Korkutan istatistik: 6 ayda AMATEM başvurularında patlama!

Korkutan istatistik: 6 ayda AMATEM başvurularında patlama!

Korkutan istatistik: 6 ayda AMATEM başvurula... Son dönemdeki uyuşturucu patlaması AMATEM’leri doldurdu. Yılın ilk 6 ayında 26 bin 812 bağımlı İstanbul AMATEM’in yolunu tutarken, hastaların büyük çoğunluğunu uyuşturucu kullananlar oluşturdu.Uyuşturucudan günde 160...

Son dönemdeki uyuşturucu patlaması AMATEM’leri doldurdu. Yılın ilk 6 ayında 26 bin 812 bağımlı İstanbul AMATEM’in yolunu tutarken, hastaların büyük çoğunluğunu uyuşturucu kullananlar oluşturdu.

Uyuşturucudan günde 160 bağımlının başvurduğu merkezin koordinatörü Doç. Dr. Cüneyt Evren, 84 yatak olmasına rağmen ayakta tedavinin yardımıyla süreci başarıyla götürdüklerini söylüyor.

Uyuşturucu kullanımında yaş ilkokul çağına kadar düştü. Aileler ise çocuklarını kurtarmak için her yolu deniyor. Türkiye’de uyuşturucu tedavisinde kamu bünyesinde yataklı olarak faaliyet gösteren 26 Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma Tedavi ve eğitim Merkezi (AMATEM) bulunuyor. En eski ve kapsamlı kamu kliniği ise Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne bağlı AMATEM. Zaman zaman ''tedavide yetersiz kaldığı’ eleştirilerine de konu olan kliniğin koordinatörü Doç. Dr. Cüneyt Evren, merkezin çalışmalarını Milliyet’ten Arif Balkan'a anlattı.

84 YATAK KAPASİTESİ
Cumhuriyet’te yer alan habere göre, 84 yatak kapasitesiyle Türkiye’nin en büyük kliniğine yılın ilk 6 ayında alkol ve madde kullanımından dolayı yatan hasta sayısının 780 olduğunu aktaran Evren, “Bu dönemde polikliniklere tedavi için başvuran, ayaktan tedavi olan ve kontrollerine gelen hasta sayımız ise alkol için 3 bin 727, alkol dışı madde için 15 bin 372 ve denetimli serbestlik kapsamında başvuran kişilerin sayısı da 7 bin 713 olmak üzere toplam 26 bin 812’ye ulaştı. Bu kişilerin tedavi süreçlerini psikiyatri uzmanları, psikolog, sağlık eğitimcisi, hemşire, sağlık memuru ve diğer çalışanlardan oluşan bir ekiple gerçekleştiriyoruz'' ifadelerini kullandı.

GÜNDE 160 HASTA
Sigara bağımlılığı tedavisi için 1, denetimli serbestlik için 1, alkol bağımlılığı tedavisi için 2 ve alkol dışı madde bağımlılığı tedavisi için 4 poliklinik olduğunu aktaran Evren, “AMATEM’e alkol dışı madde kullanımı nedeniyle günde ortalama 160 hasta gelerek tedavi talep ediyor. Bunların içinde kontroller ya da ayaktan terapi programına katılanlar da çoğunlukta. Bu kamuoyunda, ''bağımlı sayısında artış var’ gibi bir algıya konu oluyor. Biz gelen hiçbir hastayı geri çevirmiyoruz. Buna bir kota da koyabiliriz, ya da sadece randevu ile çalışabiliriz. Ancak biz bunu yapmıyoruz. Çünkü bağımlı hastaların tedavisinde motivasyon çok önemli. Buraya gelen her hasta, tedavi olmak için o motivasyona ulaşmış olabilir. Bu fırsatı kaçırmamak lazım'' dedi.

