Kılıçer açıkladı: "Mobilyaya talep kur baskısına takıldı"

Kılıçer açıkladı:

Kılıçer açıkladı: "Mobilyaya talep kur baskı... AKAMİB Başkanı Onur Kılıçer, sektörde talebin arttığına rağmen, ihracatçıların kur baskısı altında zorlandığını belirtti. Ayrıca, "Kurlarda hareketlilik yaşandığı zaman değer bazında artışlar olabileceğini" ifade etti.

Mart ayında, Türkiye'nin mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörü ihracatı yüzde 10,5 azalarak 678,7 milyon dolara, AKAMİB'in ihracatı ise yüzde 6,6 düşüşle 78,1 milyon dolara geriledi. AKAMİB Başkanı Onur Kılıçer, talebin artmasına rağmen, kurun enflasyona paralel artmamasının rekabetçiliği azalttığını belirtti.

Firmaların kaybetmemek için zam yapamaz duruma geldiğini belirten Kılıçer, "Dolayısıyla sektörümüzde talep artışı yaşanırken ürünlerimizi de olması gereken fiyatlara satabilmemiz için kur artışının olması elzem. Kurlarda yukarı yönlü hareketlilik olmasıyla değer bazında da artışlarımız beraberinde gelecektir," ifadelerini kullandı.

İHRACAT ARTIŞI İÇİN KUR DESTEĞİ DE GEREKİYOR

Sektörün mart ayına ilişkin ihracatını da değerlendiren Onur Kılıçer, "Mart ayı sektör ihracatımızda miktar bazında düşüş görmesek de değer bazında bir kayıp yaşadık.

Bunda geçen yıl şubat ayında yaşadığımız deprem felaketinden kaynaklı mart ayına yığılan siparişlerin de etkisi bulunuyor. Geçen senenin mart ayı ihracatı rekor düzeydeydi. Ancak sektörümüzde iyileşen talebe değer bazında aynı oranı yakalayamamamız düşüşte etkili oldu. Bunun en önemli sebebi, yüksek maliyetlerimizin yanında kurun enflasyona paralel ilerlemeyişinden kaynaklı rekabetçiliğimizi yitirmemiz.

Rakip ülkelerle mücadele ederken fiyat baskısıyla karşılaşan firmalarımız pazar kaybetmemek için zam yapamaz duruma geldi. Dolayısıyla sektörümüzde talep artışı yaşanırken ürünlerimizi de olması gereken fiyatlara satabilmemiz için kur artışının olması elzem. Kurlarda yukarı yönlü hareketlilik olmasıyla değer bazında da artışlarımız beraberinde gelecektir," ifadelerini kullandı.

IRAK PAZARI İSTİKRARLI BÜYÜYOR

Mart ayında Türkiye'nin toplam ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,1 azalarak 22,6 milyar dolar olarak kaydedildi. Bu dönemde Türkiye'nin mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı ise önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10,5 oranında bir düşüşle 678 milyon 675 bin dolar olarak gerçekleşti.

Mart ayında AKAMİB'in ihracatı yüzde 6,6 düşüşle 78 milyon 107 bin dolara geriledi. Yılın ilk çeyreğinde Türkiye geneli sektör ihracatı yüzde 1,2 azalışla 1 milyar 933 milyon 975 bin dolar olurken, AKAMİB ise aynı dönemde yüzde 10,5 artışla 226 milyon 568 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Türkiye'nin genel ihracatında Mart ayında en yüksek rakamı, 95,2 milyon dolarla Irak elde etti. Bu ülkeyi sırasıyla Birleşik Krallık, İsrail, ABD ve Almanya izledi. İhracatta dikkat çeken bir artış ise yüzde 17,1 ile ABD'ye yapılan ihracatta yaşandı. AKAMİB'in Mart ayı ihracatında da Irak ilk sırada yer aldı.

