Korkunç bilanço: Türkiye'nin damak tadı artık at ve eşek eti!
Korkunç bilanço: Türkiye'nin damak tadı artı... Gıda ürünleri üretiminde kullanılan temel hammaddelerdeki fiyat artışları, gıda hilekarlığının her geçen gün büyüyerek kârlı bir sektör haline gelmesine neden oldu. Taklit ve tağşiş yapılan gıda ürünlerinin sayısı,...
Gıda ürünleri üretiminde kullanılan temel hammaddelerdeki fiyat artışları, gıda hilekarlığının her geçen gün büyüyerek kârlı bir sektör haline gelmesine neden oldu. Taklit ve tağşiş yapılan gıda ürünlerinin sayısı, denetimlerin yetersiz olmasından dolayı giderek artarken, gıda hilesi adına kullanılan yöntemler de artıyor.
Sözcü'den Aydın Demir'in haberine göre, Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, hileli gıdaların gıda sektörüne maliyetinin 30 milyar TL'ye ulaştığını söylerken, hileli gıdacıların da 10 milyar TL ciroya sahip bir sektör haline geldiğini belirtti. Hileli gıdalar konusunda yapılan denetimlerin yetersiz kaldığını ifade eden Demirtaş, bunun da hilekarlara cesaret verdiğini kaydetti. Türkiye genelinde 575 bin gıda firmasının faaliyet gösterdiğine dikkat çeken Demirtaş, buna karşın 5 bin gıda denetçisinin görev yaptığını aktardı. Gıda terörünün hem ekonomiyi hem de halk sağlığını kemirdiğini kaydeden Demirtaş, Türkiye'de binlerce işsiz gıda mühendisi bulunduğunu, Tarım Bakanlığı'nın bu gençleri istihdam ederek, denetim mekanizmasını genişletebileceği önerisinde bulundu.
Gıda sahtekarlarının denetimli üretim yapan firmalar ile yarışır hale geldiğine dikkat çeken Gıda Sağlığı Uzmanı Gıda Mühendisi Nurten Sırma, “Kayıt dışı üretim yapan hilekarlar Ar-Ge merkezi bile kurmuşlar. Tarım Bakanlığı zaman zaman gıda hilekarlarını kamuoyuna ifşa ediyordu. Tüketici güveninde derin yaralar bırakan ve gıda sanayisine olan inancı yerle bir eden bu ifşa listeleri bir süredir ilan edilmiyor. Hileli gıda üreten firmaları açıklama konusunda bakanlık adeta sessizliğe büründü desek yalan olmaz'' dedi.
Tarım Bakanlığı'nın denetimlerinden örnekler veren Sırma, 586 gıda firmasının ürünlerinden alınan numunelerin analizinin yapıldığına dikkat çekerek, “Hileli bulunan parti sayısı 965 olarak çıkmıştır. Analizlerde ette tek tırnak (at, eşek eti) hayvan dokusu bulunması, bazı gıda gruplarında olması gerekenlerin dışında katkı maddesi tespit ediliyor. Hileli gıda ürünlerini uzun süre yemek zorunda kalan tüketici zamanla bu tadı kanıksayarak damak tadının aslında o gıdanın orijinalinden çok farklı bir şekle dönüşmesine yol açıyor ve artık orijinal tadı damak yadırgıyor'' diye konuştu.
"Korkunç bilanço: Türkiye'nin damak tadı artık at ve eşek eti!" haberi, 18 Şubat 2018 tarihinde yazılmıştır. 18 Şubat 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Korkunç bilanço: Türkiye'nin damak tadı artık at ve eşek eti! haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Korkunç bilanço: Türkiye'nin damak tadı artık at ve eşek eti! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 23 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.