Kıvılcım Arat: Yasa yapıcılar Homo/transfobik açıklamalarla katillerin sırtını sıvazlıyor

Kıvılcım Arat: Yasa yapıcılar Homo/transfobik açıklamalarla katillerin sırtını sıvazlıyor

Kıvılcım Arat: Yasa yapıcılar Homo/transfobi... LGBTİ Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kıvılcım Arat, LGBTİ''lere yönelik saldırılara ilişkin açıklamalarda bulundu

Hükümetin kadın düşmanı politikaları ve yasal düzenlemelerinin yanı sıra nefret söylemleriyle paralel olarak LGBTİ’lere dönük saldırılar da hız kazandı. Son zamanlarda nefret saldırıları ve cinayetlerde yaşanan artış trans kadın cinayetlerinin yaşanmasında da etkili oluyor.

TRANS KADIN ÖLÜMLERİNDE ARTIŞ

Mezopotamya Ajansı’ndan Necla Demir’in haberine göre; nefret söylemleri ve cezasızlık politikasıyla paralel olarak artan trans cinayetlerinin politik olduğunu belirten İstanbul LGBTİ Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kıvılcım Arat, “Yasa yapıcılar ve uygulayıcılar, homo/transfobik açıklamalarla katillerin sırtını sıvazlıyor” dedi.

2016 yılında nefret cinayeti sonucu trans kadın ve LGBTİ hakları savunucusu Hande Kader’in ölümüne ilişkin hiçbir gelişme yaşanmazken, peş peşe yaşanan ve çoğu zaman da kayıtlara dahi geçmeyen trans kadın ölümlerine her geçen gün yenileri ekleniyor. Bunun en son örneği de 25 Ağustos’ta İstanbul Beyoğlu’nda bir erkek tarafından öldürülen trans kadın Esra Ateş oldu. Gösterilen yoğun tepki sonucunda Ateş’i öldüren kişi yakalanarak tutuklandı.

TÜRKİYE EN ÇOK TRANS CİNAYETİ İŞLENEN ÜLKELER ARASINDA

Transgender Europe’un en son 2016 yılında yaptığı araştırmada dünya çapında bin 731 trans, cinsiyet kimlikleri yüzünden öldürüldü. Buna göre Türkiye en çok trans cinayeti işlenen ülkeler arasında Avrupa’da birinci, dünyada ise 9’uncu sırada yer aldı. Ocak 2008 ile Nisan 2016 tarihlerini kapsayan raporda, Türkiye’de 8 yılda kayıtlara geçmiş 43 trans cinayeti işlendi.

2018 yılının başından bu yana ise toplam 4 trans öldü, 11 trans da fiziksel saldırıya uğradı. Bu saldırı ve cinayetlerin yaşanmasında ise cinsiyet kimliği temelinde var olmayan koruma önlemleri ve translara nefret söylemleri ile hedef haline getirilmesi yatıyor. Yaşanan trans cinayetlerinin politik olduğunun altını çizen İstanbul LGBTİ Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kıvılcım Arat, bu durumu ortaya çıkaran nedenlere ilişkin konuştu. Cinayetlerin politik olduğunu her defasında dile getirdiklerini söyleyen Arat, bu durumu politikleştiren nedenlere ilişkin de şunları kaydetti:

“Sistematik olarak işlenen ve on yıllardır süregelen bir cinayetler serisi mevcut. Ve bu cinayetlerin işlendiği, hedef aldığı grup transeksüel kadınlar. Eceli gelip de ölen trans sayısı sadece iki kişi. Düşünün ki ortak bir kimliğe sahip bir topluluğun tüm mensupları ya öldürülüyor ya da intihara zorlanıyor. Hal böyle olunca bu cinayetleri politikleştiren durumlara bakmak gerekiyor. Cinayetin işlendiği andan itibaren kolluk, delilleri ya toplamıyor ya karartıyor. Üstüne bütün katillerin karakol ifadeleri de aynı. Yüzlerce cinayette aynı ifade, aynı akıldan çıkmışçasına bu katillere söyletiliyor. Örneğin cinnet geçiren katillerin, cinnet varsayımı mahkeme heyetince kabul edilir. Ama bir tanesi cinnet geçiren biri maktulün kıymetli eşyalarını neden yağmalar diye sormaz, sorulsa da cezai karşılığında bir indirim olmaz.”

