Kızılay'da kana yüzde yüz zam

Kızılay'da kana yüzde yüz zam

Kızılay'da kana yüzde yüz zam Depremde çadır satması ile gündeme gelen Kızılay, 23 Mart itibarıyla 502 TL olan bir poşet kanı 980 TL yapmış oldu.

CHP Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, Kızılay’ın kan üstünden yapmış olduğu fiyat artışlarını eleştirdi. İlgezdi, "Böyle bir zamanda kana SGK üstünden zam yapmak, yağmur yağıyorken şemsiye satmaya benzer. SGK’nın içini boşaltmak demek vatandaşlarımızı parasız sıhhat hizmetlerinden de yoksun bırakmak demektir" dedi.

6 Şubat depremlerinde felakete gereken desteği vermediği ve derneklere çadır satması nedeniyle eleştiri ve tepkilerin hedefine oturan Kızılay son olarak kan stoklarındaki düşüşle gündeme gelmişti. Yaşananların ardından kan bağışının azalması stokların asgari düzeyin altına inmesine sebep olmuştu.

 

Başta muhalefet olmak üzere kuruma kan bağışı çağrıları yapılmıştı. Stoklar çağrılar sonrası toparlanma eğilimine girerken Kızılay yeni bir konuyla gündem oldu. Kurum 23 Mart itibarıyla 502 lira olan bir torba kanın fiyatını 980 lira yaptı. Konuyu gündeme getiren CHP İstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi fiyat artışına ilişkin sert eleştirilerde bulundu.

VATANDAŞTAN BEDAVA ALINAN KAN HASTANELERE SATILIYOR

Akkuş İlgezdi, “155 yıllık devlet kurumu Kızılay halktan bedava aldığı kanı KDV’si sıfır ürün olarak hastanelere satıyor. Kızılay Başkanı Kerem Kınık’ın ‘SGK’ya verdiğimiz kandan zarar ediyoruz’ açıklamaları insan hayatına bakış açılarının ve Kızılay’ın kurumsal kimliğinden ne kadar uzaklaştığının kanıtıdır.

Skandallarına yeni skandallar ekleyen Kızılay, kan saklama koşullarını bahane ederek yüzde yüze yakın bir zamla bir torba kanın fiyatını 502 TL’den 980’e çıkararak Sosyal Güvenlik Kurumu’na büyük bir maddi külfet yüklüyor. Bu durum kabul edilemez. Depremin açtığı yaralar henüz sarılamamışken yapılan bu hamle vicdansızlıktır” dedi.

Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, konuya ilişkin açıklamalarına şu ifadelerle devam etti:

SGK’YA MADDİ KÜLFET

Özel Hastanelerde tedavi gören hastalarımız, sağlık hizmetlerine ücretli erişebildiği için kanı da ücretli bir şekilde almış oluyorlar. Devlet hastanelerinde ise vatandaşın cebinden kan parası çıkmadığını iddia eden Kızılay bir şeyi atlıyor veya görmezden geliyor. 502 TL olan bir torba kanın parasını 980 TL yapan Kızılay, bu parayı SGK’dan yani devletten tahsis ederek yine vatandaşın cebinden çıkarmış oluyor. Devlet kurumları vatandaşın vergileriyle dönmüyor mu? Bunu sokaktan geçen bir çocuğa dahi sorsanız bilecekken Kızılay yetkilileri bunu bilmiyor mu? Kısacası Kızılay dolaylı yollardan da olsa kanın ücretini yine vatandaşın cebinden çıkarmanın yolunu bulmuş.

