Kırmızı bültenle aranan IŞİD üyesine tahliye

Kırmızı bültenle aranan IŞİD üyesine tahliye

Kırmızı bültenle aranan IŞİD üyesine tahliye IŞİD’e üye olma gerekçesiyle Interpol’ün kırmızı bültenle aradığı Sanık Ayshat Rzaeva, 28 Haziran’da Ankara 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ilk kez hakim karşısına çıktı.

Duruşmada sanığın yurt dışına çıkış yasağıyla tahliyesine karar verildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, sanığın tahliyesine itiraz etti. Savcılık itiraz dilekçesinde, sanığın Suriye’de IŞİD terör örgütü kamplarında eğitim aldığını, Türkiye’ye kaçak yollarla giriş yaptığı, üzerinde çok sayıda örgütsel doküman, evinde ise örgüt üyelerine dağıtıldığı düşünülen yüklü miktarda para ile ziynet eşyalarının ele geçirildiği aktarıldı.

Odatv’nin haberine göre sanık Ayshat Rzaeva’nın kırmızı bültenle aranırken yakalandığı, Türkiye’de sabit ikametgahının bulunmadığı, yurt dışına kaçma ihtimalinin yüksek olduğu vurgulanan dilekçede, adli kontrol hükümlerinin bu aşamada yetersiz kalacağından yeniden tutuklanması talep edildi. Ankara 26. Ağır Ceza Mahkemesi, itiraza ilişkin nihai kararı vermesi için dava dosyasını sonraki mahkemeye gönderdi.

Ankara 27. Ağır Ceza Mahkemesi, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının itirazını yerinde görerek, 5 Temmuz’da sanık hakkında “tutuklamaya dönük yakalama kararı” çıkardı.

Avukatlarıyla Ankara Adliyesine gelerek hakim karşısına çıkan Rzaeva, bir otele yerleştiğini, iki çocuğunun devlet korumasında bulunduğunu, tahliye edilmesinin üzerinden bir hafta geçmesine rağmen kaçmadığını söyledi.

Mahkeme de sanığı, dosyada yurt dışına kaçacağına dair kuvvetli şüphe bulunmadığı gerekçesiyle oy çokluğuyla tahliye etti.

Karara şerh koyan üye hakim, sanığın yabancı uyruklu olduğu, Türkiye’de bilinen bir ikametgahının olmadığı, bu nedenle kaçma şüphesi olduğu gerekçesiyle tutuklanması yönünde oy kullandı.

İDDİANAMEDEN

Rzaeva hakkında hazırlanan iddianamede sanığın Suriye’de kaldığı dönemde IŞİD’den eğitim aldığı, “Um Ahmed” ve “Um Yahya” kod adıyla örgüt künyesine kaydedildiği, ayrıca Türkiye’de hakkında örgüt üyeliğinden işlem yapılan kişilerle irtibatının tespit edildiği bilgileri yer aldı.

Sanıkta ele geçirilen para ve ziynet eşyasının örgütsel yapılanma içinde elde edildiği bildirilen iddianamede, “Rzaeva’nın IŞİD’in üst düzey mensuplarıyla irtibat halinde bulunduğu, terör örgütü içerisinde faaliyet yürüttükten sonra Türkiye’ye döndüğü ve Suriye’den gönderilen paraları Ankara’da örgüt mensuplarının eş ve çocuklarına dağıttığı, aynı zamanda örgüte katılacak kişilerin ihtiyaçlarını karşılamak için bu paraları kullandığı tespit edilmiştir.” ifadeleri kullanıldı.

Sanığın cep telefonunda IŞİD’e ait örgütsel doküman, video ve fotoğrafın bulunduğu aktarılan iddianamede, “Telefonda ayrıca canlı bomba eylemini gerçekleştirecek terör örgütü mensuplarını belirlemek için kura çekildiğini gösteren görüntülerin yanı sıra araç ile yapılan bir saldırı anını gösteren kayıtların olduğu görülmüştür.” denildi.

Ayshat Rzaeva, “silahlı terör örgütüne üyelik” suçundan 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor.

