Kızamıkta korkutan tablo. İstanbul’da başı çekiyor

Kızamıkta korkutan tablo. İstanbul’da başı çekiyor

Kızamıkta korkutan tablo. İstanbul’da başı ç... İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Başkan Yardımcısı Dr. Çınla Nişli Kaya, kızamık vakalarının İstanbul Avrupa yakasının iç kesimlerinde yoğunlaştığını söyledi

Son birkaç yıla kadar çocukluk çağı aşılama başarısında yüzde 98'lik aşılama oranlarıyla Avrupa'da ilk sıralarda yer alan Türkiye, pandemide birinci basamak aşılama süreçlerinin kesintiye uğraması, yoğunlaşan göç dalgaları ve özellikle son birkaç yıldır artan aşı karşıtlığı ve kararsızlığının da etkisiyle, Dünya Sağlık Örgütü'nün son verilerinde "kızamık vaka sayısında" Avrupa birincisi oldu. Uzmanlara göre Türkiye'de, 2013'den sonraki en büyük kızamık salgını yaşanıyor.

a1-001.jpg

DSÖ'nün 31 Mayıs 2023'de yayınladığı ve 2022 Mayıs ile 2023 Nisan tarihleri arasında tespit edilen kızamık vaka verilerini içeren son haritasına göre, ilk üç sırada Türkiye, Rusya ve Tacikistan yer aldı. DSÖ'nün Nisan ayında yayınladığı bir önceki verisinde, Türkiye iki, Tacikistan birinci sırada yer alıyordu.

a2-002.jpg

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, geçen günlerde bir açıklama yaparak kızamık açısından bir salgınının söz konusu olmadığını, tespit edilen hastaların kontrol altında olduğunu ve filyasyon çalışmalarının titizlikle yürütüldüğünü vurgulayarak, tespit edilen kızamık vakalarının yüzde 86'sının İstanbul'da olduğunu belirtmişti. İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Başkan Yardımcısı ve Bilim Komisyonundan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Çınla Nişli Kaya ise kızamıkta 3-4 aydır yaşanan artışın, son birkaç haftadır daha da yoğunlaştığını belirterek kızamık vakalarının İstanbul'da Avrupa yakasının iç ve kuzey kesimlerinde yoğunlaştığını kaydetti ve özellikle 9-18 ay arası çocuklarda kızamığa daha sık rastladıklarını söyledi.

a3-002.jpg

"EN ÇOK 9-18 AY ÇOCUKLARDA RASTLIYORUZ"

Dr. Kaya, "İstanbul'da özellikle son 3-4 aydır vakalarda artış yaşıyoruz. Son 3-4 haftadır da kızamık vakalarını daha yoğun yaşıyoruz. Bizim ilçemizde (Eyüp), çok yoğun olmamakla birlikte, bazı bölgelerde maalesef çok daha fazla. Avrupa yakasının iç ve kuzey kesimlerinde daha fazla görüyoruz vakaları. Vaka sayısının fazla olduğu bölgeler maalesef aşı kararsızlığı veya reddiyle paralellik gösteriyor. Özellikle Avrupa yakasının iç ve kuzey kesimlerinde bunu daha fazla görüyoruz. Maalesef özellikle 9-12 ay ve 12-18 ay çocuklarda çok görüyoruz kızamığı. Bunlar da aşıları yaptırılmamış çocuklar. Aşı kararsızlığının en önemli sebeplerinin başında inançlar ve bir kesimin de aşı içerisindeki bazı maddeler nedeniyle aşının zararlı olduğunu düşünmeleri geliyor. Kovid salgını sonrası, çocukluk çağı aşılarını yaptırmama konusunda artış yaşandı. Aşıya güvensizlik arttı" dedi.

a4-002.jpg

"SADECE AŞI YAPTIRMAYANIN SORUNU DEĞİL"

Kızamık açısından özellikle gebeler, bağışıklığı baskılanmış kişiler ve aşısız çocukların büyük bir tehlike altında olduğunu kaydeden Dr. Kaya, şunları söyledi: "Kızamık çok kolay bulaşıyor, çok hızlı ilerliyor ve hastalığın kesin bir tedavisi de yok. Sadece semptomları yani şikayetleri giderecek tedaviler verebiliyoruz. Böyle olunca da zatürre gibi ağır akciğer enfeksiyonlarına, beyin enfeksiyonlarına, merkezi sinir sistemi enfeksiyonları (ensefalit) gibi uzun dönemde etkili olacak enfeksiyonlara sebep oluyor ve maalesef hasta kayıpları ya da hasarlarla karşılaşabiliyoruz. Çok ciddi bir halk sağlığı problemi. Maalesef aşı yaptırmayan kişinin sadece kendi sorunu olmuyor; ülkemizin, hatta dünyanın problemi haline geliyor aşı karşıtlığı."

a5-001.jpg

KIZAMIK GEÇİREN ÇOCUKTA 8-10 YIL SONRA BEYİN İLTİHABI RİSKİ

Çocuğun kızamığı geçirip bağışık olması yönündeki yaklaşımın da son derece tehlikeli olduğuna işaret eden Dr. Kaya, özellikle 2 yaş altı çocukların kızamık geçirdikten sonra virüsün vücutta sessiz bir şekilde kalıcı hale gelerek yıllar sonra sakatlık ve hatta ölüme yol açabilen SSPE tablosuna yol açabildiğini söyleyerek şu bilgileri verdi:

"Bu hastalığı geçirdikten sonra virüs vücutta saklı kalabiliyor ve 8-10 sene sonra SSPE diye bir hastalık var, pan-ensefalit yani beyin iltihabı. Bunu geçirebiliyor çocuk. Bu da çocuklarda daha kalıcı bir hasara yol açıyor, merkezi sinir sistemi hasarları yaşanıyor ve enfeksiyonlardan dolayı kaybedebiliyoruz çocukları. O yüzden aşılanmak, her zaman enfeksiyonu geçirmekten çok daha güvenli ve değerli."

