Kemal Sunal vefatının 21. yılında mezarı başında anıldı
Kemal Sunal vefatının 21. yılında mezarı baş... Türk sinemasının unutulmaz karakterlerinden usta oyuncu Kemal Sunal, vefatının 21. yılında mezarı başında anıldı. Eşi Gül Sunal, Kemal Sunal için Youtube sayfası açtıklarını açıkladı.
Türk sinemasında her dönem çok izlenen filmlerin unutulmaz karakterlerinden biri olan usta oyuncu Kemal Sunal, vefatının 21. yıl dönümünde yad ediliyor. Tam adı Ali Kemal Sunal olan usta oyuncu, Mustafa Sunal ile Saime Hanım’ın ilk çocuğu olarak 11 Kasım 1944’te İstanbul Küçükpazar semtinde dünyaya geldi.
Kemal Sunal, ilk öğrenimini Mimar Sinan İlkokulu’nda, lise eğitimini ise 11 yılda bitirdiği Vefa Lisesi’nde tamamladı. Henüz lisedeyken tiyatroya ilgi duymaya başlayan Sunal’ın yeteneğini felsefe öğretmeni Belkıs Balkır fark etti. “Sen oyuncu olmalısın” diyen Belkıs öğretmen, Sunal’ın babasını ikna ettikten sonra, usta oyuncuyu Kenter Tiyatrosuna götürerek, Müşfik Kenter ile tanıştırdı.
İLK KEZ ‘ZORAKİ TABİP’DE SAHNEYE ÇIKTI
Lisede amatör olarak ilk kez Zoraki Tabip’le sahneye çıkan usta oyuncu, aynı tarihlerde oynadığı bir oyun ile Akşam gazetesinin düzenlediği liseler arası tiyatro yarışmasında ‘En İyi Karakter Oyuncusu’ ödülünü aldı. Kemal Sunal, profesyonel tiyatro oyunculuğuna 1966’da başladı. Kenter Tiyatrosu’nda ilk kez Deli İbrahim adlı oyunda sahneye çıkan başarılı oyuncu, canlandırdığı celladın yardımcısı rolüyle repliği olmamasına rağmen seyirciyi güldürmeyi başararak dikkati üzerine çekti.
Sunal, 1981’de Ankara Etimesgut Zırhlı Birlikler Okulu’nda başladığı vatani görevini, Ankara Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda usta birliğinde tamamladı.Kenter Tiyatrosu’nda uzun süre kalmayan Sunal, oyuncu Bülent Kayabaş ile tanışmasına vesile olan ve henüz yeni kurulan Pendik Tiyatrosu’na katıldı. Sinema ve tiyatronun, gülen ve güldüren yüzü Sunal, bir yandan tiyatroya devam ederken şu anki adı Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi olan Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksekokulu’nda 2 yıl öğrenim gördü. Buradaki eğitimini yoğun tiyatro turneleri sebebiyle yarım bırakan Sunal, 1992’de çıkan “ğrenci affı sonrasında üniversitenin 2. sınıfından devam ederek, 51 yaşındayken 1995’te mezun oldu.
Mezuniyet töreni sırasında, “4 yıllık üniversite maratonu sonunda bitti lakin benimki biraz zor bitti. Ben 4 yıllık üniversite hayatını 27 yılda bitirdim.” diye konuşan ünlü sanatçı, daha sonra radyo, televizyon ve sinema bölümünde yüksek lisans yaptı ve ‘Televizyon ve Sinemada Kemal Sunal Güldürüsü’ başlıklı tez hazırladı. Sanatçının tezi, aynı adla 2005’te ailesi tarafından kitaplaştırıldı.
“O YOKLUKLAR KEMAL SUNAL’I YARATTI”
Dar gelirli bir ailenin çocuğu olarak zorlu şartlar altında çocukluk ve gençlik dönemini geçiren Kemal Sunal, bir röportajında “İşte o yokluklar, Kemal Sunal’ı yarattı” ifadelerini kullanmıştı. Sanatçı, henüz tiyatro ve sinemaya adım atmadan önce elektrikçi çıraklığı yaptı, üniversite öğrenimi sırasında ve sonrasında ise Emayetaş Fabrikası’nda çalıştı.