IŞİD’İN KARA DULLAR BİRİMİNDEN

Ayshat Rzaeva IŞİD’in “Kara Dullar” olarak adlandırılan canlı bomba eylemleri yapan birimi içinde görev alıyordu. İki eşi de Suriye’de ölen Rus kökenli Ayshat Rzaeva ABD’nin Suriye’de IŞİD üyelerini tuttuğu Hol Kampı’ndan kaçarak 2021 yılında Türkiye’ye geldi. Türkiye’ye geldiği bilgisini alan Ankara Terörle Mücadele ekipleri tarafından geçen yıl yakalanan Ayshat Rzaeva ifadesinde şöyle demişti:

“Eşim savaşırken ölünce yine IŞİD’de savaşçı olan Azerbaycan vatandaşı bir örgüt üyesiyle evlendim. Suriye’de IŞİD tarafından verilen evde kaldım. İkinci eşim de IŞİD adına savaşırken öldü. Suriye’den kaçmak isterken ABD ve PKK tarafından yakalanarak, Hol kampına götürüldük. Hol kampında bir süre kaldıktan sonra IŞİD adına savaşırken ölen örgüt üyelerinin eşleriyle kamptan kaçtık. İnsan kaçakçılarıyla anlaşarak Hatay üzerinden kaçak yollarla Türkiye’ye girdik. Hatay’dan sonra İstanbul, Konya ve Ankara’da IŞİD tarafından kiralanan evlerde kaldım.

 

"Kırmızı bültenle aranan IŞİD üyesine tahliye" haberi, 08 Temmuz 2022 tarihinde yazılmıştır. 08 Temmuz 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Yargı kategorisi altında bulunan Kırmızı bültenle aranan IŞİD üyesine tahliye haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kırmızı bültenle aranan IŞİD üyesine tahliye 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yargı konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:22 Hamas ve İslami Cihad, Filistinlilere İsrail askerlerine karşı mücadele çağrısı yaptı
  2. 01:22 Zeybekci'den İsrail açıklaması: "Bebek katliamını kınıyoruz ama ticaret anlaşmamız var"
  3. 01:16 CHP'li Durmaz açıkladı: Tokat’taki HES’ler fay hattı üzerinde
  4. 01:14 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan enflasyon açıklaması geldi
  5. 01:11 Sayılar hayatınızı mahvedebilir!
  6. 01:09 Elazığ'da kan dondurucu olay! Okul müdürü 9 kız öğrenciyi taciz etti
  7. 01:07 Tokat depreminin ardından gözler oraya çevrilmişti: Büyük bir deprem olacak mı?
  8. 01:05 Colorado’da yeni yasa: Beynimizin yeni haklara ihtiyacı var
  9. 01:00 Trabzonspor'un yeni orta sahası, İskoçya'da bulundu! Kulüp, İngiliz orta saha oyuncusuna adım attı
  10. 00:56 Tasarrufu kim yapacak? Bakan Şimşek açıkladı
  11. 00:49 Fed'in belirttiğine göre, enflasyon finansal istikrar açısından en büyük risk olarak algılanıyor
  12. 00:43 Fenerbahçe'nin Avrupa'dan kazandığı gelir açıklandı
  13. 00:38 Rusya açıkladı: Kıtalararası balistik füze denememiz başarılı oldu
  14. 00:35 Gazze saldırıları İsrail'in borcunu 2023'te iki katından fazlaya çıkardı: Maliyeti fazla oldu
  15. 00:32 Beypazarı'ından 'bor' iddialarına açıklama geldi: Mevzuat farklılığından kaynaklı
  16. 00:26 Fed açıkladı: Enflasyon en büyük finansal risk olarak görülüyor
  17. 00:13 Elektrikli otomobiller baş ağrısı mı yapıyor? İşin sır fren sistemiyle açıklandı
  18. 00:11 Türkiye milyarlarca dolarlık dev yatırımı daha kaçırdı!
  19. 00:09 Audi'lerin bagajlarındaki rakamlar ne anlama geliyor? İşte güç tablosunun sırrı!
  20. 00:06 Ucuza lüks otomobil arayanlara iyi haber geldi! Yeni Citroen C3 Aircross size göre olabilir
Yargı Haberleri