Köylülerin direnişi HES şirketine geri adım attırdı

Köylülerin direnişi HES şirketine geri adım attırdı

Köylülerin direnişi HES şirketine geri adım ... Karaman’ın Sarıveliler ilçesine bağlı Göktepe beldesinde bulunan Fariske Çayı üzerinde yapılmak istenen HES projesine karşı çıkan yöre köylülerinin kararlı tepkisi Bursa Merkezli Çakra Enerji firmasına geri adım attırdı....

Karaman’ın Sarıveliler ilçesine bağlı Göktepe beldesinde bulunan Fariske Çayı üzerinde yapılmak istenen HES projesine karşı çıkan yöre köylülerinin kararlı tepkisi Bursa Merkezli Çakra Enerji firmasına geri adım attırdı. Projeyi öğrenen yöre halkı, önemli bir meyve üretimi merkezi olan bölgede suyun yaşamsal önemde olduğunun altını çizerek HES’e karşı bir araya gelerek derelerine sahip çıktı. HES şirketi ise 7 Mart’ta Göktepe’de yapılacağı duyurulan ÇED toplantısı öncesinde Karaman Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne yaptığı başvuruda, ÇED sürecini sonlandırdıklarını bildirdi. Böylece birçok bilimsel ve teknik hata ile dolu olan HES projesiyle ilgili dosyanın ÇED toplantısı da iptal edildi.

Karaman’ın Sarıveliler ilçesine bağlı Göktepe beldesinden geçen Fariske Çayı, önemli bir meyvecilik üretimi olan yörenin adeta sigortası konumunda. Ancak geçtiğimiz yıl Göktepe ve Esentepe başta olmak üzere çok sayıda köy için yaşamsal önemde olan Fariske Çayı’nda bir HES projesinin yapılması gündeme geldi. Daha önce üzerinde bir başka HES projesi inşa edilen Fariske Çayı’nın tamamen ellerinden alınmasını istemeyen yöre halkı, ''Suları Dokunma Platformu’ adıyla bir araya gelerek projeye karşı mücadele başlattı.

Projenin uygulanacağı Göktepe beldesinin yanı sıra Ankara, Antalya, Konya, Mersin ve Karaman’da gurbette yaşayan yöre halkıyla bir araya gelerek atalarından kalan yaşam mirasını korumak için dayanışma buluşmaları gerçekleştiren platform üyeleri, bir yandan da konuyla ilgili kurumlara başvurarak çekincelerini ilettiler.

Göktepe Belediye Başkanı Osman Talay ise sularını korumak için direnen yöre halkına destek vererek bölgedeki tarımsal üretimin suya bağımlı olduğunu vurgulayan açıklamalar yaptı.

Torosların kalbinde, 1600 metreye ulaşan rakımda binlerce yıldır süregelen yaşam kültürüne sahip çıkan yöre halkının gösterdiği bu refleks sonunda HES şirketine geri adım attırdı. 23 MW kurulu güce sahip ''Ketir Regülatörü ve HES Projesi’ni bölgede hayata geçirmek için 7 Mart’ta Göktepe’de halkın katılımı toplantısı düzenleneceğini duyuran Karaman Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, ilgili firmanın talebi üzerine ÇED toplantısının iptal edildiğini bildirdi.

Konuyla ilgili gelişmenin ardından bir açıklama yapan Sularıma Dokunma Platformu, “Derelerimize ve suyumuza her zaman sahip çıkacağız'' mesajı vererek şu değerlendirmede bulundu:  “Yöremizde yapılması planlanan Ketir HES projesinin yeni bir fizibilite çalışması yapmak amacıyla üstlenici firma tarafından askıya alındığı ve 7 Mart’ta yapılması planlanan ÇED toplantısının iptal edildiği duyurulmuştur. Ancak biz biliyoruz ki bu karar, yaşam alanlarını korumak için bir araya gelen halkın kararlı mücadelesinin bir sonucudur.

