KKM Girişi ve Çıkışı: TL'nin Yolculuğu ve TCMB'nin 833.4 Milyar TL'lik Zararı
KKM Girişi ve Çıkışı: TL'nin Yolculuğu ve TC... Türkiye'nin KKM sistemiyle tanışmasıyla TL değeri arttı ancak sonrasında dolar yükseldi. TCMB'nin raporuna göre KKM'nin zararı 833.4 milyar TL. Eski başekonomist Hakan Kara, bu deneyi tarihin en pahalı iktisat deneyi olarak nitelendirdi.
Türkiye'nin Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemiyle tanışması, TL'nin değer kazanmasına yol açtı. Ancak sonrasında doların yükselişiyle birlikte bu artış tersine döndü. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın 2023 Yıllık Raporu'na göre, KKM'nin zararı 833.4 milyar TL olarak açıklandı. Eski başekonomist Hakan Kara, bu durumu tarihin en pahalı iktisat deneyi olarak değerlendirdi.
Türkiye, 20 Aralık 2021'de Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemiyle tanıştı.
Sistemin duyurulmasının hemen ardından Türk lirası, döviz kurlarına karşı %40 değer kazandı.
Ancak, Aralık 2021'de ortalama 16 liradan 11 liraya gerileyen dolar, bugün itibariyle 32 lirayı aşarak yükseldi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bugün yayımlanan 2023 Yıllık Raporu'nda KKM'nin 833.4 milyar TL zarara neden olduğu açıklandı.
TCMB'nin eski başekonomisti Hakan Kara, KKM'nin sonucunu "Tarihin en pahalı iktisat deneyi" olarak nitelendirerek, "Geçen yıl neredeyse tamamı KKM kaynaklı 818 milyar TL zarar etti. Ayrıca eksi rezervden dolayı 318 milyar TL değerleme zararı var. Uluslararası muhasebe standartlarına göre zarar toplamda 1 trilyon 136 milyar TL" dedi.
"KKM Girişi ve Çıkışı: TL'nin Yolculuğu ve TCMB'nin 833.4 Milyar TL'lik Zararı" haberi, 30 Nisan 2024 tarihinde yazılmıştır. 30 Nisan 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan KKM Girişi ve Çıkışı: TL'nin Yolculuğu ve TCMB'nin 833.4 Milyar TL'lik Zararı haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. KKM Girişi ve Çıkışı: TL'nin Yolculuğu ve TCMB'nin 833.4 Milyar TL'lik Zararı 2025 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 02 Ocak 2025 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.