Kemal Kılıçdaroğlu’ndan 16 maddede ekonomik buhrandan çıkış önerileri

Kemal Kılıçdaroğlu’ndan 16 maddede ekonomik buhrandan çıkış önerileri

Kemal Kılıçdaroğlu’ndan 16 maddede ekonomik ... CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, koronavirüs salgınıyla birlikte ülkenin içine girdiği ekonomik buhrandan çıkış için önerilerini açıkladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, koronavirüs salgınıyla birlikte ülkenin içine girdiği ekonomik buhrandan çıkış için önerilerini açıkladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, parti genel merkezinde yapılan Merkez Yönetim Kurulu Toplantısı'nın ardından kameraların karşısına geçti.

Kemal Kılıçdaroğlu, koronavirüs salgınıyla birlikte ülkenin içinde girdiği ekonomik buhrandan çıkış için önerilerini sıraladı.

"Buhrandan çıkış programları asgari müştereklerde azami mutabakatların sağlanacağı programlardır. Bu çerçevede mevcut iktidar koşullarında buhrandan çıkış için önerilerimizi paylaşmayı önemli görüyoruz. Önümüzdeki süreçte mevcut buhranın aşılması için iktidarın adım atması gereken alanları kamuoyunun takdirine sunuyoruz" diyen Kılıçdaroğlu 16 maddelik önerilerini şöyle sıraladı:

1- Hükümet hem güven vermek hem kamuoyu desteği sağlamak için öncelikle 2 alanda kararlı olmak zorundadır. 1- Kamuda israfa son vereceğini millete taahhüt etmelidir. Tüm döviz garantili taahhütlerin Türk Lirası'na dönüştürüleceğini, makam aracı saltanatına son vereceğini taahhüt etmelidir.

2- Yeni bir bütçe ve yeni bir orta vadeli programı TBMM'ye getireceğini kamuoyuna açıklamalıdır. TBMM'de kabul edilen 2020 yılı bütçesi ve daha önce açıklanan orta vadele program milletin derdine derman olma vasfını yitirmiştir. Gerçekçi ve güven veren yeni bir plan ekonomide normalleşmenin ilk adımı olacaktır.

Hükümet yeni bir bütçe ve planla birlikte Türkiye'nin saygınlığını arttırmak için ayrıca bir dizi reform sürecini de başlatmak zorundadır.

3- Yeni bir merkez yerel dengesi kurulmalıdır. Ekonomik buhrandan çıkış sürecinde devletin tüm kapasitesini en verimli şekilde kullanması çok önemlidir. Bu nedenle yeni bir merkez-yerel kurulması zorunlu hale gelmiştir. Yerel yönetimlerin bütçeleri arttırılmalıdır. Merkezi yönetimin denetimi belediyelerin çalışmalarını engelleme amaçlı olmamalıdır. Seçimle gelen başkanlarının ancak seçimle gidecekleri güvence altına alınmalıdır.

4- Devlet yönetiminde liyakat sistemi hakim kılınmalıdır.

5- Sayıştay gerçek işlevine kavuşturulmalıdır.

6- Özel kurulların güvencesi sağlanmalıdır. Merkez Bankası başta olmak üzere BDDK, SPK, EPDK gibi kurumların bağımsızlığını yeniden sağlayacağını ve kurumların araçların siyasi müdahale olmayacağını kamuoyuna açıklamalıdır.

7- Kamu ihale yasası rekabet ve şeffaflığı sağlayacak şekilde yeniden düzenlenmelidir.

8- TBMM'de kesin hesap komisyonu kurulmalıdır. Kesinleşen bütçe harcamalarını gösteren kanunun sağlıklı bir zeminde tartışılması için kesin hesap komisyonu kurulacağını ve bu komisyonun başkanlığının da muhalefet partisine verileceğini açıklamalıdır. İktidarın, gücün denetlendiğini ortamda demokrasinin büyüyeceğini hepimizin görmesi lazım.

9- Ulusal vergi konseyi kurulmalıdır.

10- Ekonomik ve sosyal konsey çalıştırılmalıdır. Dar bir kadroyla ya da tek başına karar alınmayacağını kamuoyuna taahhüt etmelidir.

