Koronavirüs ithalatı etkiledi

Koronavirüs ithalatı etkiledi

Koronavirüs ithalatı etkiledi Çin’de ortaya çıkan ve hızla dünyaya yayılan koronavirüs, ticaret alanında da olumsuz etkisini göstermeye başladı. Çin’den ithalat yapan Ergün Kurluk, "Salgın sebebiyle Çin’deki üretim tesisleri yüzde 30 kapasiteyle çalışıyor....

Çin’de ortaya çıkan ve hızla dünyaya yayılan koronavirüs, ticaret alanında da olumsuz etkisini göstermeye başladı. Çin’den ithalat yapan Ergün Kurluk, "Salgın sebebiyle Çin’deki üretim tesisleri yüzde 30 kapasiteyle çalışıyor. Salgının etkileri birkaç ay içerisinde fiyatlara yansıyacak” diye konuştu.

Türkiye’nin ticaret hacmi 21 milyar dolar olan Çin’de ortaya çıkan ve dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının olumsuz etkileri, ticaret alanında da görülmeye başladı. Yıllık 18,4 milyar dolar ithalat yapılan Çin’de, salgın nedeniyle üretim tesislerinin kapasiteleri yüzde 30’a düşürüldü. Yedek parçadan kimyasal maddelere, ayakkabıdan plastiğe, elektronikten çeşitli gıda maddelerine kadar geniş bir yelpazede Türkiye’nin önemli ticari ortaklarından olan Çin’de, üretim tesislerinin düşük kapasitede çalışması, ülkedeki birçok ürünün stoklarının hızla erimesine yol açtı.

ÇİN’DEKİ TESİSLER YÜZDE 30 KAPASİTEYLE ÇALIŞIYOR

Çin’de üretilen bir klima markasının Türkiye distrübitörü olan Global İklimlendirme İthalatçılar ve İhracatçılar Derneği Başkanı Ergün Kurluk, en çok etkilenen ürünlerin başında elektronik ürünlerin geldiğini bildirdi. Çin’in, dünyanın üretim üssü olduğunu ve dünyadaki mamül, yarı mamül, yedek parçaların neredeyse tamamının Çin’de üretildiğini kaydeden Kurluk, “Salgın sebebiyle Çin’deki üretim tesisleri yüzde 30 kapasiteyle çalışıyor. Bu sistemde 60 günde tedarik edilen ürünler artık 180 ila 270 günde tedarik edilmeye başlandı. Salgının etkileri henüz piyasaya yansımadı ancak birkaç ay içerisinde hissedilmeye başlayacak” diye konuştu.

‘NAKLİYAT İÇİN TIR ŞOFÖRÜ BİLE BULUNAMIYOR’

Çin’den getirilen ürünlerin taşıma bedellerinin bin 800 dolardan, 2 bin 900 dolara kadar çıktığını belirten Kurluk, şunları söyledi:

"Taşıma bedelleri piyasadaki tüm ürünlere yansıyacak. Geçtiğimiz hafta üreticimizle konuştuğumuzda yedek parça temin edemediklerini ve parçalara zam geldiğini söyledi. Aralık ayında verdiğimiz siparişin hazır olduğu söylendi. Buna rağmen biz, ürünlerin fotoğraflarını ve videolarını göndermelerini istedik. Gönderdiklerinde peşinatın dışındaki paralarını gönderdik. Öte yandan sevkiyatta da çok komik şeyler yaşanıyor. Hazır olan ürünlerimin bulunduğu 4 konteynerim TIR'lara yüklendi ama 3 TIR'a şoför bulundu, 4’üncüsü orada kaldı. Taşıyıcımı arayıp ücreti mukabilinde şoför istedim ancak onlar da bulamadı. Bitmiş ürünümün 4’te 3’ü geldi, diğeri önümüzdeki ay gelecek."

