Kirli bomba nedir?

Kirli bomba nedir?

Kirli bomba nedir? Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun Fransız mevkidaşı Sebastian Lekornu’ya Kiev tarafından olası bir ‘kirli bomba’ kullanabilme olasılığı hakkında bilgi verdiği bildirilmişti.

Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya Savunma Bakanı Bakan Sergey Şoygu'nun, Fransa Savunma Bakanı Sebastian Lecornu ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini bildirdi. Açıklamaya göre görüşme sırasında Şoygu, Fransız mevkidaşına Kiev tarafından olası bir ‘kirli bomba’ kullanılabileceği konusunda bilgi verdi ve bu durumdan duyduğu endişeyi dile getirdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Moskova'nın bu yönde bir açıklama yapmasının Rusya'nın 'kirli bomba' kullanacağı bir saldırı yapmaya hazırlanıyor olabileceği anlamına gelebileceğini ifade etti. Bu gelişmelerin ardından kirli bomba dünya gündemine geldi. Konuyu merak edenler, kirli bomba ile ilgili detayları araştırmaya başladı. Peki, kirli bomba nedir?

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Ukrayna'nın 'kirli bomba' kullanabileceği iddiasını Britanya ve Fransa'dan mevkidaşlarıyla pazar günü yaptığı telefon görüşmelerinde dile getirmişti. 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Moskova'nın bu yönde bir açıklama yapmasının Rusya'nın 'kirli bomba' kullanacağı bir saldırı yapmaya hazırlanıyor olabileceği anlamına gelebileceğini ifade etti. 

Rusya'nın Ukrayna'da işgal edilen topraklarda bulunan Zaporojye Nükleer Santrali ile dünyayı "radyoaktif bir felaketle" tehdit ettiğini belirten Zelenski, Moskova'nın Ukrayna'nın güneyinde bir barajı da yok etmeyi planladığını iddia etti. Kremlin, bu iddiaları yalanlıyor. 

ABD, Fransa ve İngiltere, Ukrayna'nın Rus topraklarında "kirli bomba" (radyoaktif içerikli bomba) kullanmaya hazırlandığı yönündeki Moskova'nın dile getirdiği iddiaları reddetti.

Kirli bomba nedir?

Radyoaktif maddelerin klasik patlayıcılarla birlikte kullanılarak etrafa radyasyon yayılmasının sağlanmasına “kirli bomba” deniliyor.

“Kirli bomba”, radyoaktif malzemeyi geleneksel patlayıcılarla birleştiren radyolojik bir silah olarak biliniyor. Silahın amacının, patlama bölgesi etrafındaki alanı radyoaktif malzeme ile kirletmek, öncelikle insanların bu bölgede kalmasını zorlaştırdığı belirtiliyor.

Bir nükleer silahın, “kirli bomba”dan farklı olarak, geleneksel patlayıcılarla elde edilebilecek yıkım ve hasardan çok daha fazla yıkım ve çevreye verilen zararı aşan bir patlama etkisi yaratmak için nükleer enerji yaydığı söyleniyor. 

"Kirli bomba nedir?" haberi, 24 Ekim 2022 tarihinde yazılmıştır. 24 Ekim 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Kirli bomba nedir? haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kirli bomba nedir? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 11 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Bozkurt Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:14 Bakanlıktan onay bekliyor: Maden sahası şirkete yetmedi, genişletmek için başvuruda bulundu
  2. 09:12 Afganistan'daki sellerde 50 kişi yaşamını yitirdi
  3. 08:55 Darülaceze iktidarın arka bahçesi oldu
  4. 08:50 Yıllardır bitmeyen proje ‘müjde’ oldu
  5. 08:44 Elektrikli otomobil yangınları çabuk ve güvenli bir şekilde nasıl söndürülür
  6. 08:38 Cenk Eren'e sahte saat şoku: Gerçeği 10 sene sonra öğrendi
  7. 08:34 Barış Arduç ile Hande Erçel başrolde buluşuyor
  8. 08:29 Ali Yerlikaya duyurdu: İki organize suç örgütü çökertildi: 33 kişi gözaltında
  9. 08:27 İkizi 11 yıl sonra doğdu
  10. 08:22 Bodrum katta yangın: Dumanlar tüm binayı sardı
  11. 08:19 Erdoğan açıkladı: Öğretmenlere yönelik fiillerde cezalar yarı oranında artırılacak
  12. 08:14 Murat Ağırel yazdı: Futbolda garip bir maç daha
  13. 08:10 Fehmi Koru: Sinan Ateş suikastını azmettirenlerin hesaba çekilmesini en fazla isteyenlerdenim
  14. 08:05 Meteoroloji'den İstanbul da dahil 29 ile sarı kodlu uyarı: Kuvvetli rüzgar ve sağanak yağışa dikkat
  15. 06:04 Milli Emlak duyurdu: Ankara'nın hemen yanında arazi edinme fırsatı!
  16. 05:58 İmamoğlu'ndan Batı'ya yönelik Netanyahu tepkisi: "Daha kaç kişiyi öldürmesi gerekiyor?"
  17. 05:52 Bu hobilerle uğraşanların zekası doğrulandı! Bilim insanları açıkladı
  18. 04:41 İsrail'in Gazze'ye saldırılarında bir gazeteci ve birçok kişinin hayatını kaybettiği bildirildi
  19. 03:24 Sürüden ayrılanı kurt kapar atasözünün anlamı
  20. 03:23 Su testisi su yolunda kırılır atasözünün anlamı
Dünya Haberleri