Kazım Öz: Hayatını sinemaya adamış bir yönetmenim, suçlamaları reddediyorum

Kazım Öz: Hayatını sinemaya adamış bir yönetmenim, suçlamaları reddediyorum

Kazım Öz: Hayatını sinemaya adamış bir yönet... 'Örgüt üyeliği' suçlamasıyla yargılanan yönetmen Kazım Öz'ün Tunceli 2. Ağır Ceza Mahkemesinde ilk duruşması görüldü. 15 yıl hapis cezası ile yargılanan Öz,

'Örgüt üyeliği' suçlamasıyla yargılanan yönetmen Kazım Öz'ün Tunceli 2. Ağır Ceza Mahkemesinde ilk duruşması görüldü. 15 yıl hapis cezası ile yargılanan Öz, 22 yıldır sinemada film yönetmenliği yaptığını söyleyerek, suçlamaları reddetti. Duruşma 4 Şubat tarihine ertelendi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Tunceli Pertek’de 24 Kasım 2018 tarihinde gözaltına alındıktan sonra Diyarbakır'a götürülen ve iki gün gözaltında tutulan Kazım Öz, bugün hakim karşısına çıktı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamede, yönetmen Kazım Öz'ün "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlamasıyla 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyordu. Kasım Öz  22 yıldır sinemada film yönetmenliği yaptığını söyleyerek, suçlamaları reddetmesi üzerine duruşma 4 Şubat tarihine ertelendi.

'BAHSİ GEÇEN İDDİALARI KABUL ETMİYORUM'

İddianamenin okunması ardından savunma yapan Öz, 22 yıldır sinemada film yönetmenliği yaptığını ve Türkiye sinemasının ilk isimleri arasında yer aldığını belirtti. 10 filmin yönetmenliğini yaptığını söyleyen Öz,  “Onlarca filmde ise kurgu ve yapımcısı olarak yer aldım. Hayatını sinemaya adamış bir yönetmenim. 20 yıl boyunca yaptığım filmler sadece Türkiye değil, uluslararası alanda yer aldı. Yaptığım filmlerde 42 ödül aldım. İddianamedeki ‘3 ay boyunca DBP siyaset akademisine’ katılmam mümkün değil. Diyarbakır’da bulunma sebebim sinema amaçlıdır. Hatta bahsi geçen dönemlerde yurt dışında sinemaya dair eğitim veriyordum. Ayrıca sinemanın, siyasetin gölgesinde yapılamayacağı görüşündeyim. Türkiye ve dünyada film yapmak istiyorum. Belki de bunu yaptığım için yargılanıyorum. Yine Sakine Cansız'ın cenazesine katılmam da örgüt talimatı ile olduğu belirtiliyor. Katılmıyorum. Sakine Cansız'ın cenazesine katıldım. Çünkü çözüm sürecinin baltalanmak istediği bir dönemde 3 Kürt kadın siyasetçi öldürüldü. Çözüm süreci ve barışı destekleyen biri olarak cenazeye katıldım. Bahsi geçen iddiaları kabul etmiyorum" diyerek belirtti.<>

<>

Öz, 2010 yılında Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) Siyaset Akademisi’ne ve Gezi direnişine katılması ile yaptığı bazı telefon konuşmalarıyla suçlanıyor.<>

KAZIM ÖZ: KORKMUYORUM

Duruşma öncesi Cumhuriyet'ten Mehmet Kızmaz'a konuşan Öz, "Kaçmıyorum. Çünkü yanlış bir şey yaptığımı, suç işlediğimi düşünmüyorum. Ülkemizin bir an önce normalleşmesini umuyorum. Barış ortamının oluşacağına dair umudumu koruyorum. Sinema yapmayı özgür ve demokratik bir ülkede yapmak isterdim. Öyle bir ülkede olmasak da sinema yapmaya her koşulda devam edeceğim" dedi.

KAZIM ÖZ HAKKINDA

Kazım Öz, ‘Bahoz’ ve ‘Zer’in yönetmenliği yapmış, uluslararası pek çok festivalden çok sayıda ödül almıştır. Son filmi Zer ile Kültür Bakanlığı’ndan destek almasına rağmen, bakanlık tarafından filmin bazı sahneleri sansürlenmişti, filmin yasaklanan yerleri İstanbul Film Festivali’nde ‘siyah sahneler’ halinde beyazperdeye taşımıştı. Bunun üzerine bakanlık harekete geçip, siyah sahneleri de sansürlenmişti.

(Fotoğraf: MA)

"Kazım Öz: Hayatını sinemaya adamış bir yönetmenim, suçlamaları reddediyorum" haberi, 01 Ekim 2019 tarihinde yazılmıştır. Kültür Sanat kategorisi altında bulunan Kazım Öz: Hayatını sinemaya adamış bir yönetmenim, suçlamaları reddediyorum haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kazım Öz: Hayatını sinemaya adamış bir yönetmenim, suçlamaları reddediyorum 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Kültür Sanat konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:48 Beşiktaş, 339 milyon euroluk dev transferiyle futbol dünyasını sarsmaya hazırlanıyor!
  2. 04:45 Haiti Başbakanı Henry istifasını verdi
  3. 03:38 Maya yok, beklemeye gerek yok! Herkes hazır aldınız zannedecek! 5 dakikalık simit poğaça tarifi
  4. 03:36 Pırlanta gibi eşlerinize zengin tarif! İşte elmas kurabiye tarifi
  5. 03:33 Çağlayı tuzlayıp yemeyi unutacaksınız! Mardin’in meşhur lezzeti Firkiye tarifi
  6. 03:31 PUBG oyununda Erangel haritası değişiyor! Yeni güncelleme yolda
  7. 03:27 Türk Hava Yolları, 2023'te tüm zamanların rekorunu kırdı
  8. 03:24 A101 şimdi Samsung Galaxy S24'ü müşterilere sunuyor! Ürünün fiyatı ne kadar?
  9. 03:24 Mehmet Şimşek açıkladı: Türkiye sahalara döndü; sıkıntılar geride kaldı
  10. 03:21 KKM'de hesabı olanlar dikkat! Faiz oranları değişti!
  11. 03:18 Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olacak! İşte puf poğaça tarifi
  12. 03:16 Pastörize sütte kuş gribi virüsü bulundu!
  13. 03:13 Cam bezlerini çöpe atın, daha iyisini bulduk!
  14. 03:11 Ütü derdine son: Bu tarifi uygulayan ütüden kurtulur!
  15. 03:08 Galatasaray, Portekiz'in kariyerinde 129 gol ve 96 asist bulunan süper yıldızıyla anlaşıyor!
  16. 01:32 Ülkemizde de popüler olan ünlü tencere firması iflas etti: İşsizlik kapıda
  17. 01:28 Uzun yıllar boyunca tatlı anılar bırakan bir marka, resmi olarak iflas ettiğini duyurdu
  18. 01:24 Fernando Muslera'dan Beklenmedik Bir Karar: Emeklilik! Şaşırtıcı Açıklama Geldi!
  19. 01:03 Türkiye'nin Otonom Sistemler Fuarı'nda Gösterdiği Performans Avrupalıları ve Asyalıları Etkiledi!
  20. 00:55 Beşiktaş'ın Yeni Teknik Direktörü Belli Oldu, İmzalar Atılıyor!
Kültür Sanat Haberleri