Irak'a yapılan 20,5 milyon dolarlık ihracatı sırasıyla Almanya, Fransa, İsrail ve Romanya takip etti. İlk 10 arasında en dikkat çekici artışlar yüzde 40,5 ile Irak'a, yüzde 28,6 ile Birleşik Krallık'a yapılan ihracatta yaşandı. Ocak-Mart döneminde Türkiye genelinden yapılan sektör ihracatında ise en dikkat çekici artışlar yüzde 41,5 ile ABD'ye, yüzde 26,9 ile Irak'a, AKAMİB'ten ise yüzde 74,7 ile Irak'a, yüzde 43,6 ile Fas'a gerçekleşti.

ABD’YE YÜZDE 41,5’LİK İHRACAT ARTIŞI

Kılıçer, özellikle ABD pazarı gibi talebin canlı olduğu pazarlara odaklanarak ihracatı artırmak için çalıştıklarını belirtti. Kılıçer, "Türkiye geneli ihracatımızda ilk çeyreğinde ABD’de yüzde 41,5’lik büyüme gösterdik. Bu ivmeyi yıl geneline de yaymak istiyoruz. Yaptığımız fuar ve tecim heyetlerinin etkisiyle hem çeşitliliğini sağlamaya hem de alıcı ülkelerin ithalatından aldığımız artırmaya ediyoruz," ifadelerini kullandı.

"Kılıçer açıkladı: "Mobilyaya talep kur baskısına takıldı"" haberi, 16 Nisan 2024 tarihinde yazılmıştır. 16 Nisan 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Kılıçer açıkladı: "Mobilyaya talep kur baskısına takıldı" haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kılıçer açıkladı: "Mobilyaya talep kur baskısına takıldı" 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 02 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:01 Ankara'da kuvvetli sağanak yaşamı felç etti: Metro seferleri aksadı
  2. 08:50 Karar yazarı Elif Çakır: Gelelim madalyonun öteki yüzüne
  3. 08:46 Ümit Özlale ve Serap Belovacıklı evleniyor
  4. 08:40 Ali Yerlikaya duyurdu: Organize suç örgütüne "Mahzen-36" operasyonu: 42 gözaltı
  5. 08:35 Yüz gençleştirme operasyonu sonrası son hali gündem oldu
  6. 08:32 Derya Alabora, ayrıldığı Uğur Yücel hakkında bir itirafta bulundu
  7. 08:27 KYK yurdunda mide bulandıran görüntüler: Ekmeğin içinden çıkan şey şok etti
  8. 08:24 Murat Ülker milyon dolarlık anlaşmadan çekiliyor
  9. 08:18 Erdoğan'dan 'trol' talimatı: AK Parti, 'troller' için harekete geçti
  10. 08:15 Tarkan: Ben de bir işçi sınıfı çocuğuyum
  11. 08:11 Aytunç Erkin yazdı: İmamoğlu’nun Saraçhane görüşü
  12. 08:07 İsmail Saymaz: “Sinan Ateş’in tetikçisini eski Ülkü Ocakları yöneticisi kaçırdı”
  13. 08:04 Çok kuvvetli sağanak geliyor: Meteoroloji’den tam 34 ile sarı kodlu uyarı
  14. 02:58 Google Chrome tarayıcısındaki adres çubuğuna yapay zeka özelliği geldi!
  15. 02:58 Sims'e meydan okuyan yaşam simülasyon oyunu inZOI'nin erken erişim tarihi duyuruldu!
  16. 02:54 Ay'da astronotlara, "Ölüm Duvarı" çevresinde koşmaları öneriliyor
  17. 01:46 Diego Maradona’nın ölümüne ilişkin çarpıcı bulgular açıklandı! “Biri doğal diğeri zehirli madde…”
  18. 01:05 "Kürk Mantolu Madonna" adlı eserin dizi uyarlaması yapılacak
  19. 01:05 Fordham Üniversitesi, ABD'de Filistin'e destek gösterilerinin son adresi haline geldi
  20. 01:05 Yeni bir batarya teknolojisi, elektrikli araçların menzil sorununu çözecek!
Ekonomi Haberleri