Kerkük'te yaptırdığı nostaljik "Türkmen evi" ile kasabasını turizme kazandırmak istiyor

Kerkük'te yaptırdığı nostaljik

Kerkük'te yaptırdığı nostaljik "Türkmen evi"... Irak'ın Kerkük kentine bağlı Leylan nahiyesinde yaşayan Hüseyin Namık Asker'in Osmanlı dönemine ve geçen yüzyıla ilişik zamanı yapıt niteliğindeki eşyalarla dolu kişisel köy evini gezenler adeta zamanda yolculuğa çıkıyor.

Irak'ın Kerkük kentine bağlı Leylan nahiyesinde yaşayan Hüseyin Namık Asker'in Osmanlı dönemine ve geçen yüzyıla ilişik zamanı yapıt niteliğindeki eşyalarla dolu kişisel köy evini gezenler adeta zamanda yolculuğa çıkıyor.

Asker, "Türkmen evi" adını verdiği köy evini, yerli ve yabancıların ziyaretine açarak yaşamış olduğu kasabayı turizme kazandırmak istiyor.

Köy evinde geçmiş yıllara ilişik mumluk, gaz lambası, radyo, tv, teyp, telefon, közlü ütü, fotoğraf makinesinin yanı sıra eski tabanca, tüfek, kılıç, çömlek, kama, semer, semaver benzer biçimde birçok zamanı denebilecek eşyayı görmek mümkün.

"Gelenleri adeta zamanda bir yolculuğa çıkarıyoruz"

Asker, AA muhabirine yapmış olduğu açıklamada, bu evi ortalama 2 yıl ilkin kendi imkanlarıyla yaptırdığını söylemiş oldu.

"Türkmen evi"ni yaptırmaktaki amacının kasabanın zamanı dokusunu korumak ve yaşatmak bulunduğunu dile getiren Asker, evimizdeki zamanı eşyalara her gün bir yenisini eklerken kasabadaki antika ve nostalji tutkunlarını da bağış hayata geçirmeye çağırıyor.

"Bu geleneksel köy evini bilhassa gençler ziyaret etmeli. Geçmişi bilsinler ki geleceği de görsünler istiyoruz. Gelenleri burada adeta zamanda bir yolculuğa çıkarıyoruz." diyen Asker, "Türkmen evi"ni zamanla genişleterek bir kültür merkezi haline getirmeyi planladığını söyledi.

Türkmen Evi'nin Bağdat, Basra ve Babil'den ziyaretçileri var

Kısa süre önce sosyal medya üzerinden tanıtımını yaptıkları köy evini şu ana kadar çok sayıda yerli turistin ziyaret ettiğini aktaran Asker, "Bağdat, Basra ve Babil'den gelen çok sayıda ziyaretçimiz oldu. Ziyaretçilerimizi en iyi şekilde ağırlıyoruz." diye konuştu.

Asker, hedeflerinin "hem yaşadıkları kasabayı hem de Türkmen kültür ve geleneğini tanıtmak" bulunduğunu altını çizdi.

Köy evinde web ağı yok

Köy evinin, derhal derhal her akşam kasabadaki gençlerin buluşma noktası haline geldiğini dile getiren Asker, şu şekilde konuştu:

"Eski günleri birebir yaşamak için burada web kullanmıyoruz. Buraya gelen yaşlılar eski günleri, vakaları konu alıyor, masal anlatma geleneğini yaşatıyor."

Hafta sonları köy yiyecekleri ikram ediliyor

Asker, köy evinde her gün çay ve kahve ikramı bulunduğunu, hafta sonları da geleneksel tatların yer almış olduğu sofraların kurulduğunu söyledi.

Bu sofralarda Asker, tarhana çorbası ve kelle paça benzer biçimde köy lezzetlerinin ziyaretçilere ikram edildiğini söylemiş oldu.

Köy evine ilgi büyük

Kerkük ve öteki komşu kentlerden büyük ilgi gördüklerini ve evin alanını genişletmeyi planladıklarını belirten Asker, genişlettikleri avluda eskiden ziraat ve halı dokumacılıkta kullanılan malzemeleri sergileyeceklerini anlatı.

