Kılıçdaroğlu'ndan TBMM seçimi açıklaması: 41 ilde bağımsız 40 ilde ortak liste. 7. Parti olmayacak

Kılıçdaroğlu'ndan TBMM seçimi açıklaması: 41 ilde bağımsız 40 ilde ortak liste. 7. Parti olmayacak

Kılıçdaroğlu'ndan TBMM seçimi açıklaması: 41... CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 6’lı masanın yapılacak milletvekili seçimleri çalışmaları hakkında “41 ilde bağımsız geri kalan 40 ilde ortak liste üzerinde çalışıyoruz” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün İstanbul’da Gerçek Gündem’in bazı yazar ve yöneticileri ile bir araya geldi. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Umut Şenol’un da katıldığı kahvaltılı sohbet toplantısında Kemal Kılıçdaroğlu, erken, baskın ya da zamanında yapılacak seçimin galibinin muhalefet olacağını söyledi.

‘MECLİS ÇOĞUNLUĞUNU DA KAZANACAĞIZ’

Gerçek Gündem’den Sami Menteş’in haberine göre, cumhurbaşkanlığı adaylığı ile ilgili sorular için altılı masa ve altılı masadaki liderlerin kararını işaret eden CHP Genel Başkanı, Türkiye’nin 13. Cumhurbaşkanı’nın Altılı Masa’nın göstereceği adayı olacağını dile getirirken ‘‘Cumhur İttifakı parlamentoda çoğunluğu sağlayabilir mi? Hayır. Erdoğan da kabul ediyor, bunu sağlayamayacağını. Erdoğan, ‘Cumhurbaşkanlığını kazanırım lakin Meclis çoğunluğu elimden gider’ düşüncesinde. Ama Cumhurbaşkanlığını da biz kazanacağız’’ ifadelerini kullandı.

41 İLDE BAĞIMSIZ 40 İLDE ORTAK

Kılıçdaroğlu, Gerçek Gündem yazarlarından Nezih Onur Kuru’nun ‘‘Seçim yasasında yapılan düzenlemeyle birinci olacak partinin avantajlı hale geldiği, bu nedenle Cumhur İttifakı’nın cumhurbaşkanlığı seçimini kaybetse bile yüzde 41-42 oyla parlamentoda çoğunluğu oluşturma ihtimali olduğu’’ yönündeki değerlendirmesi ve sonrasında ‘‘Altılı masa içindeki partilerden bazıları diğerlerinin listesinden aday gösterilebilir mi? Bu konuda nasıl bir çalışma içindesiniz?’’ şeklindeki sorusuna şöyle yanıt verdi:

“2018 seçimlerine giderken seçim yasasındaki değişikliğe biz karşı çıktık lakin Adalet ve Kalkınma Partisi ve MHP’nin çoğunluğu ile seçime o değişiklikle gidildi ve biz muhalefet üzerine kazançlı çıktık. Sonrasında bu değişiklik yapıldı ve bugünkü yasal zemin oluştu. Elbette ki arzu eden parti bağımsız girebilir. Bağımsız girecekse karşı taraf nasıl yapacak? Bir sefer önümüze bir gerçek var. Her siyasi parti en az 41 ilde kendi logosu ile seçine girmek zorunda ya da hiç seçime girmeyecek yani başka partinin logosuyla girebilir. 41 ilde bağımsız yani kendi partisi altında girenlerin, geri kalan 40 il ve 87 seçim çevresinde müşterek girme ihtimali olabilir. Bu konuda bir çalışma yaptık. ‘Hangi illerde ortak liste çıkarırsak hangi illerde bağımsız hangi illerde ortak listeyle girersek daha başarılı oluruz’ diye simülasyonlar yaptık. Arkadaşlarımız çalışmalarımızı ittifakı oluşturan diğer partilere giderek bunları anlattı. ‘Kazancımız kaybımız ne olur?’ diye bu çalışmaları sürdürüyoruz. Bunu biz yaptığımız gibi doğal olarak onlar da yapıyorlar. Ben sağduyunun hakim olacağını düşünüyorum. Tekrar diyorum, seçimi muhalefet kazanacak. Millet İttifakı Cumhur İttifakı’nı geçecek. Tabii bir de HDP gerçeği var.”

7. PARTİ OLMAYACAK

Bir başka Gerçek Gündem yazarı Melda Onur’un Kılıçdaroğlu’nun ‘‘dostlarımızla iktidar olacağız’’ sözlerine atıfta bulunarak şu anda Altılı Masa içerisinde yer almayan partilerle seçim öncesi ittifakın geliştirilmesinin mümkün olup olmadığı yönündeki sorusunu ise CHP lideri, ittifakın Cumhurbaşkanı adayını işaret ederek cevapladı.