Ülkemizde satılmadık su, yapısı bozulmamış dere neredeyse kalmadı. Binlerce dere yatağına binlerce HES kuruldu. HES projeleri yüzünden evini, toprağını bırakıp göç etmek zorunda kalan binerce insan oldu. Her biri kentlere göç ettirildi. Kentlerde üç kuruşluk ücretlere tamah ederek ayakta durmaya çalışıyorlar. Göç etmeyenlerse çorak araziler üzerinde, devletten gelecek üç kuruşun yolunu gözleyerek biçare yaşamaktalar.

Ketir HES’in de daha öncekiler gibi bizlere yoksulluk, çaresizlik ve zulüm getireceğini biliyoruz. HES projeleri yüzünden suyunu, toprağını ve doğasını kaybeden insanların pişmanlıklarından yükselen ''HES’lere hayır’ çığlıkları ülkenin dört bir yanından devam ediyor. Tüm Anadolu, duymayan kulaklara, görmeyen gözlere gerçekleri haykırıyor. Bizler duymayan kulaklara, görmeyen gözlere inat Anadolu’nun bağrından kopan bu çığlığı duyuyor, görüyoruz. Tüm haklılığımızla, nefesimizin son damlasına kadar suyumuza ve doğamıza sahip çıkmaya devam edeceğiz. Her ne için olursa olsun yaşam alanlarımıza karşı yapılacak her türlü saldırıya karşı, bize destek verenlerle birlikte fiili ve hukuki mücadelelerimizi sürdüreceğiz. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın. Suyumuzun üzerindeki kirli ellerinizi çekin.''

"Köylülerin direnişi HES şirketine geri adım attırdı" haberi, 03 Mart 2017 tarihinde yazılmıştır. 03 Mart 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Yaşam kategorisi altında bulunan Köylülerin direnişi HES şirketine geri adım attırdı haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Köylülerin direnişi HES şirketine geri adım attırdı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:06 İrlanda, Gazze'ye Destek: Soykırım Davasına Müdahale Ediyor!
  2. 11:55 Karayip Korsanları yeniden çekilecek... Johnny Depp filme dönüyor mu?
  3. 11:45 Altaylı, YÖK'ün denklik kararını sert eleştirdi: "Bunun tek sonucu felaket!"
  4. 11:41 Kuşum Aydın isyan etti: Param bitti
  5. 11:35 Süleyman Soylu icralık oldu: Borcunu 7 gün içinde öde yazısı gitti
  6. 11:24 Karar yazarı Mehmet Ali Verçin: Ey Ak Partililer, Ak Partiyi seviyorsanız Ak Parti’ye oy vermeyin
  7. 11:21 YSK seçim hazırlıklarını tamamladı; Türkiye, önce büyükşehirlerde kazananları öğrenecek
  8. 11:20 Sabancı'dan dev hisse devri: Hisselerin satışı tamamlandı!
  9. 11:19 10 Yunan Adası'nda kapıda vize heyecanı! Bayram tatiliniz hazır mı?
  10. 11:19 Evrenin gizemleri birer birer çözülüyor! Kara deliğin manyetik alanları görüntülendi
  11. 11:18 Çakarlı konvoyla gündem olan muhtardan açıklama: "Araçlar bana ait değil, kiralık"
  12. 11:18 TÜİK verileri ortaya koydu: Emeklilere maaşları artık yetmiyor!
  13. 11:18 Vladimir Putin: Diğer silahlar gibi F-16’ları da yok edeceğiz
  14. 10:52 Hollanda'da bir ineğe tecavüz eden Türk sınır dışı edildi
  15. 10:48 Menzil cemaatine bağlı Semerkand Vakfı Cumhur İttifakı'na desteğini açıkladı
  16. 10:42 Çocuklar Duymasın'ın yıldızı Hayal Garip'ten şiddet itirafı: Hakaret, iftira, dayak
  17. 10:35 Cübbeli Ahmet'ten İsmailağa'ya yanıt: Mürit müridi nasıl ihraç edecek
  18. 10:32 Türkiye İstatistik Kurumu: Ekonomiye güven martta arttı
  19. 10:27 Prof. Ahmet Ercan, İstanbul'da riskli 5 ilçeyi açıkladı: İşte en riskli 5 ilçe
  20. 10:24 Eşitsizlik artıyor: Türkiye'de yüzde 1’lik kesim servetin yüzde 40’ını alıyor
Yaşam Haberleri