Koza Altın şimdi de Murat Nehri’ne göz dikti

Koza Altın şimdi de Murat Nehri’ne göz dikti

Koza Altın şimdi de Murat Nehri’ne göz dikti Koza Altın şimdi de Murat Nehri’ne göz dikti. 657 futbol sahası büyüklüğündeki alanda maden açacak olan şirket nehri adeta kuşatacak. Zehir havuzlarında başta siyanür olmak üzere yüzlerce ton tehlikeli kimyasal kullanacak.

GÖKAY BAŞCAN 

Ülkenin dört bir tarafında madenler ve siyanür havuzları olan Koza Altın, Ağrı Diyadin’de yeni bir proje için onay aldı. Koza Altın yaklaşık 657 futbol sahası büyüklüğündeki alanda altın-gümüş madeni, siyanür havuzu ve kırma eleme tesisi kuracak. Başta siyanür olmak üzere yüzlerce ton kimyasal madde kullanılacak projenin ortasından Murat Nehri geçiyor.

Yıllardır kuraklık tehlikesiyle boğuşan nehir şimdi de kirlilik tehdidi altında. Ayrıca şirket, 4 köyün ortasına kuracağı siyanür cehennemi için 2 milyar 620 milyon 800 bin TL harcayacak. 

Koza Altın İşletmeleri, Ağrı’nın Diyadin ilçesi Mollakara köyünde 470 hektarlık alanda altın madeni çıkarmak ve işlemek için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuruda bulundu. ÇED sürecinde, DSİ; proje sınırlarının Murat Nehri’ne denk geldiği için revize edilmesi gerektiğini belirtti. Şirket bunun üzerinde küçük bir değişikliğe giderek nehri, projenin ayrıldığı 3 ayrı ÇED alanının ortasından geçirdi. Nehrin etrafı adeta ÇED sınırları içerisinde kurulacak maden, kırma eleme tesisi ve siyanür havuzuyla kuşatılmış oldu. Nehrin uzaklığı ise madenin çıkarılacağı alana uzaklığı sadece 55 metre. Ayrıca patlatma yapılacak, yüzlerce ton kimyasal madde kullanılacak proje, Mutlu, Kotancı, Oğuluba ve Mollakara köylerinin ortasında yer alacak. 

SİT ALANLARI BULUNUYOR 

Büyük bir kısmı mera arazisi olan bölge ayrıca doğal sit ile sulak alanlara ve milli parklara da yakın. Kurulacak siyanür havuzlarının ve patlatma yapılacak proje alanın sadece 7,8 kilometre uzaklığında 1. derece doğal sit alanı olan Köprü Çermiği, ikinci derece doğal sit alanı olan Yılanlı Çermiği ve Davut Çermiği bulunuyor. 

TOHUMLAR TOPLANACAK 

Öte yandan proje alanında endemik bitki türleri yer alıyor. ÇED dosyasında yer alan bilgilere göre proje alanında bulunan 9 adet tehlike altında olan bitki türünün tohumları toplanarak Türkiye Tohum Gen Bankası’na teslim edilecek. 

YÜZLERCE TON KİMYASAL 

Sit alanlarının bulunduğu, Murat Nehri’nin geçtiği ve tehlike altında olan bitki türlerine ev sahipliği yapan bölgede 4 adet siyanür havuzu kurulacak. Yüklü, yüksüz, acil durum ve taşkın adı verilen havuzlarda yüzlerce ton tehlikeli kimyasal atık bulunacak. Madende, yılda 2 bin 455 ton sodyum siyanür, halk arasında kostik olarak bilinen sodyum hidroksit de 1043 ton kullanılacak. Yine tuz ruhu olarak adlandırılan, diğer kimyasallar gibi canlı yaşamını tehdit hidroklorik asit yılda 134,6 ton kullanılacak. 

*** 

Altın Koza’nın tahribatına dur diyen kimse yok 

AKP’nin 15 Temmuz’dan sonra satmadığı nadir şirketlerden olan Koza Altın’ın projeleri hız kesmiyor. Koza Altın İşletmeleri’nin sahibi, FETÖ’den hüküm giyen firari Akın İpek’in şirketine 2015 yılında kayyum atandı. İktidarın desteğiyle her geçen gün büyüyen Koza Altın, 2022 yılında 4,1 milyar TL net kâr sağladı. Şirketin, önceki sene kârı 3 milyar TL olarak açıklanmıştı. 

Şirket 2022’den bu yana 55 maden projesi için başvuru yaptı. 11 projesi onaylanan şirketin, reddedilen projesi bulunmuyor. Bakanlık sadece 3 projesi için ise ÇED gereklidir kararı verdi. 

"Koza Altın şimdi de Murat Nehri’ne göz dikti" haberi, 08 Ekim 2023 tarihinde yazılmıştır. 08 Ekim 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Çevre kategorisi altında bulunan Koza Altın şimdi de Murat Nehri’ne göz dikti haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Koza Altın şimdi de Murat Nehri’ne göz dikti 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Çevre konusunda 18 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

SON HABERLER
  1. 10:27 Akit yazarı Ali Sandıkçıoğlu: Haram servetin, haram paranın, evveli çok tatlı ama sonu çok acıdır
  2. 10:19 Seçim bitti, iletişim kesildi: İletişim Başkanlığı, mart ayında tarihinin rekorunu kırdı
  3. 09:54 Bir bir gemiyi terk ediyorlar: Furkan Bölükbaşı AK Parti'yi yerden yere vurdu
  4. 09:48 "Her gün etli yemek" iddiaları Diyanet tarafından yalanlandı
  5. 09:45 Memleket Partisi'nde genel merkez ve otobüs boşaltıldı
  6. 09:37 Karar yazarı Yıldıray Oğur: Başbakanla telefonda konuşurken devleti yıkmaya teşebbüs
  7. 09:32 "Metroya askılıyla binmesinler" demişti, sahneye jartiyerle çıktı
  8. 09:26 TEM'de ruhsatsız benzinlik: Firmanın yönetiminde AKP'li isimler var
  9. 09:18 Uyuşturucu alırken yakalanmıştı: Kızılcık Şerbeti'nin Nilay'ı Feyza Civelek'i torbacısı sattı
  10. 09:15 Bakan Yerlikaya: 20 ilde düzenlenen ‘Sibergöz-39’ operasyonlarında 74 şüpheli gözaltına alındı
  11. 08:56 Bugün İstanbul'da bazı yollar trafiğe kapatılacak
  12. 08:54 Keçiören Belediyesi’nin, TÜGVA’nın ardından Yeni Dünya Vakfı’na da ayrıcalık sağladığı ortaya çıktı
  13. 08:50 Kızlı erkekli konserler istemiyorum: Rektörlük bahar şenliğine izin vermedi
  14. 08:43 Arka Sokaklar’ın sezon final tarihi belli oldu
  15. 08:38 Ceyda Düvenci’ye ihanet iddiası soruldu
  16. 08:32 Erdoğan'dan Aile Bakanlığı'na çok sayıda atama: Kadının Statüsü Genel Müdürü görevden alındı
  17. 08:27 5 yaşındaki Minik Gökçe’nin şüpheli ölümü: Minik Gökçe'nin son sözü 'anne beni bir şey ısırdı' oldu
  18. 08:23 Eşinden habersiz bunu yapan yandı: Artık boşanma sebebi sayılacak
  19. 08:16 Murat Ağırel yazdı: Mahkemeden Barış Terkoğlu’na özel ceza
  20. 08:13 Ahmet Türk: Normalleşme umut verdi ama bir şey çıkmadı
Çevre Haberleri