Pendik Tiyatrosu’nun maddi sorunlar nedeniyle kapanması sonrası, idol olarak gördüğü ve 4 yıl kaldığı Ulvi Uraz’ın tiyatrosuna geçen Sunal, ardından da Aksaray Küçük Opera’da, Ayfer Feray Tiyatrosu ve Devekuşu Kabare Tiyatrosu’nda sahneye çıktı.
SİNEMAYA ‘TATLI DİLLİM’ FİLMİYLE BAŞLADI
Usta oyuncu, Devekuşu Kabare’de oynadığı ‘Dün Bugün’ adlı oyunu izleyen Münir Özkul’u performansıyla etkileyince, Özkul, ünlü yönetmen Ertem Eğilmez’e, “Bak Ertem, bu çocuğa dikkat et. Bunda iş var” diyerek, Eğilmez ile Sunal’ın tanışmasını sağladı. Sunal, Eğilmez’in 1973’te çektiği Tatlı Dillim filminin kadrosuna katılarak sinemaya ilk adımı attı. Sunal bu film ile Münir Özkul, Zeki Alasya, Metin Akpınar, Tarık Akan, Halit Akçatepe ve Filiz Akın ile rol aldı.
Sanatçı, 1974’te Atıf Yılmaz’ın yönettiği Salako filminin ardından 1975’te rol aldığı Zeki Ökten’in Hanzo ve Şaşkın Damat filmlerinde başrol oynadı. Türk sinemasının en parlak yıllarından biri olan 1975’te, Rıfat Ilgaz’ın eserinden Ertem Eğilmez’in beyaz perdeye uyarladığı “Hababam Sınıfı”nda usta isimlerle birlikte rol alan Sunal, filmin ardından Şaban ve İnek Şaban lakaplarıyla tanınır oldu.
Usta oyuncu, 1976’da rol aldığı Süt Kardeşler, Hababam Sınıfı Uyanıyor, Tosun Paşa, Sahte Kabadayı, Meraklı Köfteci ve Kapıcılar Kralı gibi unutulmazlar arasına giren 6 filmde, 5 farklı yönetmenle çalıştı. Devekuşu Tiyatrosu’nun Ankara turnesi sırasında Gül Sunal ile tanışan ve 1975’te evlenen başarılı oyuncunun, Ali ve Ezo adını verdiği çocukları dünyaya geldi. “Tatlı Dillim” filminden sonra tiyatro ve sinema çalışmalarını bir süre birlikte yürütmeyi başaran sanatçı, daha sonra kariyerine sinemayla devam etti.
Başarıya giden yolun disiplinden geçtiğine inanan, işinde her zaman titiz ve tertipli olduğunu söyleyen Kemal Sunal, canlandırdığı rollerde genellikle halkın içinden bir halk kahramanını canlandırarak dikkati çekti. Usta oyuncu, Rıfat Ilgaz’ın Hababam Sınıfı eserinin sinema uyarlamasında canlandırdığı İnek Şaban tiplemesi başta olmak üzere, birçok filmde özgün fiziği ve hayat verdiği tiplerin halka olan yakınlığı nedeniyle kısa zamanda Türkiye’nin en sevilen oyuncularından biri oldu.
Yüzü ve fiziki yapısı ile Fransız komedyen Fernandel’e benzetilen usta oyuncu, filmlerde her zaman haklının haksıza, güçsüzün güçlüye karşı mücadelesini temsil eden komedi ustası haline geldi.
26 YILA 82 FİLM SIĞDIRDI
Sanatçı, 26 yıllık sanat hayatı boyunca oynadığı tiyatro oyunları hariç 6’sı yan rol, 76’sı başrol olmak üzere 82 film sığdırmayı başardı. Saygılar Bizden, Şaban Askerde, Şaban ile Şirin ve Bay Kamber olmak üzere 1993-1996 yılları arasında toplam 4 dizide de oynayan Sunal, Türk sinemasında “İnek Şaban” tiplemesi olmak üzere canlandırdığı iyi, saf adam rolleriyle her yaştan izleyicinin beğenisini kazandı. İnsanları güldürürken düşündürmeyi de başaran sanatçı, filmlerinde öğretmenden bekçiye, kapıcıdan çöpçüye kadar birçok karaktere girerek, her dönem seyirciler tarafından ilgi gördü.