Asker, yalnız kendi nahiyesinden değil çevre köylerden de insanların ellerindeki eski kıymetli eşyalarını getirerek Türkmen Evi'ne bağışladığını belirtti.

"Burada Osmanlı döneminden kalan ve geçtiğimiz yüzyıla ilişik oldukça kıymetli eşyalar var. Bunlara biz ata yadigarı olarak bakıyoruz." diyen Asker, sosyal medya üzerinden köy evini görenlerin de değerli eşyalarını bağışlamaya başladığını söyledi.

Asker, köy evindeki bir bölümün duvarına Irak bayrağının yanında Türkiye, Azerbaycan, Doğu Türkistan bayrakları asarak çocuklara ve gençlere Türkçe konuşan ülkeleri tanıttıklarını söyledi.

En büyük temennisinin buranın bir kültür merkezi haline gelmesi olduğunu vurgulayan Asker, kendisinden sonra da buranın bu şekilde hizmet vermeyi sürdürmesini istedi.

Asker son olarak özellikle gençleri ve öğrencileri Türkmen Evi'ne davet ederek bu tarihi atmosferi solumalarını istedi.

"Kerkük'te yaptırdığı nostaljik "Türkmen evi" ile kasabasını turizme kazandırmak istiyor" haberi, 14 Mart 2023 tarihinde yazılmıştır. Gündem kategorisi altında bulunan Kerkük'te yaptırdığı nostaljik "Türkmen evi" ile kasabasını turizme kazandırmak istiyor haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kerkük'te yaptırdığı nostaljik "Türkmen evi" ile kasabasını turizme kazandırmak istiyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:29 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan Çarpıcı Açıklamalar: Terör Saldırısı ve Ukrayna'nın Barış Planı
  2. 16:26 Huawei, 2023'te Gelirlerini Artırarak Başarıyı Yakaladı
  3. 16:23 Balıkesir'in 'Kirli Hanım' Peyniri Norveç'te Bronz Madalya Kazandı
  4. 16:12 Goldman Sachs Türkiye analizi yaptı: Yerel seçimler Türkiye'nin ekonomisini nasıl etkileyecek?
  5. 16:12 Yeniden Refah Partisi'nin adayı, AKP'nin lehine geri adım attı!
  6. 16:04 Fenerbahçe'nin Transfer Hızı: Lorran ve Rodriguinho Gündemde!
  7. 15:58 ABD'de Şubat Ayında Tüketim Harcamaları Yükseldi, Ancak Gelirler Beklentilerin Altında Kaldı
  8. 15:55 Mossad Başkanı Hamas ile Rehine Takası Önerdi, Netanyahu Reddetti
  9. 15:52 Güven Hokna'nın Set İtirafı: Yaprak Dökümü'nde Tuvalet Temizliği!
  10. 15:47 Kırlangıçların Uzun Mesafeli Uçuş Yetenekleri: İsveç Araştırması Detayları Ortaya Çıktı
  11. 15:33 RTÜK, Yerel Seçim Öncesi Siyasi Reklamların Yasaklanacağını Duyurdu!
  12. 15:28 Fiorentina, Zaniolo Hamlesiyle Transfer Pazarında Hareketlilik Yaratıyor
  13. 15:21 İsrail'in Halep'e Hava Saldırısında 38 Kişi Öldü
  14. 15:15 Beşiktaş, 2024-2025 Sezonu İçin Transfer Komitesi Kurdu
  15. 15:10 Xabi Alonso, Gelecek Sezon İçin Kararını Verdi: Leverkusen'de Kalacak!
  16. 15:05 Kurtuluş Kuş'un Evlilik Heyecanı Acı Haberle Karıştı: Eşi Nezaket Şimşek'in Düşük Haberi
  17. 15:04 Perde Arkasında Gizlenen Cinayet: 'Anneme Taciz Etti, Öldürdüm'!
  18. 15:00 Wasco'da Korkunç Olay: İnşaat İşçileri Bacak Çiğneyen Adamla Karşılaştı!
  19. 14:55 İsrail Kısıtlamalarına Rağmen Mescid-i Aksa’da Cuma Namazı Kılındı
  20. 14:51 Lamborghini'nin Yenilenen Logosu: Güçlü, Zarif, Cesur
Gündem Haberleri