KKTC Cumhurbaşkanı: Rumlar bizimle eşit olmayı içine sindiremiyor

KKTC Cumhurbaşkanı: Rumlar bizimle eşit olmayı içine sindiremiyor

KKTC Cumhurbaşkanı: Rumlar bizimle eşit olma... KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, müzakerelerde açıkta kalan konularda yol alınamamasının temel nedeninin, Rum tarafının, federasyonun bir eşitlik içerdiğini, azınlıktan çoğunluktan söz edilemeyeceğini ve Kıbrıs Türk...

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, müzakerelerde açıkta kalan konularda yol alınamamasının temel nedeninin, Rum tarafının, federasyonun bir eşitlik içerdiğini, azınlıktan çoğunluktan söz edilemeyeceğini ve Kıbrıs Türk kurucu devletinin güneydekiyle tam eşit olacağını içine sindirememesi olduğunu söyledi.

Akıncı, dönüşümlü başkanlık ve karar alma süreçlerine etkin katılım olmadığı sürece çözüm olamayacağını ifade etti.

KKTC Cumhurbaşkanlığı internet sitesinin aktardığına göre Cumhurbaşkanı Akıncı, bugün BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar’la yapacağı görüşmede, Enosis kararına tepkileri sonrasında Güney’de yapılanları öğreneceğini ve perşembe günkü liderler görüşmesine yönelik tavrını belirleyeceğini de söyledi.

Akıncı, müzakere sürecini kopardıkları, bitirdikleri, çökerttikleri diye bir şey olmadığını vurgulayarak “Çarptıkları o kapıyı, hatalarını düzelterek geri dönebilirler'' dedi. Rum lider Nikos Anastasiadis’in Enosis’le ilgili kararı bertaraf etmesi gerektiğini vurgulayan Akıncı, Kıbrıslı Rumlara, Enosis kararına karşı daha çok seslerini çıkarmaları çağrısı yaptı.

Akıncı, Anastasiadis’in masa başında söylediği Ensosis’le ilgili kararın yanlışlığını, kendi toplumuna, dünya kamuoyuna ve Kıbrıslı Türklerin de duyacağı şekilde söylemesini istedi.

Akıncı, “Müzakere sürecinin en son aşamasındayız. Bundan ötesi yoktur. Ara verildi, yeniden toplanabilecek mi; göreceğiz. Artık karar noktasındayız. Biz nasıl ki bazı konularda cesaretle yürüyoruz, Rum tarafının da karar vermesi lazım. İncir ipi gibi uzatılacak noktada değiliz.

Müzakerelerin 49’uncu yılındayız, yarım yüzyıldır müzakere yapılıyor. Artık geleceğimizi sallantıda bırakamayız, bunu herkes bilmeli, karar vermeli'' dedi.

ÇAVUŞOĞLU

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, devam eden müzakere sürecinin son fırsat penceresi olduğunu belirterek, bu fırsatın kaçırılmaması çağrısı yaptı. Başka bir alternatif çözümden söz etmediklerini ifade eden Çavuşoğlu, çözüme ulaşılmaması halinde ne yapılacağına KKTC ile Türkiye’nin zamanı gelince karar vereceğini belirtti.

Gelinen noktada Rum tarafının hiç yapıcı olmayan tavırlarını çok daha sık görmeye başladıklarını ifade eden Çavuşoğlu, siyasi eşitlik ve güvenliğin çözüm için Türk tarafının ilkesi olduğunu kaydetti.

Çavuşoğlu, Enosis’in eski bir rüya olduğunu ifade ederek, müzakerelerde sona yaklaşırken meclise böyle bir kararın getirilmesinin manidar olduğunu ve Rum tarafının niyetini ortaya koyduğunu söyledi. Çavuşoğlu, Anastasiadis’in bu konuyu hafife almasının, “tarihi bir olaya atıf'' demesinin, samimiyeti konusunda da ciddi şüphe uyandırdığını belirtti.

“Sürecin devamı için Rum tarafının yaptığı hatayı düzeltmesi gerekir'' diyen Çavuşoğlu, Türkiye’nin Kıbrıs Türk halkını yanında olmaya devam edeceğini, desteğinin süreceğini vurguladı.

