Kaş'ın kartpostallık manzarası abdesthane projesi yüzünden bozuldu

Kaş'ın kartpostallık manzarası abdesthane projesi yüzünden bozuldu

Kaş'ın kartpostallık manzarası abdesthane pr... Bozulmamış doğal ve tarihi dokusuyla Antalya'nın gözde turizm merkezlerinden biri olan Kaş ilçesinde betonlaşma ve ağaç kıyımı isyanına her gün bir yenisi ekleniyor.Odatv'den Yusuf Yavuz imzalı habere göre, Antalya Büyükşehir...

Bozulmamış doğal ve tarihi dokusuyla Antalya'nın gözde turizm merkezlerinden biri olan Kaş ilçesinde betonlaşma ve ağaç kıyımı isyanına her gün bir yenisi ekleniyor.

Odatv'den Yusuf Yavuz imzalı habere göre, Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı 'Atatürk BulvarıDüzenleme ve WC-Abdesthane Projesi' kapsamında sökülen ağaçlar ve ilçenin çehresini değiştiren uygulamalar tepki çekti. Kaş Belediyesi'ne dilekçe ile başvuran yurttaşlar, Kaş Yavaş Şehir olmaya bu kadar layıkken neden tam tersi uygulamalarla Kaş’a hiç yakışmayan, yok edici projeler yürütülmesinde ısrar edildiği anlaşılamamaktadır" ifadelerini kullanarak tepki çeken uygulamaya son verilmesini talep ettiler. 

Bozulmamış doğası, zengin kültür mirası ve özgün kentsel dokusuyla Akdeniz'in son kalesi olan Antalya'nın Kaş ilçesinde AKP'li belediyenin yaptığı uygulamalar dünyaca tanınan turizm merkezinin doğal çehresini değiştirirken tepkilerin de ardı arkası kesilmiyor. Türkiye'nin tanıtım kataloglarında yer alan Kaputaş Plajı ve doğal sit alanı statüsündeki Çukurbağ Yarımadası'nda belediye eliyle yapılan ve tepki çeken yapılaşmaların ardından bu kez de Kaş'ın kentsel sit alanı olan ilçe merkezinin çehresini değiştiren meydan projesi başlatıldı.

Meydan ve çevresinde bulunan ağaçlar söküldü, doğal kentsel doku tahrip edildi ve Kaş'taki sivil toplum örgütlerinin tüm tepkilerine rağmen uygulamadan geri adım atmayan Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer bir kez daha tepkilerin odağında. İlçedeki turizmciler, sivil toplum örgütleri ve yurtaşlar, belediyenin uyguladığı projelerin halka sorulmadan ve onayı alınmadan hayata geçirilmesine tepkili.Bu uygulamaların son örneği ise Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı 'Kaş Atatürk Bulvarı Düzenleme ve WC-Abdesthane Projesi' oldu. Proje kapsamında kent merkezindeki ağaç ve yeşil dokunun belediye eliyle yerinden edilmesine tepki gösteren Meral Çiyan Şenerdi ve beraberindeki yurtaşlar, Kaş Belediyesi'ne dilekçe ile başvurarak trafik yükünü artıracağını belirttikleri projenin durdurulmasını talep ettiler.

Kaş Belediyesi'nin bir süredir yürüttüğü meydan ve çevre düzenlemesi ile alt ve üst yapı çalışmalarında kent merkezindeki ağaçların sökülerek taşındığına dikkat çekilen dilekçede, şöyle denildi:

