Koronavirüsle mücadelede ön safhada savaşan hekimlerin çığlığı: Tükeniyoruz

Koronavirüsle mücadelede ön safhada savaşan hekimlerin çığlığı: Tükeniyoruz

Koronavirüsle mücadelede ön safhada savaşan ... Pandemi ile birlikte Özellikle göğüs hastalıkları ve enfeksiyon hastalıkları ile yoğun bakım hekimlerinin, artan iş yükü altında çalışmayı sürdürmesi, ağırlıklı olarak bu alandaki uzmanların istifa veya erken emekliliklerine sebep oldu.

Galatasaray Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden sosyologlar, Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Bilgi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nden göğüs hastalıkları uzmanları bir araya gelerek ülkenin farklı kentlerinden hekimlere ulaştı. “Adanmışlıktan Tükenmişliğe, Tükenmişlikten Vazgeçişe: Covid-19 Pandemisinde İstifa Eden / Emekli Olan Hekimlerin Çığlığı” başlıklı bir araştırma yapıldı.

‘KORKU, BELİRSİZLİKLER’

Cumhuriyet'ten Sibel Bahçetepe'nin aktardığı habere göre, Araştırmaya 19 hekim katıldı. İnternet ortamında, görüşmecilerin kimliklerinin gizli kalması koşuluyla istifa ya da erken emeklilik kararı alan hekimlere, çalışma ve yaşam koşullarının bu karara etkisini ortaya koymayı hedefleyen sorular yöneltildi. Doktorlar, bu zorlu süreçte yaşadıkları sorunları, onları mesleğe devam etmeme kararına götüren etkenleri tek tek aktardı. Araştırma ekibinden sosyolog-hekim Prof. Dr. Göksel Altınışık Ergur, “Pandemi döneminde artan sorunlar, hekimlerin uzun süre maruz kaldıkları ağır çalışma şartları, sürecin ne kadar uzayacağını ve bu şartlar altında devam edip edemeyeceklerini bilememekten kaynaklı psikolojik sorunlar ve tükenmişlik hissi ile açıklanmaktadır” dedi. Araştırma, Türk Toraks Derneği’nin kongresinde bildiri olarak sunuldu.

‘BİR TÜR OTOPSİ’

Galatasaray Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Ergur, araştırmada Covid-19 pandemi sürecinde istifa ve emeklilik olgularının arkasında yatan etmenlerin ve sonuçların sosyolojik anlamda belgelenmesinin sağlandığını belirterek “Böylece gelecekte bu tür olayların sürmesinin ve bir vazgeçiş salgınına dönüşmesinin önlenmesi için nedenlerini, yapılması gerekenleri anlamaya yönelik bir tür otopsi yapılmaktadır” ifadelerini kullandı.

‘SIKILDIK’ DEMELERİ KIRICI OLDU

Araştırma ekibinden sosyolog-hekim Prof. Dr. Göksel Altınışık Ergur, hekimlerin aldıkları kararlarının yalnızca bireysel olmayıp bireyi bu davranışa sevk eden toplumsal ilişkilerin özüyle de ilgili olduğunu kaydetti. Görüşmelerden örnekler veren Ergur, özetle şunları söyledi:

“Covid sürecinin başında ayrılmayı kesinlikle düşünmedim’. ‘Eğer tam donanımlı ekip içinde olsaydım ve benim çalışma koşullarım gerçekten pandemiye uygun bir şekilde düzenlenmiş olsaydı ve ekonomik olarak da kayba uğramayacağımı bilseydim, özellikle benim istediğim şey pandemi sürecine uygun çalışma ortamı ve çalışma grubuydu, gene bırakmayı düşünmezdim’. Biz bu kadar bunları düşünüp ailemizden, her şeyden fedakârlık yaparken toplumun birden bize neredeyse sırtını dönüp hayatını yaşamaya başlaması, sadece ‘sıkıldık’ demeleri çok kırıcı oldu.”

"Koronavirüsle mücadelede ön safhada savaşan hekimlerin çığlığı: Tükeniyoruz" haberi, 28 Ekim 2020 tarihinde yazılmıştır. 28 Ekim 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Koronavirüsle mücadelede ön safhada savaşan hekimlerin çığlığı: Tükeniyoruz haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Koronavirüsle mücadelede ön safhada savaşan hekimlerin çığlığı: Tükeniyoruz 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:53 Trump Markalı Ürünler: Yüksek Fiyatlar ve Alay Konusu Olmalarıyla Gündemde
  2. 14:49 Kahramanmaraş'ta 6 Şubat Deprem Şehitleri Anısına Anıt Yapıldı
  3. 14:45 Özge Özpirinçci Saçlarını Boyattı! O Haliyle Kime Benzedi!
  4. 14:44 Muğla'nın Datça İlçesi Açıklarında 3.9 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Verilerine Göre Detaylar
  5. 14:40 Fenerbahçe-Trabzonspor Maçı Sonrası Cezalar Neden Açıklanmadı?
  6. 14:35 Uraz Kaygılaroğlu Yeni Aşkıyla İlk Kez!
  7. 14:35 Kocaeli Sahillerinde Ölü Yunuslar Endişe Yaratıyor: Veteriner Hekimler Alarmda
  8. 14:31 Sulu Köftelerde Mükemmel Dengenin Sırları
  9. 14:27 Beyşehir'in İlkbahar Misafirleri: Leylekler Geri Döndü!
  10. 14:23 Carlo Ancelotti'nin Radarındaki Genç Yetenek: Arda Güler
  11. 14:20 Fenerbahçe'ye La Liga Şoku! İspanyol Basını: "Hukuki Engel Var!"
  12. 14:18 Dünya Zenginleri Yeniden Sıralandı: İstanbul İlk Kez Listede!
  13. 14:14 Islam Memiş: Gram Altın ve Gümüşte Yatırım Fırsatları!
  14. 13:48 Özel: "Mithat Bülent Özmen, tam Eyüpsultan gibi bir başkan"
  15. 13:47 CHP Parti Meclis Üyesi Turgay Özcan "şüpheli" sıfatı ile ifade verdi
  16. 13:46 Dilan Polat ve Nez Demir davasında mahkeme kararı verdi!
  17. 13:23 "TKP'liyim, AKP'ye oy vereceğim" demişti, AKP'nin Gençlik Kolları yöneticisi olduğu ortaya çıktı!
  18. 13:23 Anket şirketi şaşkına döndü, sonuçları yeniden kontrol edecek!
  19. 13:04 Ankara seçim anketi şok etti: Asal Araştırma inanmakta zorlandı!
  20. 12:58 Ekrem İmamoğlu: "Anketlerde hep öndeyiz, seçimi de kazanacağız!"
Gündem Haberleri