Konut krizi büyüyor

Konut krizi büyüyor

Konut krizi büyüyor Son dört yılda metrekare bazında konut fiyatı 2 bin 275 TL’den 16 bin TL’ye çıktı. İstanbul’da ise metrekare fiyatı 26 bin TL’ye ulaştı. Uzmanlar, “Sistem yeniden düzenlenmeli” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı ve Şehir Plancısı Dr. Buğra Gökçe, Türkiye’de son 4 yılda metrekare bazında konut fiyatlarındaki yüksek artışa dikkat çekerek bunun yoksullaşma ve barınma krizine yol açtığını söyledi.

“DOLAR BAZINDA ARTIŞ YÜZDE 91”

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) gayrimenkul değerleme veri grafiklerini sosyal medya hesabından paylaşan Gökçe, “Son 4 yılda Türkiye’de metrekare bazında konut fiyatları 2 bin 275 liradan 16 bin liraya çıktı. Dolar bazında konut fiyatları Türkiye’de yüzde 91, İstanbul’da yüzde 81 artış gösterdi” dedi.

“KONUT SAHİBİ OLMAK ARTIK HAYAL”

Ücret ve gelirlerin konut fiyatlarına oranlı artmadığına vurgu yapan Gökçe, konut sahibi olmanın “hayal” olduğunu söyledi. Türkiye’de ev sahipliği oranının 2002’de yüzde 73.1 olduğunu aktaran Gökçe, bu oranın 2022’de yüzde 60 seviyesine gerilediğini, nitelikli ve güvenli sosyal konut üretilmesi gerektiğini kaydetti.. Grafikte İstanbul’da konutun metrekare fiyatının 26 bin TL olması dikkat çekti.

EMEKLİLER EV ALAMIYOR

Gökçe ayrıca artık emeklilerin de ev almasının çok zor olduğunu söyledi. Gökçe, “1985’de 25 yıl hizmetli ve 1/4 dereceli bir memur emekli ikramiyesi ile bir konut alabiliyordu. Bugün ikramiye ancak beşte birine yetiyor. Konut fiyatları 1985 seviyesine çıktı ancak alım gücü 1985’in gerisinde” diye konuştu.

“HAK OLMAKTAN ÇIKARILIP YÜKÜMLÜLÜĞE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ”

Cumhuriyet’in haberine göre; ekonomist Prof. Dr. Duran Bülbül, konut sorunun bir devlet anlayışı sorunu olduğuna dikkat çekti. Bülbül, “Sosyal hukuk devletinde dar gelirli yurttaşın barınma, geçinme, emeklilik ve sosyal güvenliği temel haktır. Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarının uyguladığı muhafazakâr ve neoliberal politikalarla bunlar hak olmaktan çıkarılıp yükümlülüğe dönüştürüldü” ifadelerini kullandı.

Bülbül, “Sistem yeniden düzenlenmediği sürece dar gelirlinin konut sahibi olması mümkün değil” dedi. Vergide adaletsizliğe dikkat çeken Bülbül, “Siyasi iktidar artık yoksullardan, ayrıcalıklı sınıfa servet transferi yapıyor. Yoksullardan alınan vergileri düşük faizlerle zenginlere veriyor. O gruplar da konut sahibi olarak bu durumu ranta çeviriyor” diye konuştu.

YÜZDE 40 ÖNERİSİ

Çözüm önerilerini sıralayan Bülbül, “Anayasaya uygun bir şekilde yeniden sosyal hukuk devleti normlarının işlemesi gerekir. Yoksulların barınabileceği konutlar ise devlet aracılığıyla yapılmalı. Servet, servet artış vergisi ve bu vergilerde artan oran uygulanmalı. Yani servet arttıkça vergilendirme de bu bağlamda artmalı. Bu vergiler de yüzde 40 oranında başlamalıdır” diye ifade etti.

"Konut krizi büyüyor" haberi, 29 Ocak 2023 tarihinde yazılmıştır. 29 Ocak 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Konut krizi büyüyor haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Konut krizi büyüyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  2. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
  3. 22:10 Akşener: “Mansur Yavaş, artık CHP Genel Merkezi’nin ev kölesi olmuştur"
  4. 22:04 Banyonuzdaki Lekeler İçin Aspirinle Kolay Çözüm!
  5. 21:47 İmamoğlu seçime katılımın önemini vurguladı: "Oy kullanacaksınız, oyun bozacaksınız"
  6. 21:40 Yatırımcıların dikkatine: Dolar kurunda tehlike çanları çalıyor!
  7. 21:34 Akşener'den "Oyları bölmeyelim" açıklamalarına tepki geldi
  8. 21:22 Türkiye'nin Uzay Yolculuğu: Türksat 6A Tamamlanma Aşamasında!
  9. 21:21 Erdoğan'dan kendi adayına şaşırtıcı sözler: Boya bak boya!
  10. 21:20 Meral Akşener'in İmamoğlu ve Yavaş'a Sert Eleştirileri: "Hain ve Zorba!"
  11. 21:19 Erdoğan: "Millî iradenin tecelli aracı olan sandık, 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir"
  12. 21:19 Sağlıklı Yaşamın Anahtarı: Doğal Detoks ve Beslenme Bilgileri
  13. 21:11 Bakan Işıkhan, emekli aylıklarıyla ilgili yeni bir değerlendirme yapılacağını açıkladı
  14. 21:11 Lübnan, İsrail saldırılarını BM'ye resmen şikayet edecek
  15. 21:10 Cevdet Yılmaz: "İkinci bir 5 yıla daha İstanbul'un tahammülü yok"
  16. 21:10 Fenerbahçe Beko, ALBA Berlin'i Ağırlıyor: Rövanş Heyecanı Başlıyor!
  17. 21:09 Bakan Işıkhan'dan emeklilere müjde: Temmuz ayında yeniden değerlendireceğiz!
  18. 21:07 FTX'in kurucusu 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı!
  19. 21:07 200'den Fazla Şubesi Olan Dev Bakliyat ve Kuruyemiş Firması İflas Etti!
  20. 21:05 Gelir İdaresi, Vergi Beyannameleri ve Elektronik Defter İşlemlerinin Süresini Uzattı
Ekonomi Haberleri