Koronavirüs geçirenlere uyarı: Akciğerlerde gizli hasar

Koronavirüs geçirenlere uyarı: Akciğerlerde gizli hasar

Koronavirüs geçirenlere uyarı: Akciğerlerde ... İngiltere’de yapılan küçük çaplı bir pilot çalışma, ‘uzun Covid’li bazı kişilerin akciğerlerinde gizli hasar olabileceğini öne sürüyor.

İngiltere’de koronavirüse ilişkin çalışma yapan araştırmacılar, rutin taramalarla tanımlanamayan akciğer anormalliklerini tespit etmek için ksenon gazı ile yeni bir tarama yöntemi kullandılar.

Araştırmada, koronavirüse ilk yakalandıklarında hastanede bakım gerektirmeyen ancak ilk enfeksiyonlarından sonra uzun süreli nefes darlığı yaşayan 11 kişiye odaklanıldı. Bu araştırmada elde edilen sonuçları doğrulamak için daha büyük çaplı ve ayrıntılı bir çalışma yapılıyor.

Mevcut çalışma ise, koronavirüs nedeniyle hastaneye kaldırılan hastaları inceleyen daha önceki bir araştırmayı temel aldı. Araştırmacılar, bulguların uzun süreli Covid’de nefes darlığının neden bu kadar yaygın olduğu sorusuna bir miktar ışık tuttuğunu söylüyor; ancak nefes darlığı hissinin pek çok ve karmaşıktır nedenleri var.

Uzun Covid, bir koronavirüs enfeksiyonundan sonra haftalarca devam eden ve başka bir nedenle açıklanamayan bir dizi semptomu ifade ediyor.

“OKSİJENİN YOLCULUĞU”

Oxford, Sheffield, Cardiff ve Manchester’dan gelen araştırmacıları içeren ekip, ksenon gazı taramalarını ve diğer akciğer fonksiyon testlerini üç grup insanda karşılaştırdı. Buna, enfekte olduğunda hastaneye kaldırılmayan uzun süreli Covid ve nefes darlığı olan kişiler, koronavirüs ile hastaneye yatırılan ancak uzun süre koronavirüs olmayan 12 kişi ve “kontrol” grubu olarak 13 sağlıklı kişi dahil edildi.

Tüm katılımcılar, bir manyetik rezonans görüntüleme (emar-MR) taraması sırasında ksenon gazı soludu. Ksenon gazı, oksijene benzer şekilde davranıyor, ancak taramalar sırasında görsel olarak izlenebiliyor.

Böylece araştırmacılar, bu gazın akciğerlerden kan dolaşımına ne kadar iyi geçtiğini gözlemleyebildiler; zira bu geçiş, oksijenin vücutta taşınmasında çok önemli bir aşama olarak görülüyor. Araştırmacılar, uzun süreli koronavirüs hastası olan kişilerin çoğunluğu için gaz transferinin, sağlıklı kişilerden oluşan kontrol grubuna göre daha az etkili olduğunu gördü.

“ÖNEMLİ SORUNLAR VAR”

Covid nedeniyle hastaneye kaldırılan kişilerde de benzer anormallikler görüldü.

Baş araştırmacı ve akciğer uzmanı Dr. Emily Fraser, insanların doktora gidip de neden nefes nefese kaldıkları sorusuna tam olarak yanıt alamamasının sinir bozucu olduğunu söyledi.

Akciğer röntgeni ve taramalarında genellikle herhangi bir anormallik görülmüyor.

Bunun önemli bir araştırma olduğunu ve birçok soruya ışık tutacağını belirten Dr. Fraser, “İnsanların rehabilitasyon stratejilerinin ve yeniden nefes alma eğitiminin gerçekten yardımcı olabileceğini bilmesi de önemli” dedi.

Çalışmanın baş araştırmacılarından Profesör Fergus Gleeson da, “Uzun Covid’li kaç hastanın anormal taramaları olacağı, tespit ettiğimiz anormalliğin boyutu, anormalliğin nedeni ve uzun vadeli sonuçları gibi yanıtlanması gereken önemli sorular var” dedi.

 

 

 

"Koronavirüs geçirenlere uyarı: Akciğerlerde gizli hasar" haberi, 30 Ocak 2022 tarihinde yazılmıştır. 30 Ocak 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Koronavirüs geçirenlere uyarı: Akciğerlerde gizli hasar haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Koronavirüs geçirenlere uyarı: Akciğerlerde gizli hasar 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 09 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:55 Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in Sırbistan Ziyareti: Stratejik İş Birliği ve Ortak Gelecek Vurgusu
  2. 00:53 Galatasaray'ın Yıldızı Mauro Icardi: Sezonun Parlayan Gol Makinesi!
  3. 00:50 Otomotiv Endüstrisinde Rekabet Kızışıyor: Tesla'nın İşten Çıkarması ve GM'nin Yetenek Avı
  4. 00:46 Kayserispor Teknik Direktörü Burak Yılmaz: Fenerbahçe Maçı Öncesi Açıklamaları
  5. 00:41 Eşsiz Lezzetin Sırrı: Ev Yapımı Kasap Köftesi Tarifi ve Püf Noktaları
  6. 00:26 Gelinim Mutfakta altın heyecanı sürüyor: Çeyrek altını alan gelin belli oldu!
  7. 00:26 Dünyanın Zenginlik Lideri: New York City! Rapora Göre ABD ve Singapur Öne Çıkıyor
  8. 00:22 Altında yeni gelişme: Kuyumculardan önümüzdeki 4 ay için zarara uğrayabilirsiniz uyarısı!
  9. 00:19 Dolarda beklenmeyen gelişme: Doları olanın yüreğine inecek!
  10. 00:17 Türk tekstil devi konkordato ilan etti!
  11. 00:17 Aziz Yıldırım, Başkan Adaylığı İddialarına Yanıt Verdi
  12. 00:16 Modanın en büyük gecesi Met Gala nedir?
  13. 00:13 UNICEF Gazze'ye 'acil yakıt' çağrısında bulundu
  14. 00:12 Altın ticaretinde yeni kısıtlamalar geliyor: Ekonomik dalgınlık mı, stratejik hamle mi?
  15. 00:12 Söz ağızdan çıkar atasözünün anlamı nedir? Ne anlatılmak istenir?
  16. 00:11 Taşıyıcı annelik nedir? Yasal mıdır?
  17. 00:09 Karkas et fiyatı 10 günde 35 lira düştü!
  18. 00:08 Real Madrid, Joselu'nun golleriyle Şampiyonlar Ligi'nde finale yükseldi
  19. 00:07 İşte ünlü kardiyoloğun kalp sağlığı için her sabah yediği kahvaltı!
  20. 00:07 Antalya'da Köpek Kavgası Kanlı Bitti: Orhan S. Otomobilin Arkasına Bağlanıp Sürüklendi
Sağlık Haberleri