Korkutan Senaryo: Deprem Uzmanı Olası Risklere Dikkat Çekti
Korkutan Senaryo: Deprem Uzmanı Olası Riskle... Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki depremin ardından, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Ersoy'dan dikkat çeken bir açıklama geldi.
Malatya'nın ardından Rize'de meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki deprem, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Ersoy tarafından değerlendirildi. Aynı zamanda KTÜ Heyelan Uygulama Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi olan Ersoy, fay hattı olmayan bir bölgede deprem yaşanmasının Türkiye'nin deprem gerçeğini anlamak açısından önemli bir ders olduğunu belirtti.
"FAY HATTI OLMAYAN YERDE DEPREMLE KARŞILAŞTIK"
Rize'deki depremin dikkat çekici olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ersoy, "Rize'de yaşadığımız deprem, özellikle bölgede bir fay hattı bulunmaması açısından çok önemli. Fay hattı olmayan bir yerde bile depremle karşılaşmamız, Türkiye'nin deprem gerçeğini anlamamız açısından büyük bir ders niteliğinde" dedi.
Hakkari’den Mardin’e, Çanakkale’den Trabzon’a kadar her bölgenin deprem riski taşıdığına dikkat çeken Ersoy, Karadeniz kıyısında bulunan Karadeniz Fayı'nın yıllardır üzerinde durdukları bir gerçek olduğunu söyledi.
KARADENIZ FAYI SÜREKLI AKTIF
Prof. Dr. Ersoy, Karadeniz Fayı'nın Batum’dan Giresun’a kadar uzandığını ve geçmişte deniz açıklarında 4 büyüklüğünde depremler ürettiğini hatırlatarak şunları kaydetti:
"Karadeniz’de meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki deprem, Karadeniz Fayı'nın varlığını ve aktifliğini bir kez daha ortaya koydu. Bu fay geçmişte 6 büyüklüğünde bir deprem üretmişti. 1960’larda meydana gelen Bartın Depremi, bu fayın aktifliğiyle ilişkilidir. Yaklaşık 30 kişinin hayatını kaybettiği bu deprem, bu fayın daha büyük depremler üretme potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir."
"YERLEŞIM ALANLARI RISK ALTINDA"
Karadeniz kıyı illerindeki yapılaşmaya dikkat çeken Ersoy, geçmişte sahil kesimindeki yerleşimin yüzde 10’luk bir dilimde yoğunlaştığını, günümüzde ise bu oranın yüzde 80’e ulaştığını vurguladı. "Yerleşim artık sahilin ilk 10 metresine sıkışmış durumda. Bu durum, olası bir kötü senaryoda büyük riskler doğurabilir. Bu nedenle Karadeniz’deki deprem riskini göz ardı etmeden gerekli tedbirleri almak zorundayız" diyerek sözlerini tamamladı.
Fay Hattı Olmayan Rize’de Deprem Gerçekleşti! Prof. Naci Görür’den Çarpıcı Açıklama
Malatya’da Şiddetli Deprem: 4,9 Büyüklüğünde Sarsıntı
Karadeniz Sallandı: Rize'de 4,7 Büyüklüğünde Deprem
"Korkutan Senaryo: Deprem Uzmanı Olası Risklere Dikkat Çekti" haberi, 15 Kasım 2024 tarihinde yazılmıştır. 15 Kasım 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Korkutan Senaryo: Deprem Uzmanı Olası Risklere Dikkat Çekti haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Korkutan Senaryo: Deprem Uzmanı Olası Risklere Dikkat Çekti 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 15 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.