Kentsel dönüşümü İsmailağa cemaati yapacak

Kentsel dönüşümü İsmailağa cemaati yapacak

Kentsel dönüşümü İsmailağa cemaati yapacak Yalova’daki kentsel dönüşüm işini İsmailağa Cemaati’nin “siyasi işler görevlisi” Mehmet Çelik aldı.

İhaleye giren iki şirketin teklifi geçersiz sayılırken, eski CHP Milletvekili İlhan Cihaner’in yürüttüğü "İsmailağa soruşturmasının" kilit ismi olan Çelik’e devletin kasasından 1 milyar 45 milyon TL aktarılacak.

Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), “Yalova’daki Bağlarbaşı Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi” için 25 Ocak 2023 tarihinde ihale düzenledi. İhale kapsamında 717 konut, 19 dükkan inşaatı ile altyapı ve çevre düzenlemesi işlerinin yapılacağı açıklandı. İnşaatların 600 gün içerisinde tamamlanacağı da belirtildi.

Birgün gazetesinden İsmail Arı'nın haberine göre, dev ihaleyi, 1 milyar 45 milyon TL bedelle Tek-Çelik İç ve Dış Ticaret İnşaat Sanayi Anonim Şirketi’nin aldığı açıklandı. İhale sonucunun yaklaşık 6 ay gizlenerek cumhurbaşkanlığı seçimlerinden hemen sonra, 7 Haziran tarihinde açıklanması da dikkat çekti. Ayrıca üç şirketin katıldığı ihalede iki şirketin verdiği teklifin geçersiz sayılması da dikkati çeken bir başka nokta oldu.

Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi ile İstanbul Ticaret Odası kayıtlarında, deprem konutlarını inşa eden Tek-Çelik Şirketi’nin kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı’nın Mehmet Çelik olduğu belirtiliyor. Çelik, daha önce yaptığı açıklamada, “Uzun yıllardır cemaatin içerisinde olduğunu ve elinden geldiği kadar cemaate katkı sağladığını” belirtmişti.

Cemaatin kilit ismi

Ancak Mehmet Çelik, eski CHP Milletvekili İlhan Cihaner'in Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı olduğu dönemde yürüttüğü ve daha sonra elinden alınan İsmailağa soruşturmasının da kilit ismiydi.

Cihaner’in 2007'de başlattığı İsmailağa soruşturmasına yönelik hazırladığı fezlekede, Mehmet Çelik’in “İsmailağa Cemaati’nin aktif üyesi olduğu ve Cemaat’in siyasi sorunlarını çözdüğü” belirtiliyordu. Fakat, Cihaner’in yürüttüğü ve “Fethullahçı yapılanma” ile genişlettiği soruşturma daha sonra elinden alınarak kapatıldı ve Cihaner'in makam odasında gözaltına alınarak tutuklandığı süreç başladı.

İşlediği suçlar şöyle sıralandı: 

Cihaner'in hazırladığı fezlekede, telefon görüşmeleri dinlemeye alınan Mehmet Çelik'in işlediği suçlar şu şekilde sıralanıyor:

• Osman Pepe (dönemin AKP Kocaeli Milletvekili) ile vergi kaçakçılığı suçuna dair konuşmalar yaptığı,

• Muhtelif ihalelerde ihaleye fesat karışma suçunu işlediği, ihale girilmeden işlerin alınacağı,

• Takip ettiği bazı yurtdışı ihalelerinde komisyon adı altında rüşvet verildiği\verileceği,

• Örgütün baskı ya da telkini ile okula gönderilmeyen bazı çocukların takibini yapan Milli Eğitim Bakanlığı görevlilerinin tayinini çıkarılması ya da başka şekilde pasifize edilmesi için girişimlerde bulunulduğu,

• Hilmi Güler’i (Dönemin AKP Ordu Milletvekili ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı) arayarak talimat veriri şekilde ticari rakibi konumunda olduğu anlaşılan firmaya izin ya ihale verilmemesi için telkinde bulunduğu izlenimi veren bir takım iletişimler tespit edilmiştir.

Tek-Çelik Şirketi, 2011’den bugüne dek kamudan 8 ayrı ihale aldı. Bu ihalelerinin toplam bedeli ise yaklaşık 1,6 milyar TL. 2011’deki Van depreminin ardından Erciş'e, 2020’deki Ege depreminin ardından da İzmir’e inşa edilen deprem konutları da yine Çelik'in şirketi tarafından yapıldı. AKP döneminde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden de ihaleler alan şirket, İSKİ'nin atık su ve kanal inşaatı işlerini üstlendi. Şirket, TOKİ’den aldığı ihalelerle İstanbul Esenler’de kentsel dönüşüm ve gelişim projesini de inşa etti.

"Kentsel dönüşümü İsmailağa cemaati yapacak" haberi, 15 Haziran 2023 tarihinde yazılmıştır. 15 Haziran 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Kentsel dönüşümü İsmailağa cemaati yapacak haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kentsel dönüşümü İsmailağa cemaati yapacak 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 28 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:04 İmamoğlu ve Yavaş, İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu'na tebrik mesajı gönderdiler
  2. 00:01 Hükümet zam yok derken, ünlü ekonomist asgari ücretin 20 bin TL'ye çıkacağını söyledi!
  3. 23:14 Özel’den Dervişoğlu’na tebrik: "Kendisine hayırlı olsun diyoruz"
  4. 22:47 Türk sporunda dönüm noktası: Milli eskrimci Enver Yıldırım, Paris 2024'te Türkiye'yi temsil edecek
  5. 22:36 ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Suudi Arabistan'a gidecek
  6. 22:11 Meral Akşener: "Sayın Müsavat Dervişoğlu’nu tebrik ediyor, başarılar diliyorum"
  7. 22:07 Erdoğan, İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu'nu tebrik etti
  8. 22:01 Fenerbahçe, derbi galibiyetini taraftarıyla kutladı
  9. 21:58 Serdar Topraktepe: "Hakem takdir haklarını Fenerbahçe'den yana kullandı"
  10. 21:54 Busenaz Sürmeneli, Avrupa şampiyonu oldu!
  11. 21:28 İbrahim Efe'nin düşüşü olay olmuştu: İstifa etti!
  12. 21:23 Müsavat Dervişoğlu İYİ Parti’nin genel başkanı seçildi
  13. 20:07 Ferrari'nin son modeli, F167, birkaç gün içinde yollara çıkacak!
  14. 20:00 İslam Kalkınma Bankası, Türkiye'ye 120 milyon avro finansal destek sağlayacak
  15. 19:53 Ünlü ekonomist, gram altın için '3333' uyarısında bulundu!
  16. 19:37 Buse Naz Çakıroğlu, Avrupa şampiyonu oldu!
  17. 18:55 Bakan Şimşek'in açıklaması altın piyasasını etkileyecek: İslam Memiş, "Ucuz altın geliyor" dedi
  18. 18:52 Muslu Belediyespor, şampiyonluk hedefinde!
  19. 18:42 Samet Aybaba'dan Sergen Yalçın ve transfer açıklaması geldi! Son dakika!
  20. 18:12 Sivassporlu Rey Manaj gol sayısını 22’ye yükselterek, rekor kırdı!
Gündem Haberleri