Kira krizine yüzde 25 sınırı da çare olmadı

Kira krizine yüzde 25 sınırı da çare olmadı

Kira krizine yüzde 25 sınırı da çare olmadı "Fahiş" kira artışını önlemek amacıyla getirilen yüzde 25’lik sınır, ev sahibi-kiracı tartışmalarına çare olmadı.

Son yıllardaki "fahiş" kira artışları nedeniyle mülk sahipleri ile kiracılar arasındaki davalarda patlama yaşanıyor. Kira Hukuku ve Kat Mülkiyeti uzmanı avukat Olcay Göçüm, konut kiralarında yüzde 25 sınırlama getirilmesine rağmen, sahada kira bedelinin "fahiş" miktarda arttığına tanıklık ettiklerini belirterek, iş yerlerinin kapsam dışında kalması nedeniyle yüzde 25 sınırlamasının uygulanamadığına dikkat çekti. 

2 düzenleme çağrısı

Milliyet'e konuşan Göçüm, hanelerde krize dönüşen "fahiş" kira artışıyla mücadele için 2 yeni düzenleme çağrısında bulundu:

“Boş olarak alınan tahliye taahhütlerinin geçersiz olacağına ilişkin yasal düzenleme getirilmeli ve işyerlerine de kira artış sınırı konulmalı.” 

Olcay Göçüm, "fahiş" kira artışlarının önüne geçilmesi için mesken kiralarına getirilen sınırlamanın iş yeri kiralarına da getirilmesi gerektiğini belirtti. 

"İş yerlerine de sınırlama getirilmeli"

Göçüm, “İş yeri kiralamalarına getirilmeyen sınırlama konut kiralamalarında muvazaalı (danışıklı) olarak tahliye davalarının açılmasına ve dolayısıyla konut kiralamalarında aylık kira bedellerinin artmasına neden oluyor. Konut malikleri için istenen fedakârlık fabrika maliklerinden de beklenmeli ve talep edilmelidir. Zira salt konutlar için getirilecek sınırlama vatandaşların danışıklı olarak açtıkları tahliye davası sayısını artıracak ve bu nedenle aylık kira bedelleri fahiş oranda artacaktır.” dedi. 

Avukat Göçüm, uygulamada yaşanan sıkıntıları şöyle anlattı:

“Eğer bu düzenleme yapılırsa, kiralayanlar işyeri ve konut kira artışının aynı oranda ve seviyede arttığını görünce yasal düzenlemenin hakkaniyetli olduğunu düşünecek ve danışıklı dava yoluna başvurmayacaktır. Aksi takdirde senelerce küçük birikimlerle ev sahibi olup kiraladığı taşınmazın geliri ile çocuğunu okutan ev sahiplerinden fedakârlık bekleyip, işyeri kiralarında çok yüksek meblağlarda aylık kira bedeli alan mülk sahiplerinden fedakarlık beklenmemesi toplumsal alanda huzursuzluğa neden olacak ve dolayısı ile danışıklı tahliye davalarının açılmasına yol açacaktır.” 

Boş olarak alınan tahliye taahhütlerinin geçersiz olacağına ilişkin yasal düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu da kayeden Göçüm, şunları anlattı: 

“Konut kiralamalarında mülk sahibi olan kiralayan, istediği kira bedeli ödenmeyince, kiracı aleyhine ilk kira akdi kurulurken alınan boş tahliye taahhüdünü doldurup işleme koyuyor. Öncelikle kiralayanın talep ettiği fahiş miktardaki kira bedelinin ödenmemesi üzerine ilk kira akdi kurulurken alınan ve tarih kısmı boş bırakılan tahliye taahhütlerinin geçersiz olacağına ilişkin yasal düzenleme getirilmelidir. Böylelikle fahiş miktardaki kira artışlarının büyük oranda önüne geçilebilir.” 

 

"Kira krizine yüzde 25 sınırı da çare olmadı" haberi, 29 Haziran 2023 tarihinde yazılmıştır. 29 Haziran 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Kira krizine yüzde 25 sınırı da çare olmadı haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kira krizine yüzde 25 sınırı da çare olmadı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 21 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

SON HABERLER
  1. 09:51 Ayhan Bora Kaplan soruşturması: İşte tutuklanan polis müdürlerinin ifadeleri
  2. 09:46 Memleket Partisi: Parti kapatılmadı binayı taşıdık
  3. 09:43 Eski eşi tarafından bıçaklanan kadın isyan etti: ‘Bu adamı nasıl serbest bırakırsınız?’
  4. 09:28 Sauber, yeni donanım sayesinde kritik bir soruna çözüm getirmeye hazırlanıyor
  5. 09:25 Fatih Ürek'in 5 katlı malikanesi: Evi boyatmak için istenen para ağızları açık bıraktı
  6. 09:18 Cumhurbaşkanlığının adı kullanılmış: TÜGVA'nın eski yöneticisi dahil 3 kişiye dolandırıcılık davası
  7. 09:13 Karar yazarı Elif Çakır: Erdoğan’dan mesleğe yeni başlayan yargıçlara hak, hukuk, adalet tavsiyesi
  8. 09:12 Milli yas ilan edildi, bayraklar yarıya indi
  9. 09:04 Türkiye’den Romanya vatandaşlarına vize muafiyeti
  10. 09:00 CHP: Erdoğan seçimden ders almamış, yargıya müdahalede ısrarcı
  11. 08:48 Nuray Babacan: Cumhurbaşkanı Danışmanı oturtulduğu yeri beğenmedi, valiyi fırçaladı
  12. 08:44 İslam Memiş tarih verdi: Altın ve gümüşte yeni rekorlar yolda
  13. 08:37 Menzil şeyhi: Lüks ve şatafattan uzak durun
  14. 08:33 Dizi oyuncuları birbirine girdi: 'Cannes'da çıplaklık' tartışması
  15. 08:30 Ece Erken, arkadaşı ve eski eşinin fotoğrafını görünce sert konuştu: Alıştım şerefsizlere
  16. 08:26 ABD’li rapçi canlı yayında yanlışlıkla kendisini vurdu
  17. 08:22 Kişi başı borç 77 bin TL: 40.3 milyon vatandaşın 3,1 trilyon borcu var
  18. 08:18 Tasarruf tedbirlerine uymadı: Bakanlık için 15 katlı bina kiralandı, içi tamamen yenilendi
  19. 08:15 Muharrem İnce'den Erdoğan'ın 'milli yas' ilanına tepki
  20. 08:09 Çetin Doğan: Üstüme vazife olmayan konuda talimat verdiğimi gösterin kendimi yakarım
Ekonomi Haberleri