Koronavirüs kararı Kıbrıs’ı birbirine kattı!

Koronavirüs kararı Kıbrıs’ı birbirine kattı!

Koronavirüs kararı Kıbrıs’ı birbirine kattı! Kıbrıs'ta Rum yönetimi Bakanlar Kurulu'nun dün aldığı kararla, 'koronavirüs'ün yayılması olasılığını öne sürerek Kuzey ile Güney arasında geçişleri sağlayan 4 sınır kapısını tek taraflı olarak kapatması nedeniyle...

Kıbrıs'ta Rum yönetimi Bakanlar Kurulu'nun dün aldığı kararla, 'koronavirüs'ün yayılması olasılığını öne sürerek Kuzey ile Güney arasında geçişleri sağlayan 4 sınır kapısını tek taraflı olarak kapatması nedeniyle olaylar çıktı.

Bir grup Kıbrıslı Rum, kapatılan kapılardan biri olan Ledra'da eylem yaptı. Barikatları yıkan Rumlar, 'Yeşil Hat' olarak da bilinen ara bölgede kendilerine destek için bekleyen Kıbrıslı Türklerle buluştu. Rum polisi olayları önlemekte zorlandı.

Eylemciler, 'Yeşil Hat'ta Türkçe ve Yunanca, 'Kıbrıs’ta barış engellenemez' sloganları attı. 'Birleşik Federal Kıbrıs hemen şimdi' pankartları taşıyan eylemciler, Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis'e tepki gösterdi. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 4 geçiş kapsının tek yanlı kapatılmasının bilimsel dayanaktan yoksun ve ikna edici olmadığını söyledi.

Başbakan Ersin Tatar da, Rum Yönetiminin 4 sınır kapısını tek yanlı kararla kapatmasının oldukça manidar olduğunu söyleyerek, "Kıbrıs Türkü’ne yönelik yanlış bakış açıları ve saygısızlıklarının yeni bir ürünü” dedi.

KKTC ana muhalefet lideri ve Cumhurbaşkanı adayı Tufan Erhürman da eylemcilere destek olmak için yanlarına gitti. Eylemciler, ara bölgede şarkılar eşliğinde dans ederek kararı protesto da etti.

AMAÇ KAPILARI KAPATMAK MI?

Eyleme destek veren 'Birleşik Kıbrıs Hemen Şimdi' aktivistlerinden Kıbrıslı Türk Kemal Baykallı, kapıların kapatılmasına sert tepki gösterdi. Baykallı, "İnsanların aklıyla dalga geçildi. Çünkü bahane olarak sunulan koronavirüsü ne Kuzey'de ne de Güney'de yok. Öyle bir virüs nedeniyle kapılar kapansaydı, neden sadece 4 kapıyı kapatıyorsunuz?" sorusunu sordu.

Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis'in aldığı kararın keyfi olduğuna işaret eden Baykallı, "Buradaki temel konu, bu kararı alan Anastasiadis'in ve yönetiminin, bu kararı keyfi almalarıdır. Bu kararı alırken aslında bilinç altlarında bir bakalım, kaparsak ne olur, yarın başka bir gerekçeyle kapıları tamamen kapatırız diye bir düşüncesinin olduğu nedeniyle böyle bir tepki oluştu" dedi.

ANASTASİADİS'E GÜVENMİYORUZ

"Anastasiadis'e güvenilmiyor" şeklinde devam eden Kıbrıslı Türk aktivist, "Anastasiadis'in yaptığı açıklamalara, politikalara güvenilmiyor. Aslında Kıbrıs'ta çözüme ve barışa hizmet etmediği yönünde bir algı var. İnsanlar bu nedenle Anastasiadis'e güvenmiyor. O yüzden almış olduğu bu karara tepkili. Kızgınlığın temel sebebi insanlara rağmen bunun yapılmış olması. İkincisi de kimsenin temel gerekçeye inanmaması" ifadelerini kullandı.