11- Yargı bağımsızlığı kesin olarak sağlanmalıdır. Adaletin olmadığı yerde devlet yoktur. Hükümet kuvvetler ayrılığını sağlayacak adımların atılacağını taahhüt etmelidir. İktidarın yargı üzerindeki tahakkümüne derhal son verilmelidir. Orta vadede yargı bağımsızlığını sağlayacak anayasal değişikliğe gidileceği taahhüt edilmelidir.

12- Düşünceyi ifade, örgütlenme ve basın özgürlüğü koşulsuz güvence altına alınmalıdır. Hükümet her türlü baskıya son vereceğini ve evrensel ölçülerde medya özgürlüğüne ulaşılacağını açıklamalıdır.

13- Seçim barajı kaldırılmalıdır. Demokrasilerde asıl olan milletin iradesinin olduğu gibi parlamentoya yansımasıdır. Hükümet 12 Eylül darbecilerinin eseri olan siyasi partiler kanunun değiştirileceğini taahhüt etmelidir. Darbecilere karşıysak onların getirdiği yasalara karşı olmak zorundayız.

14- Siyasi ahlak yasası çıkartılmalıdır.

15- Güçlü bir stratejik planlama teşkilatı kurulmalıdır.

16- IMF ile yeni düzen netleştirilmelidir. IMF ile ilişkiler kesilecekse ortalıktan çekilmeli ve IMF'deki sermaye payının Türkiye'ye getirileceği kamuoyuna açıklanmalıdır.

"Kemal Kılıçdaroğlu’ndan 16 maddede ekonomik buhrandan çıkış önerileri" haberi, 18 Mayıs 2020 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan Kemal Kılıçdaroğlu’ndan 16 maddede ekonomik buhrandan çıkış önerileri haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kemal Kılıçdaroğlu’ndan 16 maddede ekonomik buhrandan çıkış önerileri 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:38 Hasan Can Kaya'dan Şaşırtan Açıklama: 'Hayranımla Birlikte Olurum'
  2. 16:34 Brad Pitt ve Penelope Cruz, Fransız Moda Devi İçin Unutulmaz Bir İşbirliğine İmza Attı
  3. 16:29 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan Çarpıcı Açıklamalar: Terör Saldırısı ve Ukrayna'nın Barış Planı
  4. 16:27 Gurur Verici Başarı: Dev Türk Şirketi NATO'dan Dev İhale Kazandı!
  5. 16:27 İstanbul'da CHP'ye Yelken Açan İlçeler: Artıbir Araştırma'dan Çarpıcı Veriler
  6. 16:26 Huawei, 2023'te Gelirlerini Artırarak Başarıyı Yakaladı
  7. 16:23 Balıkesir'in 'Kirli Hanım' Peyniri Norveç'te Bronz Madalya Kazandı
  8. 16:12 Goldman Sachs Türkiye analizi yaptı: Yerel seçimler Türkiye'nin ekonomisini nasıl etkileyecek?
  9. 16:12 Yeniden Refah Partisi'nin adayı, AKP'nin lehine geri adım attı!
  10. 16:04 Fenerbahçe'nin Transfer Hızı: Lorran ve Rodriguinho Gündemde!
  11. 15:58 ABD'de Şubat Ayında Tüketim Harcamaları Yükseldi, Ancak Gelirler Beklentilerin Altında Kaldı
  12. 15:55 Mossad Başkanı Hamas ile Rehine Takası Önerdi, Netanyahu Reddetti
  13. 15:52 Güven Hokna'nın Set İtirafı: Yaprak Dökümü'nde Tuvalet Temizliği!
  14. 15:47 Kırlangıçların Uzun Mesafeli Uçuş Yetenekleri: İsveç Araştırması Detayları Ortaya Çıktı
  15. 15:33 RTÜK, Yerel Seçim Öncesi Siyasi Reklamların Yasaklanacağını Duyurdu!
  16. 15:28 Fiorentina, Zaniolo Hamlesiyle Transfer Pazarında Hareketlilik Yaratıyor
  17. 15:21 İsrail'in Halep'e Hava Saldırısında 38 Kişi Öldü
  18. 15:15 Beşiktaş, 2024-2025 Sezonu İçin Transfer Komitesi Kurdu
  19. 15:10 Xabi Alonso, Gelecek Sezon İçin Kararını Verdi: Leverkusen'de Kalacak!
  20. 15:05 Kurtuluş Kuş'un Evlilik Heyecanı Acı Haberle Karıştı: Eşi Nezaket Şimşek'in Düşük Haberi
Politika Haberleri