Kesilen ağaç sayısı üç bin demişlerdi, yeni açıklama geldi: Kaz Dağları'na uzaktan çalışma yapıyoruz
Kesilen ağaç sayısı üç bin demişlerdi, yeni ... Kaz Dağları'ndaki doğa katliamına ilişkin açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, arama çalışmalarının Kaz Dağları'na 40 kilometre uzaklıktaki Kirazlı Balaban Tepesi'nde yapıldığını, çalışmalarda siyanür...
Kaz Dağları'ndaki doğa katliamına ilişkin açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, arama çalışmalarının Kaz Dağları'na 40 kilometre uzaklıktaki Kirazlı Balaban Tepesi'nde yapıldığını, çalışmalarda siyanür kullanılmadığını söyledi. Bakanlık "Söz konusu maden faaliyetlerinde bulunan firma, mevzuat gereği 2 farklı noktada hatıra ormanı oluşturarak, 14 bin fidan dikimi gerçekleştirdi” açıklamasında bulundu.
Bakanlıktan ‘Kazdağları’ açıklaması: Kesilen ağaç sayısı…
"Orman izin sınırları dışında herhangi bir faaliyet söz konusu değildir" denilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
"Kirazlı Balaban'daki madencilik faaliyeti Atikhisar Barajı'nın kısa ve orta mesafeli koruma alanlarının dışında yapılıyor. İşletme aşamasında ortaya çıkacak su ihtiyacı öncelikle yüzey akışı sularından sağlanacaktır."
"Tamamen gerçek dışı iddia"
Bu suların ihtiyacı karşılamaya yetmediği durumlarda ise proje sahibi tarafından inşa edilecek Altınzeybek Göleti'nden su temin edilecektir. Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni'nin su ihtiyacının Atikhisar Barajı'ndan karşılanacağı iddiası tamamen gerçek dışıdır.
"195 bin değil, 13 bin 400 ağaç kesildi"
Mevzuatta yapılan son değişiklikle madencilik faaliyeti için kesilen ağaç sayısı kadar farklı noktalara ağaç dikilmesi ve madencilik faaliyetinin sona ermesiyle aynı bölgenin yeniden ağaçlandırılarak eski haline getirilmesi şartı getirildi. Söz konusu maden faaliyetlerinde bulunan firma, mevzuat gereği 2 farklı noktada hatıra ormanı oluşturarak, 14 bin fidan dikimi gerçekleştirdi. İddialarda yer alan alanda kesilen ağaç sayısı ortaya atıldığı gibi 195 bin değil, 13 bin 400'dür.
"Maden faaliyetleri denetleniyor"
Ayrıca, tüm maden faaliyetleri Bakanlığımız ve ilgili kurumlar tarafından periyodik olarak denetleniyor. Bu kapsamda Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü faaliyetleri yerinde incelemek üzere bir ekibi sahaya göndermiştir. Türkiye, dünyada üretilen 90 madenin 77'sini ticari olarak üretebilecek bir rezerve sahiptir. Buna rağmen Türkiye'de madencilik faaliyetleri toplam gayri safi yurt içi hasıladan sadece yüzde 1 civarında pay alırken, ABD, Kanada ve Avustralya gibi ülkelerde bu oran yüzde 10'lara kadar yükselmektedir.
Sosyal medyada tepki çekti
Kirazlı Altın Madeni Projesi kapsamında yürütülen çalışmalar nedeniyle Kaz Dağları'nda birçok ağaç kesilmişti. Arazi görüntülerinin sosyal medyada yayılmasının ardından tepkiler büyümüştü.
Şahan Gökbakar’dan Kazdağları çıkışı: Biz salak mıyız?
Müzisyen Gökhan Özoğuz #KazdaglarinaDokunma etkiketini kullanarak "Ülkenin hiçbir yerinde insanların yaşam alanlarına yakın olan yerlerde veya Doğanın Ekolojik sistemini bozacak hiçbir işleme izin vermemeliyiz! Doğa hepimizin" paylaşımında bulundu.
Ülkenin hiçbir yerinde insanların yaşam alanlarına yakın olan yerlerde veya Doğanın Ekolojik sistemini bozacak hiçbir işleme izin vermemeliyiz ! Doğa hepimizin !#KazdaglarinaDokunma
— Gökhan Özoğuz (@gokhanozoguz)
July 28, 2019
"Kesilen ağaç sayısı üç bin demişlerdi, yeni açıklama geldi: Kaz Dağları'na uzaktan çalışma yapıyor." haberi, 30 Temmuz 2019 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan Kesilen ağaç sayısı üç bin demişlerdi, yeni açıklama geldi: Kaz Dağları'na uzaktan çalışma yapıyoruz haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kesilen ağaç sayısı üç bin demişlerdi, yeni açıklama geldi: Kaz Dağları'na uzaktan çalışma yapıyoruz 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 25 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.