Eyleme destek veren Kıbrıslı Rum aktivist Andromachi Sophocleous da Kıbrıs’ın birliği için mücadele etmeye devam edeceklerini belirterek, kapıların kapatılmasını eleştirdi. "Alınan karar seyahat kısıtlaması" diyen Sophocleous, "Virüs nedeniyle önlem alınacaksa, havaalanlarında normalde alınması gereken kararlar alınmalıdır. Geçiş kapılarının kapatılmasını kabul etmiyoruz" dedi.

‘TÜRKLERLE RUMLAR BULUŞMASIN’ İSTENİYOR

Aktivist Christina Valanidou da, Rum yönetiminin aldığı kararı keyfi olarak değerlendirdi ve "İletişim kurmamızı istemiyorlar ve tavrımızı test ediyorlar, barışseverleri sınıyorlar" dedi. KKTC ana muhalefet partisi olan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Tufan Erhürman da, eylemcilerin yanına giderek destek verdi.

Kararın kimsenin haberi olmadan alındığını kaydeden Erhürman, "Toplumda acaba bu karar farklı gerekçelerle mi üretildi, gerçek gerekçe koronavirüs değil mi acaba sorularını uyandırıyor. Kıbrıs Türk halkı olarak bu kararın bu yöntemle alınmasını kabul etmemiz mümkün değildir" dedi.

Rumların aşırı sağcı partisi ELAM da, Anastasiadis'in kapıların kapatılması kararını kendi baskıları sonucunda alındığını savundu. ELAM'dan yapılan açıklamada, tüm kapıların kapatılması istendi.

"Koronavirüs kararı Kıbrıs’ı birbirine kattı!" haberi, 29 Şubat 2020 tarihinde yazılmıştır. Yaşam kategorisi altında bulunan Koronavirüs kararı Kıbrıs’ı birbirine kattı! haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Koronavirüs kararı Kıbrıs’ı birbirine kattı! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:16 CHP'li Durmaz açıkladı: Tokat’taki HES’ler fay hattı üzerinde
  2. 01:14 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan enflasyon açıklaması geldi
  3. 01:11 Sayılar hayatınızı mahvedebilir!
  4. 01:09 Elazığ'da kan dondurucu olay! Okul müdürü 9 kız öğrenciyi taciz etti
  5. 01:07 Tokat depreminin ardından gözler oraya çevrilmişti: Büyük bir deprem olacak mı?
  6. 01:05 Colorado’da yeni yasa: Beynimizin yeni haklara ihtiyacı var
  7. 01:00 Trabzonspor'un yeni orta sahası, İskoçya'da bulundu! Kulüp, İngiliz orta saha oyuncusuna adım attı
  8. 00:56 Tasarrufu kim yapacak? Bakan Şimşek açıkladı
  9. 00:49 Fed'in belirttiğine göre, enflasyon finansal istikrar açısından en büyük risk olarak algılanıyor
  10. 00:43 Fenerbahçe'nin Avrupa'dan kazandığı gelir açıklandı
  11. 00:38 Rusya açıkladı: Kıtalararası balistik füze denememiz başarılı oldu
  12. 00:35 Gazze saldırıları İsrail'in borcunu 2023'te iki katından fazlaya çıkardı: Maliyeti fazla oldu
  13. 00:32 Beypazarı'ından 'bor' iddialarına açıklama geldi: Mevzuat farklılığından kaynaklı
  14. 00:26 Fed açıkladı: Enflasyon en büyük finansal risk olarak görülüyor
  15. 00:13 Elektrikli otomobiller baş ağrısı mı yapıyor? İşin sır fren sistemiyle açıklandı
  16. 00:11 Türkiye milyarlarca dolarlık dev yatırımı daha kaçırdı!
  17. 00:09 Audi'lerin bagajlarındaki rakamlar ne anlama geliyor? İşte güç tablosunun sırrı!
  18. 00:06 Ucuza lüks otomobil arayanlara iyi haber geldi! Yeni Citroen C3 Aircross size göre olabilir
  19. 00:02 Çok popüler bir Türk helva markasının ürünlerinin toplatılması kararı alındı!
  20. 00:00 Sadettin Saran açıkladı: Fenerbahçe’yi şampiyon yapacağız
Yaşam Haberleri