Kazakistan'da ortalık yatışmıyor! Tam 5 bin gözaltı

Kazakistan'da ortalık yatışmıyor! Tam 5 bin gözaltı

Kazakistan'da ortalık yatışmıyor! Tam 5 bin ... LPG zamlarıyla başlayan protesto gösterilerinde resmi açıklamalara göre 5 bin 135 kişi gözaltına alındı.

Kazakistan’da LPG zamlarıyla başlayan ve şiddet olaylarının da yaşandığı protesto gösterilerinde resmi açıklamalara göre 5 bin 135 kişi gözaltına alındı. Kazakistan'da artan gaz fiyatlarını protesto ile başlayan ve giderek şiddetlenen gösterilerde resmi rakamlara göre 5 binden fazla kişi gözaltına alındı. Kazakistan İçişleri Bakanlığı’ndan bu sabah yapılan açıklamada, şimdiye kadar gözaltına alınan kişi sayısının 5 bin 135 olduğu bildirildi. Çıkan olaylarda şimdiye kadar 16 güvenlik gücünün hayatını kaybettiği, bin 300 polis, asker ve diğer güvenlik görevlisini ile yakınlarının da yaralandığı kaydedildi. Daha önce yapılan açıklamalarda bu sayı 40 olarak verilmişti.

Habar 24 televizyonuna açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Erlan Turgumbayev, gözaltına alınanlara, aralarında 100’den fazla alışveriş merkezine ve banka binasına saldırmak ve tahrip etmek gibi suçların da bulunduğu suçlamalar yöneltildiğini söyledi. Bakan, çoğu emniyet güçlerine ait olmak üzere 400 aracın da gösteriler sırasında tahrip edildiğini belirtti. Şimdiye kadar meydana gelen olaylarda 175 milyar euro maddi zarar yaşandığını da duyuran İçişleri Bakanı, 100 kadar mağaza, dükkan ve banka şubesinin yağmalandığını açıkladı. İçişleri Bakanı Turgumbayev, ülkede kamu düzeni yeniden sağlanana kadar "terörle mücadele operasyonunun" süreceğini de kaydetti. Normale dönüş için çabalanıyor Rusya haber ajansı Tass’ın bildirdiğine göre de günlerdir gösterilerin damgasını vurduğu Kazakistan’da normale dönüş için çabalanıyor. Ajans, Kazakistan Ticaret Bakanlığı’na dayandırdığı haberinde halkın temel gıda maddeleri ihtiyacının karşılandığını, Enerji Bakanlığı’na dayandırdığı haberinde de enerji ve yakıt dağıtımının da yeniden yapılmaya başlandığını aktarıyor.

Gösterilerin merkezindeki Almatı'da bugün yaklaşık 30 marketin kapılarını yeniden açtığı, geçen hafta göstericiler tarafından kısa süre için işgal edilen havalimanının ise hâlâ kapalı olduğu kaydedildi. Göstericilere ateş etme talimatı Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev, Cuma günü emniyet güçleri ile orduya bağlı birliklere "terörist" ve "haydut" diye nitelediği göstericilere uyarmadan ateş etmeleri talimatı vermişti. Bunun, özellikle gösterilerin yoğunlaştığı Almatı’da çok sayıda sivil ölümlerine neden olmasından endişe ediliyor.

Kazakistan günlerdir son senelerin en şiddetli protesto eylemlerini yaşıyor. Fosil enerji kaynakları açısından zengin olan ülkede LPG zammıyla başlayan gösteriler yıllardır otoriter şekilde yönetilen ülkede meydana gelen en şiddetli olaylara dönüştü. Yaklaşık 30 yıl Moskova’ya yakın Nursultan Nazarbayev tarafından yönetilen ülkede 2019'dan beri Kasım Cömert Tokayev devlet başkanlığı görevini yürütüyor. Eski devlet başkanı Nazarbayev döneminde bakanlık ve başbakanlık görevleri yapan Tokayev, son günlerde yaşanan olaylar üzerine ülkede önce olağanüstü hal ilan etmiş, daha sonra "dış güçlerin saldırısı" olarak nitelediği olaylar nedeniyle Rusya liderliğindeki Kolektif Güvenlik Anlaşma Örgütü (KGAÖ) birliklerinin yardımını istemişti. 

"Kazakistan'da ortalık yatışmıyor! Tam 5 bin gözaltı" haberi, 09 Ocak 2022 tarihinde yazılmıştır. 09 Ocak 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Kazakistan'da ortalık yatışmıyor! Tam 5 bin gözaltı haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kazakistan'da ortalık yatışmıyor! Tam 5 bin gözaltı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 23 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:39 Hava Durumu: Yer Yer Sağanaklarla Bulutlu, Sıcaklıklar Artıyor
  2. 11:36 Maliye IBAN Tahsilatlarını Denetliyor: Vergi Kaçağına Karşı Önlem
  3. 11:31 Motorin Fiyatlarında Beklenen İndirim: Araç Sahiplerine Nefes Aldıran Gelişme
  4. 11:29 Ünlü oyuncu Reha Özcan’dan uyarı: Sosyal medyadan seslendi, itibar etmeyin dedi
  5. 11:28 Almanya-Çin Casusluk Krizi: Berlin ve Pekin Arasındaki Gerilim Tırmanıyor
  6. 11:27 Altın Fiyatlarında Son Dakika Gelişmeler! İslam Memiş'ten Tarihi Uyarı: Almalı mı, Satmalı mı?
  7. 11:24 Savcılar: Trump-Stormy Daniels Davası, Sus Payı, Saf ve Basit Bir Seçim Sahtekârlığı
  8. 11:23 Yeni Şafak yazarı Mehmet Metiner: Erdoğan'ı Kürtsüz bırakma operasyonu var
  9. 11:19 Mehmet Şimşek'te "locals" açıklaması: Kullandığım kelime istismar edildi
  10. 11:14 Altın Sahiplerinin Dikkatine! Ekonomistten Şok Tahmin: Herkes Döviz Bürosuna Koşacak
  11. 11:10 23 Nisan tarihindeki AFAD son depremler
  12. 11:09 IBAN Denetimi Korkusu Maliye'yi Kilitledi: Vatandaşlar Birbirini İhbar Ediyor!
  13. 11:06 Eğlenceli Öğrenme: TÜİK ve UNICEF İşbirliğiyle Yeni Çocuk Portalı!
  14. 11:02 Gazze'de İsrail Saldırıları: Son 24 Saatte 32 Ölü, 59 Yaralı
  15. 10:56 Çin Güney Kesiminde Şiddetli Yağışlar Felakete Yol Açtı: En Az 4 Ölü, 10 Kayıp
  16. 10:55 Ağıt yakarken kullandığı ifadeler gerekçe gösterildi: Emine Şenyaşar’a Erdoğan’a hakaretten dava
  17. 10:50 Türkiye Ekonomisine Çare: Prof. Dr. Hakan Kara'dan Çarpıcı Çözüm Önerileri ve Faiz Stratejileri
  18. 10:49 Akit yazarları Sabri Şahsuvar: AK Parti kendisini ulusal Kemalist alanın göbeğine teslim etti
  19. 10:48 Yaşlılar ve Çocuklara Dikkat! Meteorolojiden Uyarı Geldi
  20. 10:48 Son dakika: Fenomen yönetmen hayatını kaybetti!
Dünya Haberleri