Katarakt Tedavisi Nedir?

Katarakt Tedavisi Nedir?

Katarakt Tedavisi Nedir? Beş duyu organımızdan olan göz; bazen genetik bazen ise çevresel faktörlerden dolayı açığa çıkan rahatsızlıklardır.

Beş duyu organımızdan olan göz; bazen genetik bazen ise çevresel faktörlerden dolayı açığa çıkan rahatsızlıklardır. Özellikle son zamanlarda meydana gelen göz rahatsızlıkları, artışını görebilmek mümkündür. Katarakt gece çift görme durumları, gece görüşünde bozulmalar ve görünüşte bulanıklık olarak ortaya çıkar.

Sosyal çevreyi oldukça etkileyen bu rahatsızlık, ameliyat ile giderilebilir. Ameliyat olacak olan kişi mutlaka uzman bir doktora danışmalıdır. Uzman doktor muayeneden sonra tanı koyar ve rahatsızlığın düzeyini anlamaya çalışılır. Ameliyatın uzman doktor tarafından yapılması, kişinin sağlığı için oldukça önemli bir husustur.

Katarakt rahatsızlığı ameliyat olmadan kendi kendine geçen ya da ilaçlarla geçebilecek bir rahatsızlık değil. Yaşam kalitesini çok ciddi yönde etkilemiyorsa ameliyatın yapılmasına gerek yoktur. Fakat çok fazla batma oluşuyorsa ve kişiyi rahatsız ediyorsa, mutlaka katarakt ameliyatı gerçekleşmesi gerekir.

 

Katarakt Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Eski zamanlarda ameliyat risk taşırdı. Bu yüzden kataraktın olgunlaşması beklenirdi ve ameliyat bu şekilde gerçekleşirdi. Olgunlaşan kataraktın parçalanması zor oluyordu. Zorlu geçen ameliyatın süresi de uzamış oluyordu. Katarakt ameliyatı sonrasında hasta kendini birkaç güne toplayabilir. Günümüzde fako yöntemi sayesinde bu durum artık daha kolay hale gelmeye başladı.

Fako yönteminde; ağrısız, dikişsiz ve daha kısa sürede gerçekleşme olanağı sağlıyor. Operasyonda önce katarak kırılarak, temizlenir. Yerine göz içi merceği yerleştirilmiş olur. Operasyon sırasında yaklaşık olarak 2 mm’lik kesi ile yapılır.

Ağrısız ve dikişsiz gerçekleşen bu yöntem yerine damla anestezide yapılabilir. Bu durum kişiye daha büyük avantajlar sağlıyor. Oldukça kolay ve kısa sürede gerçekleşen bu operasyon, yaklaşık 30 dakikalık bir süreç içinde gerçekleşir.

Yaygın Olarak Yaşanan Göz Rahatsızlıklar

Çok yaygın olarak görülen göz rahatsızlıkları arasında katarakt ameliyatı yer alıyor. Her ne kadar yaşlılık belirtisi gibi görünse de her yaşta görülebilme durumları mevcuttur.

Makula Deliği Nedir?

Başlangıç aşamasında bulanık görme ve çarpık görme durumları meydana gelir. Makula deliği gözün renkli görmesini sağlayan ve keskin olan bölgedir. Genel olarak 50 yaş sonrasında açığa çıkar ve kadınlarda görülme oranı daha yüksektir.

Bu oranın üçte ikisinin kadınlarda görüldüğü bir gerçek. Yaşlanmanın getirmiş olduğu bu bozukluk kısa zaman içinde büyüyebilir. Beraberinde ciddi etkileri de getirerek, geri dönüşü olmayan göz kayıplarına yol açar.

Hastalığa yakalanma durumunun fark edilmesi durumunda gerekli olan önlemler alınmalıdır. Tedavi için ameliyatın gerçekleşmesi gerekir. Tedaviye erken başlanması durumunda görme bozukluğunun ileriye taşınması önlenir.

Görme yetisinin kaybedilmesinde etkisi olan bir diğer rahatsızlık Retina Dekolmanı da yer alır. Bu rahatsızlıkların görülme durumlarında önlem alınması gerekir.

Makula Deliği Evreleri Nelerdir?

Makula yırtılması dört evreden oluşur. Kişi hangi evrede olursa olsun, ilk yapacağı şeylerden biri doktora gitmektir. Birinci evrede; foveanın düzleşmesi sonucunda foveal çöküntü kaybolmaya başlar ve sarı nokta görülmeye başlar. İç retinanın tabakalarından olan fotoseptör ayrılır ve skizis kavitesinin oluşturmuş olur.