“Enosis hayalinden vazgeçmeyenlerin akıllarını başlarına toplaması, çözüm istiyorlarsa adam gibi masaya dönmeleri ve Enosis hayalinden vazgeçmeleri'' çağrısı yapan Mevlüt Çavuşoğlu, adada güven ve refah için üzerimize düşeni yapmaya devam edeceklerini ifade etti.

KKTC’nin Türkiye’ye ilhakı söylentilerinin Rum tarafınca kasıtlı yayıldığını da söyleyen Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Özellikle adalarda dedikodular çok oluyormuş, Kıbrıs’ta da bunu görüyoruz'' ifadelerini kullandı.

AKINCI VE ÇAVUŞOĞLU’NDAN ORTAK BASIN TOPLANTISI

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, resmi ziyaret için dün gece adaya gelen Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Cumhurbaşkanlığı’nda ortak basın toplantısı düzenledi.

KKTC, Güney Kıbrıs, Türkiye ve diğer bazı ülkelerden çok sayıda gazetecinin izlediği basın toplantısı bir saat sürdü.
Akıncı ve Çavuşoğlu, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı.
 

"KKTC Cumhurbaşkanı: Rumlar bizimle eşit olmayı içine sindiremiyor" haberi, 21 Şubat 2017 tarihinde yazılmıştır. 21 Şubat 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan KKTC Cumhurbaşkanı: Rumlar bizimle eşit olmayı içine sindiremiyor haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. KKTC Cumhurbaşkanı: Rumlar bizimle eşit olmayı içine sindiremiyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:12 Yüzyıllık bir geçmişe sahip olan dondurma fabrikası, beklenmedik bir şekilde iflas etti
  2. 01:00 TBMM'nin İliç Komisyonu üyeleri Resmi Gazete'de yayımlandı
  3. 00:53 Elite World Hotels & Resorts, Van Kahvaltısını Türkiye'nin Dört Bir Yanına Taşıyor
  4. 00:51 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyelik başvurusunu veto etti
  5. 00:51 Resmi Gazete 19 Nisan 2024 kararları
  6. 00:50 Dubai'yi Vuran Şiddetli Yağış: Okullar Tatil, Havalimanı Sular Altında
  7. 00:47 Dilan ve Engin Polat'a bir suçtan mahkemeden tahliye kararı çıktı
  8. 00:47 Türk Bilim İnsanlarından Şaşırtıcı Keşif: Beyin Hücrelerinde Mikroplastik Tespit Edildi
  9. 00:44 Bugün yüzde 25 zam gelmişti: Kırmızı ete yüzde 50 zam daha açıklanmış bulundu!
  10. 00:43 Sigorta Sektöründe Önemli Gelişmeler: Kefalet Sigortası ve ZAS'ın Hayata Geçmesi Öngörülüyor
  11. 00:41 Prof. Dr. Naci Görür' den Tokat Depremleri İçin Uyarı: "Dikkatli Olunmalı"
  12. 00:35 Tokat'ta Son 24 Saatte 5 Deprem: Vatandaşlar Büyük Korku Yaşıyor
  13. 00:29 Tokat'ın Sulusaray İlçesinde 4.1 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Açıkladı
  14. 00:23 Okul Etkinliği Sırasında Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Zehirlendi: 48 Öğrenci Hastaneye Kaldırıldı
  15. 00:22 ABD, BM'de Filistin Devleti'nin Tanınmasına "Hayır" Diyor
  16. 00:20 Manisa Selendi'de Okul Servisi ile Kamyonet Çarpıştı: 9 Öğrenci Yaralı
  17. 00:16 UNFPA'nın Raporu: Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eşitsizlikleri Artıyor
  18. 00:13 1 Mayıs'ın Taksim'de Kutlanması İşçi Sınıfının, Halkın Hakkıdır!
  19. 00:13 İran Cumhurbaşkanı, İsrail ile savaş ortamında sert uyarıda bulundu
  20. 00:10 Bill Gates, ''Milletlerden'' büyülenmiş olduğunu açıkladı
Gündem Haberleri