Bugüne kadar birçok ödüle değer görülen Sunal, Kapıcılar Kralı filmiyle 1977 Antalya Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü aldı. Sanatçı ayrıca 1989’da Düttürü Dünya filmindeki rolüyle Ankara Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü alırken, 1998’de de Antalya Film Festivali’nde Yaşam Boyu Onur Ödülü’ne layık görüldü.
Uçak fobisi olduğu bilinen ve hayatında daha önce hiç uçağa binmeyen Sunal, oynayacağı son film Balalayka’nın 3 Temmuz 2000’de filmin çekimlerine başlamak için Trabzon’a gitmek üzere bindiği uçakta kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.
BU YILKİ ANMASINDA GERGİNLİK ÇIKTI
Sunal, ölümünün 21’inci yılında Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki kabri başında anıldı. Usta oyuncunun eşi Gül Sunal ve oğlu Ali Sunal, maske takmayıp cep telefonları ile fotoğraf çekmek isteyenleri uyardı. Törende sosyal mesafeye uymayıp maske takmayanlar nedeniyle gergin anlar yaşandı.
Gül Sunal, kabir başında dua okunduktan sonra maske takmayıp cep telefonları ile fotoğraf çekmek isteyen meraklı kalabalığı, “Arkadaşlar lütfen maske takın. Maske takmayanlar geride dursun. Bizim sağlığımızı, insanların sağlığını lütfen tehlikeye atmayın” şeklinde uyarıda bulundu. Ali Sunal ise kendisiyle fotoğraf çektirmek isteyenleri, “Arkadaşlar fotoğraf çektirmek isteyenler lütfen gelmesin” diyerek geri çevirdi.
Gül Sunal, Kemal Sunal için bir YouTube kanalı açtığını belirterek şöyle konuştu: “21 yıl uzun zaman lakin bize kısa geldi, sanki dün kaybetmişiz gibi acısı özlemi giderek artıyor. Sevenlerini gördükçe mutlu oluyoruz. Dün akşam bir YouTube kanalı açtım… Kemal’in ilk tiyatroya başladığı günden biriktirdiği arşivlediği evrakları, çalışmaları, gazete kupürleri son güne kadar hepsi muhafaza edilmiş durumda. Buna çok önem veriyordu. Hayatta olsaydı o da bunu sosyal medyada sevenleri ile buluştururdu… Kaynak olsun diye bunu yapıyoruz, bir de ben yaşlanıp bunamadan filmlerde olan öncesi sonrası hoş hikayeleri de anlatabileyim istedim. Gülümsetecek hikayelerde var içinde.”
“GÖLGESİ ÜZERİMİZEN EKSİK OLMASIN”
Ali Sunal, babasına olan özleminin her gün arttığını dile getirerek, “Yine 3 Temmuz, yine buradayız. Babamıza dualar okuduk. Babam bizim çınarımız, gölgesi üzerimizden eksik olmasın. Bizi yattığı yerden kucaklasın izlesin istiyoruz. Onu çok seviyoruz” dedi.