"OKULLAR AÇILDIĞINDA BULAŞ DAHA DA ARTACAK"

Dr. Çınla Nişli Kaya, okullar açıldığında kızamık vakalarında çok daha yoğun bir artış yaşanacağına dikkat çekerek eksik aşılı ya da aşısız çocukların ailelerine seslendi ve aşılarını bir an önce yaptırmaları gerektiğini kaydetti. Dr. Kaya, "Kızamık, damlacık ve temasla bulaşan bir enfeksiyon olduğu için, okullar açıldığında bulaşma hızı daha da artacak. Mevsim itibariyle üzerine grip veya rinovirüs gibi başka bir takım viral enfeksiyonlar da ekleneceği için teşhis edilmesi, vakaları ayırmak çok daha zor olacak. Çok daha kombine, daha zor tedaviler vermek zorunda kalacağız. O nedenle Eylül'e bırakmadan, okullar kapalıyken eksik aşılı olanların aşılarını tamamlatmasını öneriyoruz" dedi.

a6-001.jpg

"AŞI SIKINTISI YOK, 9-12 AY VE 4'ÜNCÜ YAŞTA YAPILIYOR"

Kızamık aşılarının çocukluk çağı aşı takviminde 12'nci ay ve 4'üncü yaşta yapıldığını belirten Dr. Kaya, son yıllarda vakalardaki artış eğilimi nedeniyle Sağlık Bakanlığı'nın talimatıyla 9'uncu ayda da bir aşı dozu eklendiğini belirterek şunları söyledi: "Aşılanmamış olan tüm çocukları için aile sağlığı merkezlerimize davette bulunuyoruz.1970'ten beri uygulanan bir aşı bu. Klinik çalışmaları bitmiş bir aşı. Canlı bir aşı evet ama en fazla yapıldığı gün kolda hafif bir ağrı, hafif ateş, belki bir halsizlik yapabilir. Onun dışında çok büyük bir yan etkisi yok. Güvenliği klinik olarak da kanıtlanmış bir aşı. Önceleri birinci yaş ve ilkokul çağında aşılama yapılıyordu. Şimdi ilkokul aşılaması 4 yaşa çekildi. Aile sağlığı merkezlerimizde kızamık, kızamıkçık, su çiçeği aşısı birlikte yapılıyor ve aşı temininde hiçbir sorunumuz yok. Aile hekimliklerinize, hemşirelerinize başvurarak aşınızı kontrol ettirebilirsiniz. Eksik aşısı olanlar hemen aşılanabilir. Özellikle 9-12 aydaki çocuklarımız için bu çok önemli. Lütfen ihmal etmeyin."

"Kızamıkta korkutan tablo. İstanbul’da başı çekiyor" haberi, 16 Temmuz 2023 tarihinde yazılmıştır. 16 Temmuz 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Kızamıkta korkutan tablo. İstanbul’da başı çekiyor haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kızamıkta korkutan tablo. İstanbul’da başı çekiyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 23 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı
SON HABERLER
  1. 22:31 Kayıp olarak aranan 34 yaşındaki sosyal medya fenomeni hayatını kaybetmiş olarak bulundu
  2. 22:30 Okan Buruk şikayet edince Demirel'den cevap geldi!
  3. 22:28 Kayıp Aranan Fenomenin Sonu: Denizden Cansız Bedeni Çıkarıldı!
  4. 22:20 Narin Güran cinayetinde kritik görüntüler Londra’da! Davada düğüm çözülüyor!
  5. 22:19 Mersin’de Kayıp Olarak Aranan Sosyal Medya Fenomeninin Cansız Bedeni Bulundu
  6. 22:12 Volkan Demirel açıkladı: "14'e 10 oynadık. 1-0 iyi sonuç"
  7. 22:12 Lise öğrencisinin yaşamını yitirdiği bıçaklı kavgada 1 tutuklama
  8. 22:12 10 Yılda Kiralar %70 Arttı: Barselona Halkı Ayakta
  9. 22:12 Anteni temizleye çıktığı çatıdan düşen yaşlı adam hayatını kaybetti
  10. 22:12 Buruk Bodrum maçının ardında konuştu: "Bu zor ortamdan kazanarak çıkmak önemli"
  11. 22:11 Aday Havuz Sistemi, 50 bin iş arayan kişiyi işverenlerle eşleştirdi
  12. 22:03 Yenidoğan Çetesi lideri Fırat Sarı hakim karşısında: İtiraflar üst üste geldi!
  13. 22:03 Sakarya'da bir vatandaş kazara arkadaşını vurdu
  14. 22:03 Okan Buruk saha eleştirisinde bulundu: 'Bir tür hesaplar yapılmış'
  15. 22:03 Maç Sonu Gerginliği! Galatasaraylı Oyuncular Arasında Tartışma!
  16. 22:03 Yoğun kar yağışı sebebi ile Anadolu Otoyolu'nda ulaşım durdu
  17. 21:35 LPG piyasasında 'EPDK Başvuru Sistemi' değişikliği yapıldı
  18. 21:20 Tunceli’de Gerginlik Tırmanıyor: Eş Başkan Orhan Hakkında Karar Çıktı!
  19. 21:14 CHP Liderinden Sert Mesaj: Tarikatlara Değil, Çocuklara Yurt Yaptık!
  20. 21:04 Beklenen Marmara Depremi İçin Tarih Verildi
Sağlık Haberleri