"Bu konuda çevreye ve kente duyarlı kişi ve STK’lar olarak itirazlarımızı bizzat Belediye Başkanını topluca ziyaret ederek dile getirmiştik. Ayrıca Kaş Turizm ve Tanıtma Derneğinin 5 Aralık 2016 tarihli dilekçesini eklediğimiz 103 imzalı dilekçemizle bu konudaki şikâyet ve taleplerimizi yazılı olarak iletmiştik. Dilekçemize belediyece halen yanıt verilmemiş olup, şikâyetlerimiz de dikkate alınmaksızın ağaçlar sökülmeye, dış mekân düzenlemesine ve Kaş’ın yerel dokusuna hiç de uygun olmadığını hatırlattığımız diabaz taşlar, meydan dışında da döşenmeye devam edilmektedir. Son olarak limana inen, kentin en önemli yolu üzerinde 'Kaş Atatürk Bulvarı Düzenleme ve WC-Abdesthane Projesi' adı altında yürütülen projeyle, yine caminin hemen yanındaki, bir nevi doğal göbek vazifesi gören ve Kaş’ın kartpostallarında yer alan dev palmiye ağacı yerinden edilmiştir."

Söz konusu proje dosyasına göre, caddedeki mevcut ağaçların ve orta refüjdeki herdem yeşil çitin (ligustrum) sökülerek ve/veya kesilerek yok edileceği ve orta refüjün tamamen kaldırılarak geliş gidiş yolu arasına ayraç koymaksınız birleştirileceği kaydedilen dilekçede, konuyla ilgili ilçe halkının şikâyet, itiraz ve talepleri ise şöyle sıralandı:

"Kaş’ın fotoğrafıyla özdeşleşmiş ağaçların ve sair yeşil dokunun hiçbir şekilde yerinden edilmesine razı değiliz ve şu andaki uygulamalardan şikâyetçiyiz. Bu uygulamanın derhal durdurulmasını talep ediyoruz. Özellikle orta refüjde yer alan turunç ağaçları baharda çiçekleri, kışın üzerinde mücevher gibi duran ve Akdeniz’de olduğunuzu hatırlatan meyveleriyle kenti süslemektedir, onlara kıyılmamalıdır.Kaş gibi, Akdeniz’de bile eşi-benzeri olmayan bir yerde, Sakin Kent (Citta Slow) olmak için adımlar atılmasını, kent dışına dokuya uygun otoparklar, araç trafiğine kapalı alanlar, caddeler yapılmasını beklerken; mevcut trafiği rahatlatmak üzere kentin kalbine giden yolun, ağaçlara kıyılarak düzenlenmesini sorunlu buluyoruz. Halen Türkiye’de 14 ilçe Citta-Slow unvanını almıştır ve birçok ilçe bu yolda adım atmaktadır. Bu unvanı alan kentlerin, kaliteli turizmi ve kaynakları cezp ettiği, kalkındığı açıktır. Kaş Citta-Slow olmaya bu kadar layık iken neden tam tersi uygulamalarla Kaş’a hiç yakışmayan, yok edici projeler yürütülmesinde ısrar edildiği anlaşılamamaktadır.

Özetle; 'Kaş Atatürk Bulvarı Düzenleme WC-Abdesthane Projesi'nin yürütülmesinin durdurularak, ağaç ve yeşil doku sökümüne son verilmesini, yolun eski koşullarda hemen trafiğe açılmasını, sakin kent konseptiyle daha az araç trafiği, daha fazla yaya alanları, kent merkezi dışına otopark olanakları içeren, Kaş’ın dokusuna uygun güncel ve yerel bir yaklaşımla projenin tadil edilmesini talep ediyoruz."

Uygulamayla Kaş'ın karakterinin yitirildiğine dikkat çeken Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği Genel Sekreteri arkeolog-yazar Nermin Bayçin ise ilçede yaşananlara tepkisini şu sözlerle dile getirdi:

