Kışladağ Altın Madeni: Yöre Halkının 'Cehennem Çukuru' İtirazı
Kışladağ Altın Madeni: Yöre Halkının 'Cehenn... Uşak’ın Eşme ilçesindeki Kışladağ Altın Madeni, yöre halkı tarafından "cehennem çukuru" olarak adlandırılıyor. Komisyon, Erzincan İliç'teki maden kazasından sonra Kışladağ'ı ziyaret etti. Ancak köylüler, madenin çevreye verdiği zararları vurgulayarak, TÜPRAG'ın işletmeciliğini eleştiriyor.
Uşak’ın Eşme ilçesindeki Kışladağ Altın Madeni, yöre halkı tarafından "cehennem çukuru" olarak adlandırılıyor. Yerel halk, madenin çevresel zararlarını belgeleyen bir rapor hazırladı.
Erzincan İliç’te, Anagold'a ait altın madeninde meydana gelen ve 9 işçinin hayatını kaybetmesine yol açan siyanürlü liç yığını çökmesi sonrası Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı tarafından "Erzincan İliç Maden Kazası Meclis Araştırma Komisyonu" kuruldu.
Komisyon, ülke genelindeki altın madenlerini incelemek amacıyla Uşak’ın Eşme ilçesindeki Kışladağ Altın Madeni’ni ziyaret etti. Komisyon üyeleri, 10 AK Partili, 5 CHP'li, 2 DEM Partili, 2 MHP'li, 2 İYİ Partili ve 1 Saadet Partili olmak üzere toplam 22 milletvekilinden oluşuyordu. Ziyaret sonrası TÜPRAG, sosyal medya üzerinden bir açıklama yaparak, "Yönetim Kurulu Başkanımız Mehmet Yılmaz, Türkiye’deki madencilik sektörünün güncel durumu ve Kışladağ işletmesindeki üretim süreçlerine ilişkin komisyon üyelerini bilgilendirdi" ifadelerini kullandı. Ancak köylüler, bu bilgilerin gerçeği yansıtmadığını savunuyor.
Uzun yıllardır altın madenine karşı mücadele eden Uğur Sümer, raporunda dikkat çekici detaylara yer verdi. Sümer, komisyonun ziyaretinin "İliç’te kaza oluyor da Kışladağ’da neden olmuyor?" sorusuna cevap aramak için yapıldığını ifade etti. "TÜPRAG’ın Kışladağ’da siyanürle örnek bir altın işletmeciliği sergilediğini öğrenip, İliç’teki Anagold’a önerilerde bulunacaklar" diyen Sümer, komisyonun kararını eleştirdi. "Ortaokul çocuklarını bile inandıramayacakları bir tiyatro oyununda rol alıyorlar" şeklinde konuştu.
Madenin çevreye verdiği zararlara da değinen Sümer, "Yazın 26 derecede buharlaşan siyanür, yağmurla birlikte rüzgarın estiği yöndeki tüm köylerin bağlarını ve bostanlarını kurutuyor. Madenin 20-25 kilometre uzağındaki Caber, Cevizli ve Güneyköy gibi yerler bile siyanürlü yağmurdan etkileniyor. Yüzey suları tamamen kurudu, çeşmeler ve kuyularda su kalmadı. Yeraltı sularında da ciddi sıkıntılar yaşanıyor" dedi.
"Kışladağ Altın Madeni: Yöre Halkının 'Cehennem Çukuru' İtirazı" haberi, 19 Ağustos 2024 tarihinde yazılmıştır. 19 Ağustos 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Kışladağ Altın Madeni: Yöre Halkının 'Cehennem Çukuru' İtirazı haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kışladağ Altın Madeni: Yöre Halkının 'Cehennem Çukuru' İtirazı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 26 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.