Kolombiya hükümeti ve ELN arasındaki müzakereler ateşkes anlaşmasıyla sonuçlanabilir

Kolombiya hükümeti ve ELN arasındaki müzakereler ateşkes anlaşmasıyla sonuçlanabilir

Kolombiya hükümeti ve ELN arasındaki müzaker... Kolombiya hükümeti ve silahlı isyancı teşkilat ELN içinde Küba'da süregelen üçüncü tur müzakerelerin bugün bir antak kalma ile sonuçlanabileceği kaydedildi. Hükümet ile ELN içinde '6 aylık ateşkes anlaşması'nın imzalanacağı bildirildi. Cumhurbaşkanı Petro, barışa doğru yol alındığını vurgulayarak, 'Küba'ya gidiyorum, bundan geri adım atmak yok. Barış anlamına gelen önemli bir anlaşmaya imza atmaya

Kolombiya hükümeti ile silahlı isyancı örgüt Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) arasında Küba'da başlayan üçüncü tur müzakerelerin, bugün taraflar arasında "ateşkes anlaşması"yla sonuçlanabileceği bildirildi.

Kolombiya basınında çıkan haberlere göre, Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, hükümet ile ELN arasında başkent Havana'da 2 Mayıs'ta başlayan üçüncü tur barış müzakerelerinin kapanışına katılmak için Küba'ya gidecek.

Kolombiya hükümeti ile silahlı isyancı örgüt ELN arasında Küba'da başlayan üçüncü tur müzakerelerin bugün bir anlaşma ile sonuçlanabileceği kaydedildi.

Hükümet ile ELN arasında "6 aylık ateşkes anlaşması"nın imzalanacağı bildirildi.

Cumhurbaşkanı Petro, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Kolombiya'da savaş tarihinin bugünden itibaren değişeceğini vurgulayarak, "Küba'ya gidiyorum, barışa doğru yol alıyoruz, bundan geri adım atmak yok. Barış anlamına gelen önemli bir anlaşmaya imza atmaya gidiyorum." ifadesini kullandı.

Savunma Bakanı Ivan Velasquez de ateşkes hususunda umutlu olduklarını belirterek, "Beklentimiz imzalanması yönündedir. Bazı gözlemler yapıldı ve bunun olmasını ümit ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Barış Yüksek Komiseri Danilo Rueda ise bugün önemli kararların açıklanacağını kaydederek, "Ulusal nitelikte bir ateşkes olacak ve aynı anda bölgesel senaryolar üzerinde çalışılacak. Tarafların kaygılarının azaltılması için bazı garantiler olacak." dedi.

Kolombiya hükümeti adına M-19 (19 Nisan hareketi) eski üyesi Otty Patino, ELN tarafıyla yaptığı görüşmede, ateşkesin imzalanmasının ardından doğrulama ve izleme mekanizmasının devreye gireceğini söyledi.

ELN ise Twitter hesabındaki açıklamasında, atılacak adımlar ilgili odak noktalarının toplum olduğu ifade edilerek, "Barış topraklardan inşa edilir. Tam barışın sağlanması için her sektörün ve bölgenin yöntem ve tavırlarıyla diyaloğa katkı sunması sürecini birlikte başlatalım." denildi.

Üç yıl sonra müzakere masasına dönüş

Venezuela'nın garantörlük ve ev sahipliğinde başkent Karakas'ta bir araya gelen taraflar, 2019'da askıya alınan barış görüşmelerini 22 Kasım 2022'de yeniden başlatmıştı.

Norveç ve Venezuela gözlemcilerinin de hazır bulunduğu görüşmeye, Kolombiya hükümeti adına Otty Patino, ELN heyetine ise Pablo Beltran liderlik ediyordu.

İlk tur görüşmelerinde 13 Aralık 2022'de ateşkese varılamamış ancak bazı bölgelerde insani yardım ve hapisteki ELN militanlarının şartlarını iyileştirme kararı alınmıştı.

Meksika'da 14 Şubat'ta başlayan ikinci tur barış görüşmeleri ise "ELN'nin siyasi statüsünün" tanınmasıyla tamamlanmıştı.

Kolombiya'da cumhurbaşkanı seçimini kazanan ve 7 Ağustos 2022'de görevi devralan sol görüşlü Gustavo Petro, iktidara geldiğinde Kolombiya Devrimci Silahlı Kuvvetleri (FARC) ile 2016 Barış Anlaşması'nı uygulamaya ve ELN ile barış görüşmeleri yapmaya söz vermişti.

Müzakereler, örgütün 2019'da bir polis okuluna düzenlediği ve 22 kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından dönemin Cumhurbaşkanı Ivan Duque tarafından askıya alınmıştı.

"Kolombiya hükümeti ve ELN arasındaki müzakereler ateşkes anlaşmasıyla sonuçlanabilir" haberi, 08 Haziran 2023 tarihinde yazılmıştır. 08 Haziran 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Kolombiya hükümeti ve ELN arasındaki müzakereler ateşkes anlaşmasıyla sonuçlanabilir haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Kolombiya hükümeti ve ELN arasındaki müzakereler ateşkes anlaşmasıyla sonuçlanabilir 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 18 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:15 Bir boya çeşidi olan akrilik boya nedir?
  2. 04:11 Bir zamanlar Türkiye'nin önde gelen mobilya devi olan şirket iflas etti!
  3. 04:05 İstanbul'daki taksiciler, öldürülen meslektaşları için bir araya geldi
  4. 03:29 Hırvatistan'da genel seçimleri Hırvat Demokrat Birliği'nin (HDZ) kazandığı bildirildi
  5. 03:27 CHP, 20-21 Nisan tarihlerinde bir "Yerel Yönetimler Çalıştayı" düzenliyor
  6. 03:23 Avrupa Birliği, İran'a yaptırımların genişletilmesi kararı aldı
  7. 03:03 Google'dan daha fazla çalışanı işten çıkarma kararı geldi
  8. 02:42 Bu testi 45 saniyeden kısa sürede çözen %10'luk kişiden biri misiniz?
  9. 02:39 Faydalarıyla sosyal medyayı sallayan biberiye suyu nasıl yapılır?
  10. 02:37 Bu 8 burca asla sırrınızı vermeyin!
  11. 02:34 Tokat'ta 4,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi
  12. 02:23 İliç'teki maden kazası için oluşturulan komisyonun üyeleri belirlendi
  13. 01:59 Kredi kartı sıkılaşması risk doğuruyor
  14. 00:58 AB zirvesinin Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde, Kıbrıs konusuna vurgu yapıldı
  15. 00:51 Ukrayna yetkilileri, Çernigiv'e yönelik saldırıda 14 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi
  16. 00:48 Fahrettin Altun açıkladı: "200'ü aşkın İsrail kaynaklı dezenformasyonu ifşa ettik"
  17. 00:20 Hollanda milletvekilleri, Kavala ve Demirtaş hakkındaki yönergeyi kabul etti
  18. 00:20 Seçimin acısı çıkmaya başladı: Ücretsizdi ama artık yüzde 25 zamlı!
  19. 00:19 AB, İsrail'e Gazze'ye insani yardım girişlerine izin verme çağrısı yapıyor
  20. 00:16 İsrailli Bakan Ben-Gvir'in tartışmalı önerisi: "Filistinlilere Ölüm Cezası Verilsin”
Dünya Haberleri