TOPLUM, POMPALANAN NEFRETİ KENDİNE BENZEMEYENİN ÜSTÜNDE PATLATIYOR’

Arat, yasa yapıcıları ve uygulayıcılarının eşitlik taleplerini görmezden gelmesi, kulak tıkaması, homofobik ve transfobik açıklamalarla cinayetlere yol vermesinin katillerin sırtının sıvazlanması anlamına geldiğini belirtti. Arat yaşananlara şu sözlerle tepki gösterdi:

“Kamusal yaşamın bu derece kapatıldığı, devlet aygıtının katillere dönük desteği, kurumların sistemli birlikteliği bu cinayetleri politik hale getiriyor. Zaten kabul görmeyen, kamusal alandan yalıtılan translar toplumun yarısının terörist olarak nitelendirildiği, güvensizliğin, korkunun günlük bir yaşam pratiği haline getirildiği dönemlerde şiddetin en direk hedefi olarak yine trans kadınları hedefine alıyor. Toplum pompalanan bu nefreti kendine benzemeyenin üstünde patlatıyor. Cezasızlık durumu cinayetlerin önünü açarak hacmini büyütüyor ve sınırlı olan yaşam alanlarımızı daha sınırlı bir hale getiriyor. Bugün yaşanan bütün şiddet vakalarının beslendiği kaynak muktedir olanın bilinçli olarak yarattığı korku iklimine dayanıyor.”

"Kıvılcım Arat: Yasa yapıcılar Homo/transfobik açıklamalarla katillerin sırtını sıvazlıyor" haberi, 03 Eylül 2018 tarihinde yazılmıştır. 03 Eylül 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Kıvılcım Arat: Yasa yapıcılar Homo/transfobik açıklamalarla katillerin sırtını sıvazlıyor haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kıvılcım Arat: Yasa yapıcılar Homo/transfobik açıklamalarla katillerin sırtını sıvazlıyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 19 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:23 Erdoğan: "Felaket senaryoları yazarak ekonomi programını sabote etmek için çalışanlar var"
  2. 14:23 SpaceX’ten Yeni Starlink Fırlatması Gerçekleşti
  3. 14:18 Gökhan Gönül: Futbol Arenasından Antrenörlük Sahasına
  4. 14:10 Bankalar yarışıyor: Hangi banka emeklilere ne kadar promosyon miktarı sunuyor?
  5. 14:02 İslam Memiş’ten Çarşamba Uyarısı: Altın Yatırımcıları Hazır Olsun!
  6. 13:50 AKP'li Cumhurbaşkanı imzaladı: Atama ve görevden almalar gerçekleştirildi
  7. 13:50 CHP'den Ulaş Karasu: "Cumhurbaşkanı ve Bakanlar, Anayasa'yı çiğneyip AKP propagandası yapıyor"
  8. 13:50 Alman Perakende Devi: Galeria Karstadt Kaufhof’un Çöküşü
  9. 13:48 Kim Kardashian ve Blake Lively, Kate Middleton Hakkında Olayı Hakkında Espri!
  10. 13:45 Gaziantep’in Geleneksel Lezzetleri: El İşçiliğiyle Süslenen İftarlar
  11. 13:38 Javier Milei’nin 100 Günü: Tartışmaların Odağında
  12. 13:35 Ahmet Kural ve Çağla Gizem Şahin: Bebek Heyecanı!
  13. 13:21 Tehlike Altındaki Canlılar: İstanbul’da Skandal Müze Operasyonu
  14. 13:17 Filistinli yetkililer İsrail'in hiçbir duyuru yapmadan Refah'a saldırı başlattığını belirttiler
  15. 13:17 Elma Sirkesi: Kilo Dostu Mucize İçecek
  16. 13:16 Arat üstünü çizdi! Fernando Santos'un yerine Hollandalı hoca geliyor!
  17. 13:06 Okyanus Sıcaklıkları Rekor Kırıyor: Küresel Isınma Hızla Artıyor!
  18. 13:05 Son dakika! İsrail Refah'a hava saldırını başlattı
  19. 13:02 Koni Salyangozu: Denizlerin Görünmeyen Ölümcül Tehlikesi!
  20. 12:59 Trabzonspor Yardımcı Antrenörü Egemen Korkmaz konuştu: "İnsani olarak şiddete reaksiyon gösterdim"
Gündem Haberleri