İkinci evrede; makula deliği hilal şeklini alır. Vitreofoveoları yapışık olmasına rağmen sikizis kavitesinin tavanından ayrılmış olur.

Üçüncü evrede; sikizis kavitesi çatısından ayrılarak, operkulumu oluşturmuş olur. Buradaki makula deliği tabanı kırmızı renktedir. Subretinal sıvı birikim sonucunda deliği çevrelemiş olan gri halka ve üzerinde bulunmuş olan operkulum klinik bir şekilde izlenmiş olur.

Dördüncü evrede; total arka vitreus dekolmanı ve makula deliği; weiss halkası izlenir.

Retina Dekolmanı Belirtileri Nelerdir?

Retina dekolmanı retinanın altında yatmış olan destekleyici dokudan ayrılma sonucunda görmeyi tehdit eden çok ciddi bir sorundur. Katmanların birbirinden ayrılması sonucunda retinanın işlev görme durumu ortadan kalkmış olur. Ortaya çıkan bu ayrılmaların tedavi edilmediğinde kalıcı görme kayıpları açığa çıkar.

Belirtiler arasında yer alan bazı durumlar vardır. Hastada ilk olarak ışık çakması, sinek uçuşmaları, kurum yağmasını andırmış olan koyu renkler gibi belirtiler görülür.

Yaşanan bu olaylardan sonra görmede bulanıklık yaşanır ve göze perde inmiş gibi bir his algılanmış olur. Bunun için dikkatli bir muayeneden geçilmeli ve gerekli olan önlemler alınmalıdır. Kendini tekrarlayabilen bir hastalıktır. Buna ek olarak da Retina dekolmanı da eklenebilir.

"Katarakt Tedavisi Nedir?" haberi, 18 Mart 2021 tarihinde yazılmıştır. 18 Mart 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Katarakt Tedavisi Nedir? haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Katarakt Tedavisi Nedir? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 23:46 AKP’li Nihat Zeybekçi İsrail’le ticareti savundu: ''Katliam başka ticaret başka''
  2. 23:43 Türkiye boykota gidiyor! Ünlü adlar da destek verdiğini açıkladı
  3. 23:41 Altın sahiplerini korkutan uyarı geldi: "Bu fırsat kaçmaz, hazırlanın"
  4. 23:32 Trump'ın yargılandığı bina önünde kendini ateşe verdi
  5. 23:29 BM açıkladı: Sudan'da insan eliyle oluşturulan kriz çok büyük boyutta
  6. 23:08 Dünya Bankası, Türkiye'ye milyonlarca dolarlık bir borç verme kararı aldı!
  7. 23:01 Trump'ın yargılandığı mahkeme önünde bir kişi kendini yaktı!
  8. 22:53 Fenerbahçe'nin Avrupa'dan elde ettiği gelir açıklandı!
  9. 22:49 Türkiye pazarı için özel olarak geliştirilen Tesla Model Y'nin satış fiyatı netleşti!
  10. 22:15 Gazze'deki Çatışmalar Çevre ve Sağlık Felaketine Yol Açıyor: BM Uyarısı
  11. 22:14 Kulüpler Birliği, TFF'ye seçim için bir çağrıda bulundu!
  12. 22:14 Beşiktaş, ligdeki beş maçlık galibiyet hasretine son verdi
  13. 22:11 Beşiktaş, MKE Ankaragücü'nü 2-0 Mağlup Ederek Galibiyet Hasretine Son Verdi
  14. 22:06 Okul müdürünü tacizle suçlayan lise öğrencilerinin şikayetleri sonucunda müdür tutuklandı
  15. 22:06 İstenmeyen tüylerden acısız nasıl kurtulunur?
  16. 22:05 Teknik direktör değişikliklerinin Beşiktaş'a fayda sağladığı görülüyor
  17. 22:02 Evde uygulayacağınız bu yöntemle herkes dişlerinizin beyazlık sırrını soracak!
  18. 21:56 Tokat'taki depremin yol açtığı hasarın detayları kamuoyuna sunuldu
  19. 21:56 Hamas, Blinken'ı İsrail'in yanında olmakla suçladı
  20. 21:44 Kızartma yapmadan önce yağa bir parça ekmek koyun
Sağlık Haberleri