Kızılay’a olan güvenin yerle bir olmasına rağmen alternatifsiz bir kuruluş olmasından dolayı kan bağışı çağrısını da yineleyen Akkuş İlgezdi, sözlerine şöyle devam etti:

'11 İLDE EN ÇOK İHTİYAÇ OLAN KANA ZAM YAPIYORLAR'

Kızılay, Kızılay yetkililerince bilinçli bir şekilde itibar kaybına uğratılıyor ve uğratılmaya da devam ediliyor. Bilinçli diyorum çünkü ancak bilinçli bir şekilde bu kadar büyük hatalar sıralanabilirdi. 6 Şubat Kahramanmaraş depremindeki çadır skandalını daha unutmadık. Son zamanlarda kan stoklarının azaldığına dair iddialar daha gün yüzüne çıkmadı. Kızılay Genel Başkanı hakkında ve kurum hakkında şaibeli ticari ilişkilerin iddiaları da ortadayken, daha 2 ay önce büyük bir doğal afet yaşamışken ve 11 ilimizde en çok ihtiyaç olan şeyin kan olduğu gerçeği gün gibi ortadayken böyle bir zamanda kana SGK üzerinden zam yapmak, yağmur yağıyorken şemsiye satmaya benzer. SGK’nın içini boşaltmak demek vatandaşlarımızı ücretsiz sağlık hizmetlerinden de mahrum bırakmak demektir. İnsan hayatını ticarileştiren, sağlık hizmetlerini piyasalaştıran bu anlayışın tam da karşısındayız.

"Kızılay'da kana yüzde yüz zam" haberi, 25 Nisan 2023 tarihinde yazılmıştır. 25 Nisan 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Kızılay'da kana yüzde yüz zam haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kızılay'da kana yüzde yüz zam 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 18 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:10 Üsküdar'da Emekliye Şantaj İddiasıyla Korkunç Kaçırma Olayı
  2. 15:05 Kırım Tatar Sürgünü 80. Yılında: Acılar Hatırlandı, Baskılar Kınandı
  3. 14:56 Ebeveynlerin Akademik Beklentileri ve Cinsiyet Önyargısı: Yeni Araştırma Buluşları
  4. 14:54 Erzincan'daki Maden Faciası: Siyanürlü Toprak Kayması ve İşçilerin Karşılaştığı Yeni Tehlike
  5. 14:50 TCMB Faiz Kararı Heyecanla Bekleniyor: Ekonomistler Sabitlik Öngörüyor
  6. 14:44 Zeytinburnu Açıklarında Kaçak Sigara Operasyonu: 144,280 Paket Ele Geçirildi
  7. 14:40 Kim Jong-un Onaylı Yeni Balistik Füze Testi
  8. 14:28 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Çin'i Barış Görüşmelerine Katılmaya Davet Etti
  9. 14:22 Eyüpspor, Süper Lig'e Kalıcı Olmak İçin Transfer Çalışmalarına Başladı
  10. 14:19 Cannes'a gidemeyen ünlü isim kim? Güya Hande Erçel'i kıskanmış!
  11. 14:17 Ticaret Bakanı: Stokçuluk ve Fahiş Fiyatlara Sert Tedbirler Geliyor
  12. 14:11 Lionel Messi'nin Barcelona Transferini Belgeleyen Peçete, Rekor Fiyata Satıldı!
  13. 14:09 O Sanatçının Cinsellik İtirafı Olay Olmuştu! Gökhan Özen gündem oldu!
  14. 13:44 Bir gramını bile satmayın! Altın çok değerlenecek, o tarihe kadar tutan kazançlı çıkacak!
  15. 13:43 Türkiye'nin Savunma Sanayisi Zaferi: Bayraktar TB2 SİHA'ları Polonya'ya Teslim Edildi!
  16. 13:39 Seda ve Ümit Erdim Çiftinden Ayrılık Haberi!
  17. 13:32 Sabancı Holding, Türkiye'nin dört bir yanında büyük bir proje başlatıyor!
  18. 13:32 11 yıl sonra bu kadar yüksek seviyelere çıktı! Onu tercih edenler kazandı
  19. 13:32 Özel’den Türkan Saylan paylaşımı geldi: "Hepimize yol gösterdi"
  20. 13:30 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na 19 yeni il müdürü atanması gerçekleştirildi
Gündem Haberleri