Koronavirüse Alman formülü: 4 gün mesai 3 gün tatil!

Koronavirüse Alman formülü: 4 gün mesai 3 gün tatil!

Koronavirüse Alman formülü: 4 gün mesai 3 gü... Almanya'da koronavirüsün ciddi şekilde sarstığı sektörlerde işten çıkarmaların engellenmesi amacıyla haftada dört iş günü modeli önerisini tartışmaya açtı..

 

Küresel koronavirüs salgının başta otomotiv sanayi olmak üzere pek çok sektörü olumsuz etkilediği Almanya'da 2 milyon 260 bin üyesi bulunan IG Metall sendikasının haftalık çalışma günlerinin sayısının dörde düşürülmesi önerisi tartışma yarattı. Elektro sanayi, metal, tekstil, plastik ve iletişim teknolojileri gibi sektörlerin örgütlü olduğu sendika, ancak haftalık çalışma saatinin azaltılmasıyla endüstrideki istihdam alanlarının korunabileceği ve işten çıkarmaların engellenebileceği görüşünü savunuyor. IG Metall sendikası Başkanı Jörg Hoffmann, işverenlerin de çalışanları çıkarmak yerine kısa mesaiyi tercih edeceğini söyledi. DW Türkçe'nin haberine göre, sendikanın bu teklifine Almanya Sol Parti Eş Başkanı Katja Kipping'den destek geldi. Kipping, Merkel hükümetini koronavirüs salgını vesilesiyle devlet desteği ile maaşları koruyarak, Almanya genelinde dört günlük modeli bir yıl süresince deneme çağrısı yaptı.

Bazı işletmeler sıcak bakıyor

Başta otomobil sektörü olmak üzere Almanya'da bazı sanayi kollarında uzun süredir yapısal sıkıntılar çekiliyor. Küresel koronavirüs salgınının krize dönüştürdüğü bu sıkıntılar nedeniyle başta Bosch, otomobil tedarikçisi ZF Friedrichshafen ve Mercedes üreticisi Daimler olmak üzere kimi şirketler geçtiğimiz haftalarda çalışma saatlerinin azaltılması konusunda sendikalarla uzlaşmış, işçiler de işten çıkarmaları engelleyecek bu adıma maaşlarındaki azalmayı göze alarak onay vermişlerdi. Continental ve Airbus gibi şirketlerde de benzer modeller üzerinde tartışıldığı bildiriliyor. Volkswagen bu yöntemle 1990'lı yıllarda onbinlerce istihdam alanını kurtarmayı başarmıştı. Koronavirüs salgının hayatı durdurduğu Mart ayında Alman metal ve elektro sanayi 4 milyon işçiyi kapsayan toplu sözleşme görüşmelerinde bu yıl için zamdan vazgeçme konusunda uzlaşmıştı. Bu da sene sonunda yeniden müzakere etmesi beklenen taraflar için dört iş günü modelinin masaya gelme ihtimalini güçlendiriyor. Almanya'da 1950'li yıllara kadar altı günlük haftalık çalışma modeli yaygınken, üretimde verimliliğin artmasıyla pek çok işletme kademeli olarak beş günlük haftalık çalışma modeline geçti.

İşveren birlikleri dört güne karşı

Haftada dört çalışma günü önerisini Almanya İşveren Birlikleri Federasyonu (BDA) Genel Müdürü Steffen Kampeter, içinde bulunulan durumu keskinleştireceği iddiası ile reddediyor ve ancak daha çok çalışma ile refah ve sosyal güvencenin mümkün olacağını, bu yolla da yaşanan krizin atlatılabileceğini savunuyor. İşverenlere yakın olan Almanya Ekonomi Enstitüsü Başkanı Michael Hüther de kriz nedeniyle haftalık iş günü sayısının dört güne indirilmesinin sıkıntılar karşısında teslim olma anlamına geleceğini savunuyor ve gayri safi yurtiçi hasılanın ikinci çeyrekte yüzde 10 gibi bir oranda eridiğini de hatırlatarak reddediyor.

