Konya’da Tehlike Büyüyor! 100’den Fazla Obruk, Tarım Arazilerini Yutuyor!

Konya’da Tehlike Büyüyor! 100’den Fazla Obruk, Tarım Arazilerini Yutuyor!

Konya’da Tehlike Büyüyor! 100’den Fazla Obru... Spot: Kuraklık ve yer altı suyunun aşırı kullanımı, Konya'nın Karapınar ilçesindeki obruk oluşumlarını hızlandırıyor. Tarım alanları ve yerleşim bölgelerinde 100’den fazla obruk tespit edildi. Bazı obruklar arası mesafe ise sadece 5 metreye kadar düştü.

Türkiye’de yağışların azalması ve kuraklık, Konya başta olmak üzere birçok bölgede ciddi sorunlara yol açıyor. Konya’nın Karapınar ilçesinde ise bu durum, obruk oluşumlarını hızlandırarak büyük bir tehlike oluşturuyor. İklim değişikliği ve yer altı suyunun kontrolsüz kullanımı, özellikle Reşadiye Mahallesi’ndeki Eşeli Yaylası'nda büyük obrukların ortaya çıkmasına neden oluyor. Bölgedeki tarım arazileri ve yerleşim alanları, bu derin çöküntüler nedeniyle risk altında.

YÜZLERCE OBRUK OLUŞUMU

Eşeli Yaylası’nda, çapları ve derinlikleri farklı olan 100’den fazla obruk tespit edilmiş durumda. Bazı bölgelerde obruklar arasındaki mesafe sadece 5 metreye kadar düşüyor. Obrukların yoğun olduğu bu bölgede tarım alanları hızla çökerken, havadan çekilen bir fotoğrafta sadece bir karede 24 farklı obruk tespit edildi. Karapınar ve çevresindeki bu oluşumlar, bölgede yaşayan halkı endişelendiriyor.

OBRUKLAR ARTIYOR, TEHLİKE BÜYÜYOR

Konya Teknik Üniversitesi Obruk Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, obruk sayısının son yıllarda hızla arttığını belirtiyor. 2000'li yıllarda gözlemlenmeye başlanan bu doğa olayının, 2007’den sonra yılda birkaç kez görülmeye başladığına dikkat çeken Arık, "Bu bölgedeki obruklar, yerleşim alanlarına ve tarımsal alanlara çok yakın. Bu durum, büyük bir tehlike arz ediyor. Özellikle son yıllarda artan kuraklık ve kontrolsüz yer altı suyu kullanımı obruk oluşumunu hızlandırdı." diyor.

TARLALAR TEHDİT ALTINDA

Prof. Dr. Arık, tarım arazilerinde obruk sayısının artışına da dikkat çekerek, "Bir tarlada 8 obruk var ve bu sayı her geçen gün artıyor. Uydu görüntülerine baktığımızda, bu alan bir ay yüzeyi gibi görünüyor. Geçmişte daha izole alanlarda görülen obruklar, artık yerleşim ve tarım alanlarına kadar ulaşmış durumda." şeklinde konuştu.

OBRUK SAYISI YILDA 10’U GEÇTİ

Son haftalarda aynı bölgede yeni obrukların oluştuğunu belirten Arık, sadece son iki hafta içinde 6 yeni obruğun meydana geldiğini söylüyor. 2024 yılı henüz bitmemiş olmasına rağmen, bölgede oluşan obruk sayısı şimdiden 10’un üzerinde. Arık, tarım sezonu boyunca bu sayıların daha da artabileceğinden endişe ediyor.

620 OBRUK KAYDEDİLDİ

AFAD’ın Afet Riski Azaltma Sistemi’ne (ARAS) göre, Karapınar’da irili ufaklı 620 obruk kaydedilmiş durumda. Ancak uzmanlar, sayının binleri bulabileceğini ve bu çöküntülerin boyutlarının ürkütücü derecede büyük olduğunu vurguluyor. Tarım alanları ve yerleşim yerleri için büyük risk oluşturan bu obruklar, bölgedeki ekonomik ve sosyal yaşamı ciddi şekilde tehdit ediyor.

 

"Konya’da Tehlike Büyüyor! 100’den Fazla Obruk, Tarım Arazilerini Yutuyor!" haberi, 20 Eylül 2024 tarihinde yazılmıştır. 20 Eylül 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Konya’da Tehlike Büyüyor! 100’den Fazla Obruk, Tarım Arazilerini Yutuyor! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Konya’da Tehlike Büyüyor! 100’den Fazla Obruk, Tarım Arazilerini Yutuyor! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 20 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:Karar

Ayla Karadere Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:52 Giovanni Guidetti'nin görevine son verildi
  2. 14:47 Tüketici Güven Endeksi eylülde arttı
  3. 14:44 Siber Güvenlik Uzmanı açıkladı: "Patlayan telsiz modelleri ülkemizde kullanılan modeller değil"
  4. 14:44 Siber saldırılar ardından ülkede panik: 'Cep telefonu kullanmaya korkuyoruz'
  5. 14:41 CHP, 750 Bin Çocuk İçin Taşımalı Eğitim Yönetmeliğine Dava Açtı!
  6. 14:38 Sean 'Diddy' Combs Seks Ticareti Suçlamasıyla Tutuklandı: İntihar Gözetimine Alındı!
  7. 14:35 Erdoğan'dan Esad'a Dönüş: Suriye'nin Faturası Kime Kesilecek?
  8. 14:33 Anadolujet Uçağı Pistten Çıktı, Yolcular Bekliyor!
  9. 14:30 Mahir Polat'tan İktidara Eleştiri: Havaalanı Garantileri Gizleniyor Mu?
  10. 14:27 Asgari ücret yanında sönük kaldı! Çay-simit tarifesi 23.400 liraya ulaştı
  11. 14:21 Hendek'teki Makarna fabrikasındaki patlamada 1 kişi tutuklandı
  12. 14:18 Afşin Termik Santrali’nde göçük meydana geldi
  13. 14:16 Dişil enerji deyince akla ilk o geliyor! Sıla Türkoğlu'ndan pembe bikinili poz!
  14. 14:15 İYİ Parti'den Serpil Akçay CHP'ye Katıldı: “Baba Ocağıma Döndüm“
  15. 14:10 İçişleri Bakanı Narin sorusuna sus işareti ile yanıt verdi!
  16. 14:07 Türkiye'de En Zor Bulunan Meslekler Açıklandı!
  17. 14:04 Mossad’ın Truva Atı: Çağrı Cihazlarıyla Lübnan’da Ölümcül Saldırılar!
  18. 14:01 Rosenborg’un Yıldızı Ole Saeter, Etik Değerler İçin Para Teklifini Geri Çevirdi!
  19. 13:57 Sağlık Bakanı'ndan Hemşirelik Atamalarıyla İlgili Müjdeli Açıklama!
  20. 13:51 Ana Muhalefetin Övdüğü Valiler Görevden Alındı! Neden?
Gündem Haberleri