"Söz konusu uygulamalara yönelik Kaş Belediye Başkanı ile kaygılarımızı dile getirdiğimiz görüşmelerimizde ağaçların yarısı kuruyan, dümdüz edilip kupkuru hale gelen eski Orman Çay Bahçesi örneğini verdiğimizde kendisi şöyle demişti: 'Ölen ağaçların yerine yenisini dikeriz, bir şey değil!' Belediye başkanı için ağaçlar herhalde birer odun dikmesi! Onlar sökülebilir, istenilen yere tekrar dikilebilir kütükler. Yarım asır ya da bir asır orada kök salmışlar önemli değil. Olmadı kesilir, zaten projelere hep engel teşkil ediyorlar. Alanları kesintisiz boydan boya kıyak taşlarla döşemek varken. Hem yazın 40 derecede daha da güzel ısınıyor, sera etkisi yaratıyor bu taşlar. Yerinde bırakılan ağaçlar da hiç yaprak kalmayacak şekilde budanmalı, olabildiğince güdük kalmalı. Neme lazım serin gölgeler yaratırlar falan. Oturma yerlerinin, kafelerin üzeri muşamba tentelerle örtülmeli ki sera etkisi tam olsun! Aşırı sıcak sevmeyenler de gündüz meydanda dolanmaya versinler, oradan geçmeye versinler, olur biter! Ama taşların ısı verimi gece de devam edeceği için portatif vantilatörle gezinmeleri önerilir.

Sonuç olarak, meydan ve ara sokaklardaki uygulamalarla Kaş'ın karakteri, dokusu kaybedildi, devam eden projeler sonucunda da Kaş'ı Kaş yapan tüm güzellikler betona teslim edilmiş olacak sanırım."

"Kaş'ın kartpostallık manzarası abdesthane projesi yüzünden bozuldu" haberi, 20 Şubat 2017 tarihinde yazılmıştır. 20 Şubat 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Yaşam kategorisi altında bulunan Kaş'ın kartpostallık manzarası abdesthane projesi yüzünden bozuldu haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kaş'ın kartpostallık manzarası abdesthane projesi yüzünden bozuldu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:16 CHP'li Durmaz açıkladı: Tokat’taki HES’ler fay hattı üzerinde
  2. 01:14 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan enflasyon açıklaması geldi
  3. 01:11 Sayılar hayatınızı mahvedebilir!
  4. 01:09 Elazığ'da kan dondurucu olay! Okul müdürü 9 kız öğrenciyi taciz etti
  5. 01:07 Tokat depreminin ardından gözler oraya çevrilmişti: Büyük bir deprem olacak mı?
  6. 01:05 Colorado’da yeni yasa: Beynimizin yeni haklara ihtiyacı var
  7. 01:00 Trabzonspor'un yeni orta sahası, İskoçya'da bulundu! Kulüp, İngiliz orta saha oyuncusuna adım attı
  8. 00:56 Tasarrufu kim yapacak? Bakan Şimşek açıkladı
  9. 00:49 Fed'in belirttiğine göre, enflasyon finansal istikrar açısından en büyük risk olarak algılanıyor
  10. 00:43 Fenerbahçe'nin Avrupa'dan kazandığı gelir açıklandı
  11. 00:38 Rusya açıkladı: Kıtalararası balistik füze denememiz başarılı oldu
  12. 00:35 Gazze saldırıları İsrail'in borcunu 2023'te iki katından fazlaya çıkardı: Maliyeti fazla oldu
  13. 00:32 Beypazarı'ından 'bor' iddialarına açıklama geldi: Mevzuat farklılığından kaynaklı
  14. 00:26 Fed açıkladı: Enflasyon en büyük finansal risk olarak görülüyor
  15. 00:13 Elektrikli otomobiller baş ağrısı mı yapıyor? İşin sır fren sistemiyle açıklandı
  16. 00:11 Türkiye milyarlarca dolarlık dev yatırımı daha kaçırdı!
  17. 00:09 Audi'lerin bagajlarındaki rakamlar ne anlama geliyor? İşte güç tablosunun sırrı!
  18. 00:06 Ucuza lüks otomobil arayanlara iyi haber geldi! Yeni Citroen C3 Aircross size göre olabilir
  19. 00:02 Çok popüler bir Türk helva markasının ürünlerinin toplatılması kararı alındı!
  20. 00:00 Sadettin Saran açıkladı: Fenerbahçe’yi şampiyon yapacağız
Yaşam Haberleri