Fratzscher'den öneriye şartlı destek

Almanya'nın en etkili ekonomi uzmanlarından ve Alman hükümetine danışmanlık da yapan, Almanya Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Marcel Fratzscher, haftada dört çalışma günü modelinin şartlı biçimde uygulanabileceği görüşünde. Uzmana göre, koronavirüs salgını nedeniyle beş gün maaşında ısrar edilmediği sürece dört günlük çalışma modelinin uygulanmasının mümkün olduğunu belirtiyor. Ücretin aynı kalması şartıyla dört gün modelinde ısrar etmeninse işverenin giderlerini yükselteceğini söylüyor. Azalan işin çalışanlara eşit dağılımının akıllıca bir çözüm olacağını vurgulayan ekonomi profesörü, işveren ve işçiler arzu ettiği sürece dört çalışma günü ve esnek çalışma biçimlerine itirazı gerektirecek bir durum olmadığını belirtiyor.

"Koronavirüse Alman formülü: 4 gün mesai 3 gün tatil!" haberi, 19 Ağustos 2020 tarihinde yazılmıştır. 19 Ağustos 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Koronavirüse Alman formülü: 4 gün mesai 3 gün tatil! haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Koronavirüse Alman formülü: 4 gün mesai 3 gün tatil! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 18 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 21:57 Hindistan'da 47 Milyon Yıllık Dev Yılan Fosili Bulundu!
  2. 21:20 Türk Kargo Şirketi GKN İflas Etti: Beşiktaş ve Galatasaray'ın da Sponsoruydu!
  3. 21:14 Ünlü Reçel Markası İflas Etti: 139 Yıl Önce Kurulmuştu!
  4. 21:01 Zeytin Değil Altın Hasat Etti: Bahçesinde Çapa Yaparken Altın Dolu Bizans Hazinesini Buldu!
  5. 19:26 Trabzonspor'dan Salih Uçan ve Oliver Torres Hakkında O Açıklama Geldi!
  6. 19:19 Fenerbahçe'nin THY Avrupa Ligi play-off'unda Monaco ile karşılaşmaları belli oldu!
  7. 18:56 Piyasalarda Dalgalı Seyir: BIST 100 Düşüşle Kapanış Yaptı, Bankacılık Endeksi Arttı
  8. 18:51 TCMB'den Piyasa Düzenlemesi: Menkul Kıymet Tesis Oranı %1'e İndiriliyor
  9. 18:44 Sağlıklı ve Lezzetli Atıştırmalık: Pratik Hurma Topları Tarifi
  10. 18:37 Rönesans Rezidans Faciası: Müteahhidin Çarpıcı Savunması 'Bina Yan Yattı, Çökme Olmadı'
  11. 18:31 Tokat'ta meydana gelen 5.6 büyüklüğünde deprem
  12. 18:26 Arsenal, Ferdi Kadıoğlu'nu Gözlemlemek İçin İstanbul'a Gözlemci Gönderdi
  13. 18:20 Web Bağlantısı Sorunlarına Hızlı Çözümler: İnternet Deneyiminizi İyileştirin!
  14. 18:14 Senatör Nelson: Çin'in Gizli Uzay Programları ABD'yi Uyandırmalı
  15. 18:09 İran Komutanı: İsrail'in Nükleer Tesise Saldırı Tehdidi, Politika Değişikliğine Neden Olabilir
  16. 17:59 Domateslerin Uzun Süre Taze Kalması İçin Pratik Yöntemler
  17. 17:52 Antalya'daki Teleferik Kazası: Tutuklu Belediye Yetkililerinin İtirazı Reddedildi
  18. 17:37 İbrahim Hacıosmanoğlu, TFF Başkanlığına adayı oldu!
  19. 17:32 Denizlispor’da sezon kapandı! Bekir Turaç Böke'den Haber!
  20. 17:28 İsrail'den İran'a karşı "diplomatik atak" geldi!
Dünya Haberleri