‘SEZONLUK ÜRÜNLERDE FİYATLAR YÜKSELECEK’

Mevcut stoklarındaki ürünlerin mayıs ayına kadar dayanabileceği görüşünü savunan Kurluk, "İklimlendirme sektöründe siparişler şubat ve mart aylarında verilir ama biz aralıkta vermek zorunda kaldık. Ürünleri şubat ayında almamız gerekirken, nisana kaldı. Soğutucu, buzdolabı ve klimalarda sezon kaçmış durumda. Bu ürünler bulunamadığı için fiyatlar yükselecek. Sezonluk ürüne ihtiyacı olanların hemen almasını öneriyorum. Çünkü ürün bulma ve fiyat faktörü büyük sıkıntı olacak” dedi.

‘SALGIN DÜNYANIN SORUNU’

Koronavirüs salgınının sadece Çin’in değil, tüm dünyanın sorunu olduğunu hatırlatan Kurluk, "İthalatçılara ürünlerinin bittiğinden emin olmasını öneriyorum. Gerekirse ürünleri yola çıkmadan üreticilerinden bu ürünlerin fotoğraflarını ve videolarını istesinler. Sonrasında taşıyıcı firmasıyla görüşerek teslimatın yapılabileceğini kesinleştirdikten sonra ödeme yapsınlar. Çin’in bir an önce normale dönmesini temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

"Koronavirüs ithalatı etkiledi" haberi, 09 Mart 2020 tarihinde yazılmıştır. Dünya kategorisi altında bulunan Koronavirüs ithalatı etkiledi haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Koronavirüs ithalatı etkiledi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:Boş

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:51 ‘Yakışıklılığınızın dezavantajını Gupse Özay görüyordur’ sorusuna Barış Arduç'tan jet yanıt
  2. 09:47 11 Hükümet Konağı ihalesi yapıldı: Toplam bedeli 1 milyar 189 milyon
  3. 09:40 Karar yazarı Mustafa Karaalioğlu: Yeni anayasa bir vizyon ister fakat ortada bundan eser yok
  4. 09:34 ATV'nin sevilen dizisi için apar topar final kararı
  5. 09:30 Alman basını: Nico Hulkenberg Audi ile anlaştı, resmi açıklama yakın
  6. 09:24 Yeni anayasa için havuz kurulacak: Süreci Numan Kurtulmuş yönetecek
  7. 09:16 Pazarcık'ın yeni belediye başkanı anlattı: Son mesai saatinde 4.5 milyonluk fatura kesildi
  8. 09:13 Fatih Terim isyan etti: Böyle bir hakem masraf edip Fransa'dan mı getirilir
  9. 09:06 İstanbul boğazındaki ünlü mekanda tecavüz skandalı
  10. 09:00 Çorlu tren kazası davası bugün
  11. 08:50 AK Parti’den Bursa’da dev enkaz: Borç 20 milyar TL
  12. 08:45 Üsküdar-Samandıra Metro Hattı'nda seferler üç gün sonra normale döndü
  13. 08:40 Hyundai IONIQ 5, Türkiye'ye özel donanımıyla satışa sunuldu
  14. 08:35 Kiracısı Demet Akalın'ı çıldırttı: O evi almak için milletin ağız kokusunu çektim
  15. 08:31 Gönül Dağı dizisinin ekibinde yaşanan taciz davası sonuçlandı
  16. 08:27 CHP kurmayları anlattı: Yargı krizi konuşulacak
  17. 08:24 ABD'ye kaçan yazar Eylem Tok ve oğlu hakkında son durum: Oğuz Murat Aci'nin avukatından açıklama
  18. 08:20 İsmailağa'da liderlik kavgası kızıştı: Cübbeli Ahmet'ten tehdit açıklaması
  19. 08:16 Diyanet Tasarruf Genelgesi’ni deldi: Audi A6 tahsis edildi
  20. 08:11 Aytunç Erkin yazdı: Ziyaret iptal olabilir 2 gün içinde netleşecek
Dünya Haberleri