''AVRUPA’DAN DAHA İYİ’
Evren, kliniğin başarı oranlarını ise şu sözlerle anlattı: “Alkol için bir yılda yüzde 50 başarı oranımız var. Bu oran eroin kullananlarda ise yüzde 40 dolaylarında. Ayaktan terapi programına katılmak tedavi başarısını olumlu etkiliyor. Elde edilen bu veriler Avrupa’dan daha iyi konumda. Tedaviden kopup tekrar kullanmaya başlayanlar hızla tedaviye tekrar başvurdukları ve bir önceki tedavilerindeki eksiklerini tamamladıkları takdirde onlar için de başarı yüzde 100 olacaktır. Hastaları kendi istekleri üzerine yatırıyoruz. Başarı oranını belirleyen en önemli şey hastanın motivasyonu ve kararlılığı. 18 yaş altındaki çocukların tedavisi için aile rızası aranabiliyor. Ancak 18 yaş üstü bağımlıların kendi rızaları gerekiyor. Zorunlu tedavi gibi bir şey söz konusu değil. Zorla arındırma tedavisi yapsanız bile kişi ayık kalmayı istemiyor olabilir. Bir söz vardır, ''Atı zorla suya sokabilirsiniz ama içmesini sağlayamazsınız.’ Hastayı zorla tedavi merkezine yatırabilirsiniz ama tedavi istemediği için hiçbir şey almayabilir. AMATEM’ler açık kliniklerdir. Kapılar vardır ama hastaları zorla tutmak için değil, onları dışarıdan korumak içindir.''

AYIK KALANLARA ÖZEL KUTLAMA
AMATEM bünyesinde hastaların rehabilitasyonu için hizmet veren bir Bağ Evi olduğunu hatırlatan Evren şunları söyledi: “Burada takip ettiğimiz 10 hastamız bulunuyor. Meslek eğitmenleri, hemşirelerimiz ve hekim arkadaşlarımızın gözetiminde hastalarımız her gün işe gelir gibi buraya geliyorlar ve akşam evlerine dönüyorlar. El işi ve mesleki kurslarla bağımlılık sonrası yeni hayatlarını kurabilecekleri becerileri kazanıyorlar. Çeşitli etkinlikler de yapıyorlar. Buradaki ve ayaktan terapi programına katılan diğer hastalarımız, maddeden arındıktan sonra her ayıklık senesi için kutlama yapıyorlar. Bir nevi doğum günü kutlaması gibi. Çünkü ayıklıkları ile yeniden doğmuş oluyorlar.''

''VARINI YOĞUNU TÜKETİYORLAR’
Alkol bağımlılarında herhangi bir işte çalışmama oranının yüzde 50, eroin bağımlılarında ise bu oranın yüzde 80’e ulaştığını kaydeden Evren, “Devlet bu tür hastaların tedavi masraflarını karşılıyor. Genel Sağlık Sigortası kapsamında zaten bu giderler karşılanıyor. Buraya gelen hastaların bir kısmı kliniğimize gelmeden önce özel kliniklere başvurmuş oluyor. Baba, çocuğunun durumunu öğrenince, evini arabasını satıyor. Varını yoğunu tükettikten sonra AMATEM’in yolunu tutuyor. Bir kısmı bize geldiklerinde ciddi maddi kayba uğramış oluyorlar. Bunun değişmesi gerekiyor'' ifadelerini kullandı. 

Bazı derneklerin uyuşturucu rehabilitasyonu konusunda işi gerçekten ticarete döktüğünü belirten Evren, “Bazıları bu tür vakalarla daha önce çalışmamışlar bile. Sadece madde kullanımının gelir kaynağı olabileceğini görmüşler. Bu sağlanan desteklerin birçoğunun çer çöp olduğunu düşünüyorum. Aralarında işini doğru yapanlar elbette var. AMATEM İstanbul’da bu iyi niyetli olduğunu düşündüğümüz tedavi kurumlarına danışmanlık veriyoruz'' dedi.

''BEKLEME SÜRESİ 2 HAFTA’
''AMATEM’de yer olmadığı’ eleştirilerinin haksız olduğunu belirten Evren, “Ayakta tedaviyle hedefimiz yığılmaların önüne geçmek. Şu an madde hastası için maksimum iki hafta sonrasına yatış randevusu veriyoruz. Yatakları olabildiğince etkili kullanmaya çalışıyoruz. Alkol ve madde bağımlılığı için iki haftalık standart bir tedavi süreci var. Yatarak tedavinin daha faydalı olacağını düşündüğümüz hastalar tedaviye devam ediyor'' dedi.

