Kazdağları için Kanada Başkonsolosluğu önünde eylem! 'Kanada vatandaşlarına sesleniyoruz'
Kazdağları için Kanada Başkonsolosluğu önünd... Kazdağları İstanbul Dayanışması, Kazdağları Kirazlı mevkiinde siyanürlü yöntemle altın arama faaliyeti yürüten Kanadalı Alamos Gold şirketin
Kazdağları İstanbul Dayanışması, Kazdağları Kirazlı mevkiinde siyanürlü yöntemle altın arama faaliyeti yürüten Kanadalı Alamos Gold şirketini İstanbul Kanada Başkonsolosluğu önünde yapılan bir basın açıklaması ile protesto etti.
Türkiye'nin bir çok noktasında doğanın talanına karşı yıllardır süren mücadeleleri ve 47 gündür Kazdağlarında nöbet tutan arkadaşlarını selamlayan Kazdağları İstanbul Dayanışması'nın açıklaması şu şekilde:
Bizler Kazdağları öncülünde, Salda’da, Hasankeyf’te, ODTÜ’de, Kuzey Ormanları’nda, Munzur’da, Murat Dağı’nda, Fatsa’da, Cerattepe’de ve bunun gibi talan edilen her yerde bir avuç insanın rantı uğruna, ağaçlarımızın kesilmesine, ekosistemin ve yaşam alanlarımızın talan edilmesine karşı direnen insanlarız.
Kapitalist şirketlerin yıllar boyunca yaşam alanlarımıza göz diktiği apaçık ortada. Ama bizler paranın yeşiline karşı doğanın yeşilini savunuyoruz ve savunmaya devam edeceğiz. Türkiye’de olduğu gibi, tüm dünyada kapitalist şirketler ve işbirlikçileri tarafindan doğanın talanı her geçen gün artmakta ve yaşam alanlarımız yok edilmektedir.
Türkiye’nin akciğerleri olan Kazdağları gibi Dünyanın akciğerleri olan Amazonlar tarım tekellerinin çıkarları için yangınlarla yok olmanın eşiğinde. Ekonomik krizi bahane ederek bu yangını söndürmeyenler, tarım için binlerce hayvanın içinde barındığı ormanların yanmasına göz yumanlar bilsinler ki; doğaya verilen zarar bizim geleceğimize verilmektedir. Doğaya verilen zarar onunla bir bütün olan tüm canlılara ve insan yaşamına kast etmek demektir, bedeli de çok ağır olacaktır.
Kirazlı'daki talana neden mi karşı çıkıyoruz? Çünkü Kazdağları ekosisteminde, Kirazlı dışında 29 ayrı yerde daha maden çalışmalarına başlamak için hazırlanan projeler şuan işleme konulmak üzere beklemeye alınmış durumda. Kirazlı'da tanık olduğumuz yıkım tablonun yalnızca çok küçük bir kısmı. Yani bugün Kaz dağlarına sahip çıkmazsak bir felaket bizi bekliyor. Bizler her geçen gün artan mücadelemizle sadece Kirazlı’daki doğa katliamına değil, ülkemizin dört bir yanını yangın yerine çevirecek bütün girişimlere de karşı çıkıyoruz.
'10 BİNLERCE AĞAÇ KESİLİP, YOK EDİLDİ'
Alamos Gold’un Kazdağları’nda siyanürle ayrıştırma yöntemi ile yapacağı altın madenciliğine neden mi karşı çıkıyoruz? Çünkü; şu ana kadar on binlerce ağaç kesilip yok edildi, beraberinde oradaki yaban hayat, endemik bitkiler yani tüm ekosistem de yok oldu,toprak kazılarak cehennem çukurları oluşturuldu. Şimdi sırada dağların patlatılması, oluşturulan cehennem çukurlarına tonlarca siyanür dökülerek altının diğer maddelerden ayrıştırılması işlemleri var. Eğer durdurmazsak bu siyanür balçıkları yıllarca o çukurlarda kalacak. Asla sızmaz dedikleri siyanür toprağa sızdığında, bölgenin içme suyunu sağlayan Atıkhisar barajını zehirleyecek. Olası bir taşmayla ekosisteme zehir akacak. Siyanür toprağa sızmaz diyenlere, önlem alınacak diyenlere 1953 Gönen depremini, yine deprem sonrası Fukushima'da yaşananları hatırlatıyor, doğa sizin önlemlerinizi umursamaz diyoruz.
1 gram altın için 1 ton toprak kazılır. 1 gram altın için 3 ton su kullanılır. Gezegenimizin ekosistemi bozulurken, ağaçlar kesilip canlılar ölürken, su ve hatta yaşam hakkımız elimizden alınırken, o 1 gram altınların kimlerin ellerinde birikeceğini hepimiz çok iyi biliyoruz. Toprak yoksa tarım yok, su yoksa yaşam yok, ama altın olmazsa bizlere, halklara bir şey olmaz.
'KANADA VATANDAŞLARINA SESLENİYORUZ'
Konsolosluk önünden Kanada Hükümetine ya da Kanada Başbakanı Justin Trudeau’ya değil Kanada vatandaşlarına sesleniyoruz: Kanadalı şirketler siyanürle altın ararken geçmişte Filipinler’de, Guyana’da, Arjantin’de neden oldukları çevre felaketlerinin Türkiye’de tekrarlanmasını istemiyoruz. Bu yerel tahribatlar birleştiğinde Dünya'mızın ekosisteminin yani sonuçta Kanada’nın da etkileneceğini hatta şu anda da etkilendiğini biliyoruz. Bizler Kazdağlarında ve bugün Kanada Konsolosluğu önünde hepimizin doğasını ve yaşam alanlarını savunuyoruz. Siz Kanada yurttaşlarından, Türkiye’de ve dünyanın farklı bölgelerinde doğa katliamları yaparak madencilik faaliyeti sürdüren Kanadalı şirketleri durdurmanızı istiyoruz. Para babaları orada cebine altınları koyarken, Dünyamız yok olmasın diye hepinizi mücadelemize ortak olmaya çağırıyoruz.
'ALAMOS'UN ÇALIŞMALARINI DURDURUN'
Kanada Hükümeti’nin yanı sıra, Türkiye’de bu madencilik faaliyetlerine, kanunları ve hukuku zorlayarak izin veren siyasi otorite ve yetkililere seslenilen açıklamada:
Doğanın tahrip edilmesine ve insan yaşamının riske girmesine daha fazla müsaade etmeyin. Alamos’un çalışmalarını durdurun. Alanı koruma altına alın, tekrar eski yaşam biçimine dönebilmesi için gerekli çalışmaları yapın.
Biz, doğa ve yaşam hakları savunucuları olarak temel taleplerimiz yerine getirilmediği sürece mücadelemizi devam ettireceğimizi ve her gün dalga dalga büyüteceğimizi bildirmek isteriz. Unutulmasın ki bizler; halkı dinlemeyen maden şirketlerinden, halkı değil koltuğunu düşünen kamu görevlilerinden daha güçlüyüz çünkü çıkarı uğruna doğayı katledenler bir avuç, biz üreten, çalışan, yaşamı var edenler milyarlarız.
"Kazdağları için Kanada Başkonsolosluğu önünde eylem! 'Kanada vatandaşlarına sesleniyoruz'" haberi, 10 Eylül 2019 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan Kazdağları için Kanada Başkonsolosluğu önünde eylem! 'Kanada vatandaşlarına sesleniyoruz' haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kazdağları için Kanada Başkonsolosluğu önünde eylem! 'Kanada vatandaşlarına sesleniyoruz' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 05 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.