Kırklareli'nde Koleda festivali rüzgarı

Kırklareli'nde Koleda festivali rüzgarı

Kırklareli'nde Koleda festivali rüzgarı Kırıklareli'nin Babaeski ilçesinde, bin yıllık Balkan geleneği olan Koleda festivali gerçekleştirildi. Festivale yoğun ilgi gösteren vatandaşlar, Kırıklareli sokaklarında doyasıya eğlendi.

Kırklareli'nin Babaeski ilçesine bağlı Büyükmandıra Beldesi'nde, yıllardır süregelen ve 6 yıldır düzenlenen "Koleda" geleneği, bu yıl da coşkuyla yaşandı. Bin yıllık geçmişi olduğuna inanılan bu gelenekte, Büyükmandıra'da bir araya gelen vatandaşlar, beyaz çarşaf giyip yüzlerini boyayarak festival havasında bir kutlama gerçekleştirdi.

GELİRKEN KORKU HİKAYELERİ, GİDERKEN MEŞALELER
Geleneksel ritüeller arasında yer alan korku hikayelerinin anlatılmasıyla başlayan etkinlik, halkın toplanıp kabak tatlısı pişirmesiyle devam etti. Meşalelerle donatılmış kalabalık, evlerin camlarına vurarak içeridekileri korkutma geleneğini sürdürdü. Geleneğe göre, kabak tatlısı pişirenlerin korkmadığı, ancak tatlı yapmayanların korku hikayeleriyle ürktüğü bir inanış etrafında şekillenen etkinlik, yıllardır sürdürülen bir kültürel miras olarak kutlanıyor. Büyükmandıra Belediye Başkanı Ersan Çölgeçen, festivale dair açıklamalarda bulundu. 

"Bu gecede, kışın en soğuk zamanlarında makaslarımızı iple bağlayıp, kilimin altına atıp evcil hayvanlarımızın yırtıcı hayvanlardan korunduğuna inanıyoruz. Fırınlarımıza, kuzinelerimize tabaklarımızı atıp, kokusuyla kötü ve karamsar olayların olmayacağına inanıyoruz. Koleda'mız yaklaşık 1000 yıllık bir gelenek ve beldemizde 6 yıldır kutluyoruz. Trakya'dan katılım yüksek oluyor, vatandaşlarımızla beraber eğlenip kışın kasvetli ruhundan arınıyoruz. Kadınlarımıza da çok teşekkür ediyoruz, 2 aydan beri uğraşla bu etkinliğe hazırlandılar, onlara da çok teşekkür ediyorum. Her şeye bir kadın elinin değmesi olayı daha güzel hale getiriyor, onlara çok teşekkür ediyorum" dedi.

 

İNSANLARI EĞLENDİRME AMACIYLA GERÇEKLEŞEN ETKİNLİK

Ali Arda Akay (13) ve ailesi, bir etkinliğe katılarak geleneksel bir ritüeli yaşayacakları için heyecanlı olduğunu dile getirdi. Akay, "İnsanları korkutacağım, 1000 yıllık bir gelenek olduğunu biliyorum. Çok eğleneceğimi düşünüyorum. Arkadaşlarımızla beraber katılıyoruz. Makyajımı da ben seçtim, özel yaptırdım. İnsanların camlarını çalıp, kendimi gösterip kaçacağım" dedi.

KOLEDANIN GELENEKSEL KUTLAMALARI

Agah Temurlenk, Çorlu'dan gelen bir diğer katılımcı ise Koleda'nın yıllardır süregelen ve coşkuyla kutlanan bir gelenek olduğunu vurguladı. Temurlenk, "Her sene yapıldığı için coşkuyla kutlanıyor. Bölgede tüm Trakyalıları toplayan bir etkinlik. Biz de her sene katılıyoruz. Bir konser etkinliği olacak, daha sonra çeşitli gösteriler ve eğlenceler olacak. İnsanların pencerelerine vuruyoruz, korkutuyoruz. Böyle bir gece" dedi.

"Kırklareli'nde Koleda festivali rüzgarı" haberi, 06 Ocak 2024 tarihinde yazılmıştır. 06 Ocak 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Kırklareli'nde Koleda festivali rüzgarı haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kırklareli'nde Koleda festivali rüzgarı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 28 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:DHA

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 21:04 Tek Kartta Ehliyet ve Kimlik Bir Arada! Artık Daha Kolay!
  2. 21:02 İspanyol entelektüeller ve sanatçılar, Gazze'deki şiddeti sonlandırma çağrısı yapıyor
  3. 20:54 Dünya otomotiv devi iflasını ilan etti!
  4. 20:51 İsrail Ordusu: "Gazze'ye her zamankinden daha fazla yardım gidiyor"
  5. 20:47 Trabzon'da uçuşlara sis engeli: Bazı seferler iptal edildi
  6. 20:44 Merkez Bankası kredi kartı faiz oranlarını artırdı
  7. 20:41 Hakan Fidan, AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile bir araya geldi
  8. 19:50 MotoGP Jerez'de Bagnaia'nın Zaferi: Marquez Podyuma Geri Döndü!
  9. 19:40 WCK, Gazze'de Yardım Faaliyetlerini Yeniden Başlatıyor
  10. 19:13 ABD İç Yazışmasında: İsrail'in ABD Silahlarını Kullanımı Hukuka Aykırı mı?
  11. 19:13 ABD İç Yazışmasında: İsrail'in ABD Silahlarını Kullanımı Hukuka Aykırı mı?
  12. 19:02 Üniversitelerde Filistin'e Destek Protestoları Dünya Çapında Yayılıyor
  13. 18:57 Rotterdam'da McDonald's Önünde İsrail Protestosu
  14. 18:40 Çamaşır Yıkarken Herkes Aynı Hatayı Yapıyor: Bu Ürünü Ayrı Yıkamalıymışız!
  15. 18:38 Göztepe Efsanesi Yeniden Süper Lig'de! 2 Yıllık Hasret Bitti!
  16. 18:38 Yaşlanma Sorunu Çözüldü Mü? Eczacı Müderrisoğlu Gençlik Formülünü Açıkladı!
  17. 18:38 Türkiye'den Tarihe Geçecek Hamle: Doları Sarsacak Dev Gelişme Ortaya Çıktı!
  18. 18:26 Türkiye, Rusya'ya Bağımlılığı Azaltmak İçin ExxonMobil'den LNG Satın Almayı Planlıyor
  19. 18:17 İsrail'in Batı Şeria ve Kudüs Baskınları Artıyor: 15 Filistinli Gözaltında
  20. 18:10 Ukrayna Başkomutanı: Rusya İle Cephe Hattında Durum Kritik
Gündem Haberleri