun olmasına özen gösterin. Isıttığınız mekânları % 50 – 55 nemlendirin, nemli hava daha iyi ısıl konfor sağlar. Aydınlatma için LED ampul kullanın. LED ampuller, akkor ampullere göre 10 -15 kat daha uzun ömürlüdür. Elektrikli aletleri satın alırken enerji sınıflarının yüksek olmasına dikkat edin. Elektrikli süpürgelerinizin torba ya da haznelerini sık sık temizlemeniz hem temizliğin kısa sürmesini hem de süpürgenizin emiş gücünü artırır. Sıcak su temini için öncelikli olarak güneş enerjisi ile ısıtma sağlayan sistemleri tercih edin. Evinizde kullandığınız televizyon, DVD oynatıcı, müzik seti gibi cihazların bekleme   (stand by)  konumunda da elektrik tükettiklerini unutmayın. Oda sıcaklığı oturma odaları için 19 – 21 C yatak odaları için 16 – 18 C aralığındadır. Kış günlerinde ortam sıcaklığındaki 1 derecelik azalma ile yakıt tüketiminde %5-7 tasarruf sağlayabilirsiniz.”

Seminerin sonunda konuşmacılar, katılımcıların merak ettikleri soruları yanıtladı.

"Kartal Belediyesi’nden ev kadınlarına yönelik enerji tasarrufu semineri" haberi, 29 Ocak 2020 tarihinde yazılmıştır. Yerel Gündem kategorisi altında bulunan Kartal Belediyesi’nden ev kadınlarına yönelik enerji tasarrufu semineri haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kartal Belediyesi’nden ev kadınlarına yönelik enerji tasarrufu semineri 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yerel Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:02 Meral Akşener'in ardından Ülkü Ocakları ve MHP de Mansur Yavaş'ı hedef aldı
  2. 08:54 İmamoğlu'na ilginç sözler: 17 bakan 1 Cumhurbaşkanı tek başına hakkından geliyorsun
  3. 08:51 Bakan Yerlikaya duyurdu: Kırmızı bültenle aranan 2 kişi İstanbul'da yakalandı
  4. 08:45 Eski bürokrat hakkında soruşturma başlatıldı
  5. 08:39 Oyunculuğu bırakıp maneviyata yönelen Yaşar Alptekin 4 katlı evini gösterdi
  6. 08:32 Film çekimleri başlamadan durdu: Kerem Bürsin koronavirüse yakalandı
  7. 08:25 Borcun çoğu AK Parti'de: Belediyelerin verileri, Bakan’ı yalanladı
  8. 08:21 Depremzede çadırda, Diyanet yöneticileri lüks salonda orucunu açtı
  9. 08:17 Bir polis görevden alındı: Ayhan Bora Kaplan dosyasında ‘köstebek’ skandalı
  10. 08:10 İsmail Saymaz: ‘Solüsyonu kestik’ deyip kesmemişler
  11. 08:06 Fehmi Koru yazdı: Cumartesi akşamı seçim yasakları başlayacak, fakat şapkadan tavşan hala çıkacak
  12. 08:03 İsmail Saymaz: İmamoğlu, AK Parti’nin anketinde 5.3 puan önde
  13. 08:01 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji’den yağış ve toz uyarısı
  14. 05:24 Instagram'a yeni özellik: Blend ile Reels algoritması değişiyor!
  15. 05:14 Ev sahipleri için 1 Nisan son gün: Kira gelirlerinizi bildirin!
  16. 04:18 2024 YDS-1 sonuç tarihi ne zaman?
  17. 04:03 Şarkı Sözlerindeki Evrim: 1980'den 2020'ye İngilizce Müziğin Dönüşümü
  18. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  19. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  20. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
Yerel Gündem Haberleri