Usta oyuncunun rol aldığı yapımların bazıları şöyle:
İşte Kemal Sunal'ın kısa hayatına sığdırdığı 82 film;
1972 Tatlı Dillim Evet Basketbolcu
1973 Oh Olsun Evet Fazıl Haznedar
Güllü Geliyor Güllü Evet Kiralık Katil
Canım Kardeşim Evet Yolcu
Yalancı Yarim Evet Kemal
1974 Salak Milyoner Evet Saffet
Köyden İndim Şehire Evet Saffet
Salako Evet Salako
Mavi Boncuk Evet Kaymakam Cafer
Hasret Evet Sahne Işıkçısı Yanık
1975 Şaşkın Damat Evet Apti
Hanzo Evet Hanzo / Cabbar
Hababam Sınıfı Evet İnek Şaban
Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı Evet İnek Şaban
1976 Tosun Paşa Evet Tosun Paşa / Şaban
Süt Kardeşler Evet Şaban
Sahte Kabadayı Evet Kemal
Meraklı Köfteci Evet Zühtü Karışan
Kapıcılar Kralı Evet Seyyit [DN 1]
Hababam Sınıfı Uyanıyor Evet İnek Şaban
1977 Sakar Şakir Evet Şakir
Şabanoğlu Şaban Evet Şaban
İbo İle Güllüşah Evet İbo
Hababam Sınıfı Tatilde Evet İnek Şaban
Çöpçüler Kralı Evet Apti Şakrak
1978 Yüz Numaralı Adam Evet Evet Şaban Erkök
Köşeyi Dönen Adam Evet Adem Zengin
Kibar Feyzo Evet Feyzo
İyi Aile Çocuğu Evet Kemal / Cemal
İnek Şaban Evet Evet Şaban / Kaleci Bülent
Avanak Apti Evet Apti
1979 Umudumuz Şaban Evet Şaban
Şark Bülbülü Evet Şaban Ballıses
Korkusuz Korkak Evet Mülayim Sert
Dokunmayın Şabanıma Evet Evet Şaban
Bekçiler Kralı Evet Evet Şaban Özgüneş
1980 Zübük Evet İbrahim Zübükzade
Gol Kralı Evet Sait Sarıoğlu
Gerzek Şaban Evet Osman / Seyfi
Devlet Kuşu Evet Mustafa
1981 Üç Kağıtçı Evet Rıfkı
Kanlı Nigar Evet Abdi / Narçın
Davaro Evet Memo / Davaro
1982 Yedi Bela Hüsnü Evet Hüsnü
Doktor Civanım Evet Kemal
1983 Tokatçı Evet Osman
Kılıbık Evet Kamil
En Büyük Şaban Evet Şaban
Çarıklı Milyoner Evet Evet Bayram [DN 2]
1984 Şabaniye Evet Şaban / Şabaniye
Postacı Evet Adem
Ortadirek Şaban Evet Şaban
Atla Gel Şaban Evet Niyazi
1985 Sosyete Şaban Evet Evet Şaban Ağa / Dilaver Bey [DN 3]
Şendul Şaban Evet Şaban
Şaban Pabucu Yarım Evet Şaban
Keriz Evet Zülfü
Katma Değer Şaban Evet Şaban
Gurbetçi Şaban Evet Şaban
1986 Yoksul Evet Yoksul
Tarzan Rıfkı Evet Rıfkı
Garip Evet Kemal
Deli Deli Küpeli Evet Deli Kaymakam
Davacı Evet Yunus
1987 Yakışıklı Evet Selim
Kiracı Evet Kerim
Japon İşi Evet Veysel
1988 Uyanık Gazeteci Evet Ali
Sevimli Hırsız Evet Metin Mertoğlu
Polizei Evet Ali Ekber
Öğretmen Evet Hüsnü
İnatçı Evet Bayram
Düttürü Dünya Evet Dütdüt Mehmet
Bıçkın Evet Ali / Kemal
1989 Zehir Hafiye Evet Cemal
Talih Kuşu Evet Osman Abalı
Gülen Adam Evet Yusuf Şaplak
1990 Koltuk Belası Evet Zühtü Kaya
Boynu Bükük Küheylan Evet İbrahim Küheylan
Abuk Sabuk Bir Film Evet Ademoğlu Ali
1991 Varyemez Evet Ragıp Elibol
1999 Propaganda Evet Mehdi
DOĞUM GÜNÜNÜ NEDEN 11 KASIM OLARAK İLAN ETTİ?
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e olan sevgi ve saygısını her fırsatta dile getiren Kemal Sunal, "Aslında 10 Kasım doğumluyum ama Ata'mın vefat ettiği günde doğum günü kutlayamam, sevinemem, gülemem. 11 Kasım doğum günümdür…" diyerek doğum gününü neden 11 Kasım'da kutladığını açıklamıştır.
"Kemal Sunal vefatının 21. yılında mezarı başında anıldı" haberi, 03 Temmuz 2021 tarihinde yazılmıştır. 03 Temmuz 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Kültür Sanat kategorisi altında bulunan Kemal Sunal vefatının 21. yılında mezarı başında anıldı haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kemal Sunal vefatının 21. yılında mezarı başında anıldı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Kültür Sanat konusunda 22 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.