Kemal Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

‘‘Zafer Partisi, Yeniden Refah Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi daha birçok parti daha seçime girecek. Bu partiler ayrı ayrı girer gibi görülüyor. Ben cumhurbaşkanlığı seçiminde bu partilerin yıllarca eleştirdikleri Erdoğan’dan yana tavır koymayacaklarını düşünüyorum. Belki sandığa gitmezler, düne kadar eleştirdiği partinin liderine nasıl oy verecek? Küçük partilerin şu aşamada ittifaka girmeleri zor. Cumhurbaşkanı adayı belirlendikten sonra cumhurbaşkanı adayı doğal olarak bütün partileri ziyaret edecektir. O çerçevede akışlar, talepler ne olur onu bilmiyoruz.
7. parti olmayacak. Altılı masa altı olarak kalacak o konuda görüş birliği var. Cumhurbaşkanı seçimleri dolayısıyla daha sonraki süreçte işbirliğine girilebilir. Gelelim ‘dostlarımız’dan kimleri kastettiğime. Dostlarımız derken tüm demokrat güçlerle bu ‘düzeni’ değiştirebileceğimizi ifade ettik. Yoksa sadece dostlarla siyasi partileri işaret etmiyoruz. Gençler, kadınlar, sivil toplum kuruluşları hepsi. Hiç tahmin etmediğiniz kişiler, STK’lar, düne kadar bizim toplantılarımıza gelmeyenler şimdi geliyor. Onları ikna ediyoruz, cesaretlendiriyoruz. Doğu Masası, Balkan Masası, Karadeniz Masası, Kültür Sanat Masası, bu konularda çok çalışıyor.”

"Kılıçdaroğlu'ndan TBMM seçimi açıklaması: 41 ilde bağımsız 40 ilde ortak liste. 7. Parti olmayacak" haberi, 18 Eylül 2022 tarihinde yazılmıştır. 18 Eylül 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Kılıçdaroğlu'ndan TBMM seçimi açıklaması: 41 ilde bağımsız 40 ilde ortak liste. 7. Parti olmayacak haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kılıçdaroğlu'ndan TBMM seçimi açıklaması: 41 ilde bağımsız 40 ilde ortak liste. 7. Parti olmayacak 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 24 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:09 Oğulcan Engin Sevgilisi İlayda Alişan'la ilgili paylaşım yaptı!
  2. 11:52 Portekizli genç yıldız Fenerbahçe'ye mı geliyor? Transfer rüzgarı!
  3. 11:47 Tüm Türkiye'ye Fırtına Uyarısı! Saatlik 80 Km Hızla Vuracak!
  4. 11:46 İflas haberleri ardı ardına gelmeye devam ediyor: Türkiye'nin iki dev şirketi iflas bayrağını çekti
  5. 11:40 DEM Parti: Kayyımlar sandığa gömüldü
  6. 11:39 Altınok'un Belediye Soygunu: 1.7 Milyar Borç ve Boşaltılan Kasa!
  7. 11:32 Mehmet Aslantuğ ve Arzum Onan'ın Müstakbel Gelini Can Aslantuğ Aşkına Paylaşım Yağmuru!!
  8. 11:31 Fatih Altaylı: Merak ettiğim husus bu zatın İlahiyat Fakültesi diploması olup olmadığı
  9. 11:27 Doktorlar Uyardı: Kulak Memenizdeki Bu İz Tehlikeli Bir Hastalığa Haberci Olabilir!
  10. 11:24 Arka Sokaklar’ın Mesut’u geri mi dönüyor?
  11. 11:22 Meteoroloji Alarm Verdi: Şiddetli Fırtına Kapıda!
  12. 11:21 Alperen Şengün'den önemli başarı: NBA'de en çok gelişim gösteren 3. oyuncu oldu
  13. 11:18 Eski İYİ Parti milletvekili Ahmet Çelik'i bıçaklayan kardeşi için istenen ceza belli oldu
  14. 11:14 Asgari Ücret Zammı Bekleniyor: Temmuz'da Milyonlarca Kişiyi Etkileyecek Zam Yolda mı?
  15. 11:09 Sarımsak ve Zeytinyağının Efsanevi Gücüyle Hastalıkları Defedin!
  16. 10:57 Gazeteci Uğur Dündar uyardı! Yarın gündem bambaşka olacak! Bu konu futbol değil!
  17. 10:54 CHP'ye iki transfer: Özgür Özel’in bugün iki yeni vekile rozet takması bekleniyor
  18. 10:51 Patent başvurularında yeni ücretler belirlendi
  19. 10:46 Barış Pehlivan: Süleymancıların yeni hedefi Hollanda
  20. 10:42 İnci Taneleri'nde Azem'in kızı Nehir'e hayat verecek oyuncu belli oldu
Politika Haberleri