''EN YAYGIN OLANI ESRAR’
Alkol dışındaki maddelerde en yaygın kullanılan maddenin esrar olduğunu belirten Evren, “Dünyada da böyle. En fazla yatarak tedaviden yardım almak isteyen hastalar ise eroin bağımlısı hastalar. Eroin kullananlar ağır bir yoksunluk dönemi geçiriyorlar. Tek başlarına bu dönemi tolere etmekte zorlanıyorlar. Sentetik maddelerin, özellikle de halk arasında bonzai diye bilinen sentetik kannabinoidlerin kullanımı yaygınlaşmış durumda. Piyasaya devamlı yeni sentetik maddeler giriyor. Yatarak tedavide hakimiyet eroindir, geri kalan da esrar ve sentetik kannabinoid (bonzai) gibi maddeler. Tek bir madde kullanımı yerine karışık madde kullanımı giderek arttı. Yani birçok maddeyi aynı anda kullanan hastalarımız çoğunlukta'' diye konuştu.

"Korkutan istatistik: 6 ayda AMATEM başvurularında patlama!" haberi, 01 Ağustos 2017 tarihinde yazılmıştır. 01 Ağustos 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Yaşam kategorisi altında bulunan Korkutan istatistik: 6 ayda AMATEM başvurularında patlama! haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Korkutan istatistik: 6 ayda AMATEM başvurularında patlama! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:41 Ozan Akbaba’nın “Çırak” dizisine yeni oyuncular katıldı
  2. 08:35 Erdoğan “Kâr amacı güdülmüyor” demişti: Tarım Kredi Market’in 2023’te kâr ettiği ortaya çıktı
  3. 08:29 AK Partili Nihat Zeybekci: Bebek katliamını kınıyoruz ama İsrail'le ticaret anlaşmamız var
  4. 08:24 Cemevleriyle ilgili yeni karar Resmi Gazete'de
  5. 08:18 DEM Parti'den Bakan Yerlikaya'ya tepki: Kayyum yolsuzluklarını ve bıraktıkları borçları inceleyin
  6. 08:11 Fehmi Koru: AK Parti’ye yakın yazarlar ‘Bayrak değişimi yaşanacak’ diyorlar
  7. 08:07 Murat Ağırel yazdı: ‘Belediyenin içinden geçmişler’
  8. 08:05 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji'den çok sayıda kente kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı
  9. 05:47 Sadettin Saran açıkladı: Göreve gelirsek Fenerbahçe’yi şampiyon yapacağız
  10. 05:35 Başkentte ucuz alışverişin adresi! Markette fiyatlar artarken orada düşüyor
  11. 05:31 Otomobillerde Nisan ayı kampanyasını başlattı! Bu listeye bakmadan karar vermeyin
  12. 05:29 Hyundai fiyatlamalarını güncelledi! Türkiye'nin en ucuz aracıydı
  13. 05:27 Bakan Şimşek para politikaları hakkında konuştu: Harcamalarda kesintiye gideceğiz
  14. 05:25 Tesla'dan Türkiye'ye özel ucuz model sunuldu: Tek motorlu Model Y satışta
  15. 05:17 Tesla'dan Türk müşterilere müjde geldi: Model Y'ye özel 1,3 milyon lira indirim sunuyorlar
  16. 05:15 AYM'den ek vergi kararı verildi: 75 bin mükellef bunu bekliyordu
  17. 05:11 Mehmet Şimşek'e 'yerel halk' tepkisi: Sömürge valisi böyle konuşur
  18. 05:08 Zamanaşımına uğrayan hesaplarda önemli değişiklik yapılacak
  19. 05:02 CHP’den Et ve Süt Kurumu'na tepki geldi: Zam geri alınmalı
  20. 04:59 Merkez Bankası'nın rezervlerinde artış gözlemlendi
Yaşam Haberleri